kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 éve

Ezt kell tudni az idei diákmunka szabályokról

Napokon belül elindul az idén már szja-mentes jövedelmet biztosító Nyári diákmunka program. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönöz a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatására. A 25 év alattiaknak idén bevezetett szja-mentesség miatt minden eddiginél inkább megéri a nyári szünetben munkát vállalniuk. A fiatalokat számos munkaügyi előírás védi: egy diák például nem dolgozhat éjszaka, részére rendkívüli munkaidő sem rendelhető el. A napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, a napi pihenőidő is hosszabb, és nem osztható el egyenetlenül.

diákmunka 2022-
images

images

A 25 év alattiaknak idén bevezetett szja-mentesség miatt minden eddiginél inkább megéri a nyári szünetben munkát vállalniuk. A vakáció kezdete és Nyári diákmunka program indulása előtt a tanulók, hallgatók munkavégzésének, munkavédelmének szabályaira hívta fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A fiatalok nem dolgozhatnak éjszaka, napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet - emelte ki a TIM.

A Munka törvénykönyve általános szabályként rögzíti, hogy az vállalhat munkát, aki már elmúlt 16 éves. Bizonyos feltételek megléte esetén ugyanakkor már a 15. életévüket betöltöttek is dolgozhatnak, például így tehetnek a nappali tagozatos oktatásban részesülők az iskolai szünet alatt. Munkaviszony kizárólag írásos munkaszerződéssel létesíthető, a dokumentumban legalább az alapbért és a munkakört meg kell határozni. A nyáron dolgozó diákokra is érvényes a minimálbér és a garantált bérminimum. Ha a szerződés nem tér ki a konkrét időtartamra, akkor a foglalkoztatás automatikusan határozatlan idejűnek minősül. 

Mivel a 18 év alattiak jogi szempontból korlátozottan cselekvőképesek, mindenképpen szükséges a törvényes képviselő (többnyire a szülő) írásos hozzájárulása a munkavégzéshez és a szerződéskötéshez is. A munkaviszony létesítését legkésőbb a munkába lépésig be kell jelenteni az adóhatóságnak. Az Ügyfélkapun (www.magyarorszag.hu) is tájékozódhatnak arról, hogy a munkáltató eleget tett-e ebbéli kötelezettségének.

Egyszerűsített foglalkoztatásnál nem kötelező munkaszerződést kötni, a jogviszony az adóhatósági bejelentéssel jön létre. A munkavállaló azonban kérheti, hogy foglalják írásba a szerződést.

A fiatalok foglalkoztatása - a felnőttekéhez hasonlóan - nem veszélyeztetheti az egészségüket, testi épségüket.

Napokon belül elindul az idén már szja-mentes jövedelmet biztosító Nyári diákmunka program. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönöz a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatására. A program első kilenc évében a kormány több mint 242 ezer fiatal szünidei elhelyezkedéséhez járult hozzá összesen közel 24 milliárd forinttal.
A munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a diák a munkába álláskor és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt megfelelő elméleti és gyakorlati tudással rendelkezzen a biztonságos munkavégzéshez. Ha a veszélyek megelőzése érdekében szükséges, a diák munkavállalók számára is egyéni védőeszközöket kell biztosítani. Gondoskodni kell azok rendeltetésszerű használhatóságáról, védőképességéről, kielégítő higiénés állapotáról, indokolt esetben a tisztításról, karbantartásról, javításról, pótlásról.

Különösen fontos, hogy a diákok a saját biztonságuk érdekében valóban viseljék is a védőeszközöket, tartsák be a munkavédelmi szabályokat és a munkáltató utasításait - sorolta a TIM.

A munkát vállaló diákok a tapasztalat és a jártasság hiánya miatt kiszolgáltatottabbak, mint az idősebb korosztályokba tartozók. Így célzott munkavédelmi felkészítésükön túl a munkavégzésükre is speciális szabályok vonatkoznak. Egy diák például nem dolgozhat éjszaka, részére rendkívüli munkaidő sem rendelhető el. A napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, a napi pihenőidő is hosszabb, és nem osztható el egyenetlenül.

Egy fiatalt az általános szabályokhoz képest egy órával több, legalább 12 óra napi pihenőidő illeti meg, emellett évi 5 munkanap pótszabadság jár neki. További részletes információk a munkaügyi, munkavédelmi rendelkezésekről a https://mvff.munka.hu/ oldalon olvashatók. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság honlapján egy segédlet is megtalálható, amely a jogviszony lekérdezésében mutat irányt.

Fotó: unsplash.com

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felmérés: minden második fiatal külföldre menne dolgozni 10 év múlva

Négyből három 16 és 24 év közötti magyar fiatal gondolja úgy, hogy pályakezdőként nem könnyű manapság elhelyezkedni – derül ki az OTP Fáy... Teljes cikk

Milyen a tökéletes munkahely a Z-generáció szerint?

A Z-generáció az első olyan nemzedék, amelyik nem ismeri az internet előtti világot. A korszakváltó korosztály világlátása, és életcéljai is sok... Teljes cikk

Már lehet nevezni az Év Diákmunkahelye pályázatra

A diákoknak videóban kell bemutatniuk, miért az ő munkahelyük a legjobb. Teljes cikk