Megjelent: 4 hónapja

mint karmesternek a kotta

Interjú Kökényesiné Pintér Ilonával, a SALDO Zrt. üzletág igazgatójával

images

A SALDO Zrt. egy tradicionális adótanácsadó cég. Miért tartják fontosnak, hogy rendszeres szakmai kiadványokat jelentessen meg?
Büszkék vagyunk arra, hogy a SALDO Zrt. már több mint 60 éve nyújt szakértői tudást adózási kérdésekben a hazai piaci, állami és nonprofit szervezeteknek. Van olyan ügyfelünk, aki több mint 50 éve SALDO partner, ez is jól mutatja elhivatottságunkat és a belénk vetett bizalmat. Erre a bizalomra azonban rá is kell szolgálni, amit többek közt szakmai kiadványokkal hálálunk meg partnereinknek. Vagyis teljes az adótanácsadási portfóliónk, hiszen írásban, személyesen, telefonon és kiadványok formájában is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

A szakmai kiadványaik közül melyik volt az első fecske?
A Periodikát közel 40 éve adjuk ki két havi rendszerességgel, ami mára az egyik legnépszerűbb szakmai folyóirattá nőtte ki magát. Átalánydíjas partnereink juthatnak csak hozzá, így ez is egy fontos érv a SALDO tagság mellett. Folyamatosan érkeznek a Periodika kapcsán az ügyfelek részéről a pozitív visszajelzések, javaslatok, észrevételek, innovatív ötletek, vagyis a tudásmegosztás funkció mellett, mozgásban tartja a közösségünket is. Vannak ismétlődő tartalmak benne, amik bizonyos naptári időszakhoz köthetők, de figyelünk az aktualitás témák feldolgozására is. Rendszeresen jelentettünk meg különszámokat is, amik egy-egy témát jártak körül, a teljesség igényével. Ebből nőtte ki magát a Bérszámfejtés kottája, ami ma az egyik legsikeresebb termékünk.

Miben exkluzív a Bérszámfejtés Kottája?
Kezdetben elsősorban munkáltatói juttatásokra koncentráltunk, de az adózási rendszer is egyre összetettebbé vált, így folyamatosan jöttek újabb jogcímek és juttatások, amik helyet követeltek maguknak a kiadványba. Így ma már a Bérszámfejtés Kottája lett az összefoglalója a magánszemélyek részére vagy a munkáltatók, kifizetők által történő egyes kifizetéseknek, nem pénzbeni juttatások után fizetendő adó és egyéb közteher megfizetéseknek. Kiadványunk minden év elején kerül a polcokra, melyhez bárki hozzájuthat.

Találó a cím. Miért ezt választották?
Fontos a név. Egy gyakorlott bérszámfejtő szinte minden juttatást ki tud olvasni belőle, közvetlenül vagy áttételesen. Legyen szó akár munkabérről, nyugdíjas foglalkoztatásról, ingó- vagy ingatlan bérbeadásról, osztalékról, árfolyamnyereségről, értékpapírügyletekről vagy épp vezető tisztségviselő díjazásáról megtalálható a kiadványban. Szinte végtelen számú jogviszony és annak kifizetését terhelő adókötelezettségeket végig lehet vezetni, hasonlóképp ad tehát sorvezetőt a Bérszámfejtés Kottája, mint egy karmesternek a kotta.

Vannak benne gyakorlati példák is, vagy ez az adójogszabályoknak egy külön gyűjteménye?
Ez nem gyakorlati példatár és nem is jogszabály gyűjtemény. Ez egy tételes sorvezető, amiben egy-egy díjazás, jogviszony mellé fel van tüntetve, hogy a magánszemélynek és a munkáltatónak hány % adót és járulékot kell megfizetnie, illetve a kifizetőhelynek mekkora adó és közteher kötelezettsége keletkezik. Nincs más dolga a felhasználónak, csupán be kell helyettesítenie a saját példáját és megkapja a helyes eredményt.

Nélkülözhetetlennek hangzik. Kik forgatják haszonnal elsősorban?
Gyakorló adótanácsadók, könyvelők, bérszámfejtők, HR-esek. Bárkinek hasznos, aki tudni szeretné egy adott helyzetben, mekkora kötelezettség vagy kedvezmény vonatkozik rá. Ma már elvárás egy professzionális HR-es esetében is, hogy ki tudja számolni egy adott munkavállaló esetén mekkora bérköltség keletkezik, hogyan alakulnak számszakilag a béren kívüli juttatásai, külföldi kiküldetése kapcsán felmerülő extra költségei, időszakos oktatásának terhei stb. Mindezt ki kell tudnia mutatnia munkáltatói és munkavállalói oldal felé egyaránt. Emellett természetesen könyvelőknek, gazdasági igazgatóknak, gazdasági vezetőknek is óriási segítség, hiszen ezáltal pontosabban lehet tervezni egy-egy gazdasági esemény költségeit, vagy épp támogatni tudja az adóoptimalizálást.

Adóoptimalizálást említett?
Igen, hiszen a Bérszámfejtés Kottája segíti az adózót abban is, hogy megtalálja a legoptimálisabb foglalkoztatási formát, ami alapján a legkedvezőbb adófizetési kötelezettsége keletkezik.

2020 a COVID-ról szólt. Elektronikus kiadványuk is van?
Igen, épp tavaly indítottuk el Értékadó elektronikus szakfolyóiratunkat, mely úgyszintén kéthavonta jelenik meg. Ebben adózással kapcsolatos aktuális kérdésekkel foglalkozunk, egy-egy témát röviden, tömören bemutatva, gyakorlatias megközelítéssel. Foglalkozunk benne épp a COVID kapcsán bevezetett adókedvezményekkel és kötelezettségekkel is. Az Értékadó is kizárólag a tagságunk számára érhető el, elektronikus formában.

Mit kíván 2021-re?
Mindenkinek jó egészséget, magabiztos tudást és egy klasszikus zenemű meghallgatását.

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter