Megjelent: 14 éve

Módosíthat-e a felmondási időn a HR osztály?

Módosíthat-e a felmondási határidőn a HR osztály? Kötelező ebéd pihenőidőben? Milyen költségeket kell megtérítenie a munkáltatónak kiküldetéskor? Kérheti-e a munkáltató a dolgozót, hogy három évig ne helyezkedjen el hasonló területen? A HR Portal munkajogi rovatához érkező kérdésekből adunk közre válogatást. A kérdésekre szakértőnk, Dr. Mayer Balázs ügyvéd válaszol.

Három év tilalom - kompenzálás nélkül

- Beadtam a rendes felmondásom a mai nappal a jelenlegi cégnél, ahol dolgozom. Alá akarnak velem írattatni egy papírt, hogy 3 évig nem helyezkedek el ilyen tevékenységű cégnél. Én úgy tudom, ha én ehhez értek és máshol viszont nem kapnék munkát, akkor a cég köteles nekem x összeget fizetni. A 3 évet egyébként is sokallom. Kérem, segítsen nekem ebben a kérdésben.

Dr. Mayer Balázs: Az Ön által felvetett kérdés az úgynevezett versenytilalmi megállapodást érinti. Az erre vonatkozó szabályok szerint ilyen megállapodás alapján a munkavállaló szabad akaratából vállalhatja, hogy konkurenciánál nem helyezkedik el, ennek fejében a munkáltató azonban ellenértéket köteles fizetni, és akkor is maximum 3 évig vállalhatja ezt a munkavállaló. Az ellenérték mértéke nagyban függ az adott szegmens piaci viszonyaitól is, de, ez az Ön döntése, nem köteles ilyen megállapodást kötni.


Kiküldetés: mit fizet a munkáltató?



- Cégem külföldi kiküldetésre akar küldeni, de az utazási és szállásköltségeken kívül semmit nem akarnak fizetni nekem. Én úgy tudom, külföldi kiküldetés esetén kötelező napidíjat és teljes költségtérítést fizetni, de sajnos az erre vonatkozó jogszabályokat nem ismerem és nem is találtam meg.

Dr. Mayer Balázs: Külföldi kiküldetés esetén valóban valamennyi pluszköltséget meg kell térítenie a munkáltatónak. Ez történhet napidíj révén is, ami a személyi alapbéren felül jár, és valójában egyfajta költségátalány jellege van. Ugyanakkor konkrét összegeket csak belföldi kiküldetés esetén határozott meg a jogalkotó, külföldi kiküldetés esetén ilyen kötelező jellegű szabály nincs az összegekre vonatkozóan. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a munkáltató mentesülne a többletköltségek megtérítése alól, amelybe akár az étkezéssel kapcsolatos költségek is beletartoznak. Amennyiben nincs a munkáltatónál olyan munkaviszonyra vonatkozó szabály, amely ezt a kérdéskört részletesen szabályozná, úgy vagy valamennyi számlával igazolt költséget köteles megtéríteni, vagy megfelelő napidíjat köteles fizetni. Megjegyzendő, hogy a személyi jövedelemadó alapjából csak napi 15 eurónak megfelelő forintösszeg vonható le 90 napnál rövidebb külföldi kiküldetés esetén.


Gyerekkel - fél évig állami támogatás nélkül



- 2009. szeptember 15-én szültem második gyermekemet. Jelenleg Tgyás-on vagyok de ez 2010. március 1-jéével megszűnik. Ekkor vissza kell mennem dolgozni és bölcsödébe kell adnom a 6 hónapos gyermekemet. Milyen juttatás jár ebben az esetben a gyermekem 1 éves koráig, mivel tudomásom szerint a gyes csak a gyermek 1 éves kora után jár. Vagyis 6 hónapos korától 1 éves koráig semmilyen állami támogatásban nem fogok részesülni?

Dr. Mayer Balázs: Gyermekgondozási díj legkorábban a Tgyás megszűnésekor jár, de annak valóban az a feltétele, hogy keresőtevékenységet ne folytasson. Gyermekgondozási segély a gyermek 3 éves koráig jár, de az ebben részesülő szülő a gyermek egy éves koráig nem folytathat keresőtevékenységet. Vagyis amennyiben fél év után visszamegy dolgozni, úgy csak további fél év múlva kaphat GYES-t.


Az új tulajdonos és a megtévesztett dolgozó



- Kiderült, hogy a munkaviszonyomat azért szűntették meg, mert a tulaj eladta a céget, és az, aki megvásárolta, nem kívánja a jövőben alkalmazni a meglévő kollektívát. Ez melyik esetét meríti ki a munkaviszony megszűntetésének? Rendes felmondásnak minősülne? Sajnos már rábírtak arra, hogy közös megegyezéses papírt írjak alá. Ez sántít, hiszen nem ez az igazság: eszem ágában sem volt eljönni. Az, hogy veszteséges a cég, és ezért eladni kényszerülnek, egy olyan ok, amelyet szerintem tartalmaznia kellene a megszüntetésről szóló papírnak, még akkor is, ha az új tulajdonos nem akarja felfedni kilétét. Vagy nincs igazam? Milyen címmel, és szöveggel kellene jogszerűen megszüntetni a jogviszonyomat?

Dr. Mayer Balázs: Amennyiben a munkáltató tulajdonosa megváltozik, az semmilyen hatással nincs az alkalmazottak munkaviszonyára. Ez nem tekinthető munkajogi jogutódlásnak, amely viszonyt azt jelenti, hogy megváltozik a munkáltató személye. Mivel az Önök esetében csak a tulajdonos, nem pedig a munkáltató változott, ez nem lehetne hatással a munkaviszonyokra. Amennyiben gazdasági nehézségei vannak a cégnek, akkor a rendes felmondás kerülhet szóba. Egyébként megtévesztésre hivatkozva Ön 30 napon belül megtámadhatja a közös megegyezést.


Kötelező ebéd pihenőidőben?



- Arról szeretném kérdezni, hogy mint 12 órás szociális gondozónőt, kötelezhet-e a cégem kötelező étkezés igénybevételére, s ha igen, teljes árú térítés fejében?

Dr. Mayer Balázs: A munkaidőn belüli pihenőidő lényege éppen az, hogy Ön azt szabadon használja fel. Nem hogy étkezésre, de semmilyen más magatartásra nem kötelezhető a pihenőidő alatt.


Módosíthat-e a felmondási határidőn a HR osztály?



Felmondási időmet töltöm, amely a törvény által meghatározott 35 nap. A rendes felmondásomat beadtam 2009.11.30-val, amelybe beleírtam, hogy a munkavégzés utolsó napja 2009.12.31 és a munkaviszony utolsó napja 2010.01.03. ezt a főnökömmel aláírattam és ők közölték, hogy a munkámra számítanak a teljes felmondás ideje alatt. A problémám, kérdéseim pedig pont a január 3-ával kapcsolatosak. A HR osztály jelezte, hogy csak december 31-ig tartanak állományban, ellenkezve azzal, ami a felmondó levélben szerepel. A HR osztály módosíthat egy aláírt felmondó levélben szereplő dátumon? Módosíthat a törvény által meghatározott felmondási határidőn? Mivel tudok védekezni, hogy ne vesszen el a folytonosság a munkaviszonyomat illetően, hogy január 3-ig állományban maradjak?

Dr. Mayer Balázs: Önt valóban 35 nap felmondási idő illeti meg, melynek első napja a felmondást követő nap. A felmondás, mint jognyilatkozat egyrészt nincs a másik fél elfogadásához kötve, másrészt nyilván nem módosítható egyoldalúan. És természetesen a munkáltató sem térhet el a törvényben foglalt felmondási időtől a munkavállaló hátrányára. Vagyis ha az átvétel időpontját (2009.11.30.) Ön igazolni tudja, akkor az Ön munkaviszonya 2010. január 4. napján szűnik meg. Javaslom írásban tájékoztatni erről a munkáltatót azzal a felhívással, hogy amennyiben nem az ennek megfelelő időpontig tartják Önt állományban, úgy kártérítési igényt terjeszt elő akár bíróságon is.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Apaszabadság: minden, amit tudni kell róla

2023. január 1-je óta jár 10 napos szabadság az apáknak gyermekük születése környékén. Ez az úgy nevezett apaszabadság. Teljes cikk

Kisebb munkaügyi jogsértéseket találtak a cégnél, ahonnan kirúgták a vendégmunkásokat betanító magyarokat

A közlemény szerint magyar munkaerő külföldiekkel történő kiváltása a jelenlegi jogszabályok szerint nem nyert egyértelműen bizonyítást. Teljes cikk

Diszkrimináció a munkahelyen: a várandósság miatti próbaidős elküldés a legjellemzőbb

Egészségi állapot, életkor, politikai vagy más vélemény, anyaság vagy nemzetiséghez való tartozás - tavaly ezen tulajdonságok miatt részesültek... Teljes cikk