kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Módosíthatja-e a munkaszerződést az új tulajdonos?

Folyamatosan hosszabbított próbaidő, elérhetetlen munkaadó, ki nem fizetett munkabér, új tulajdonos - kedvezőtlenebb szerződéssel. Az utóbbi hetekben ismét hajmeresztő munkajogi esetek érkeztek a Pályacsúcs Magazin szerkesztőségébe. Kérdéseiket Dr. Sipos Márta munkajogász válaszolta meg.

images

Véget nem érő próbaidő - lehet így?

- Márciusban aláírtam egy munkaszerződést 3 hónapos próbaidővel. Ez egy 4 órás középfokú végzettséget igénylő munka. (Ezt megelőzően 1 hónapig alkalmaztak megbízásos szerződéssel, szintén próbaidő címen) A 3 hónapos próbaidő lejárta után 10 nappal elém tettek egy munkaszerződés-módosítást, amiben megállapodik a munkáltató és a munkavállaló egy hónapos próbaidő meghosszabbításában. Utánaolvastam, és számomra az derült ki, hogy ez jogtalan. Kérdésem az, hogy - ha aláírom a szerződést és az egy hónap alatt felmondanak, beperelhetem-e a munkáltatót és milyen esélyeim vannak a per megnyerésére?

Dr. Sipos Márta: Határozatlan idejű munkaszerződését - mert a próbaidő leteltét követően már az - írásban, valós és okszerű indokkal mondhatja fel a munkáltató. Ha nem tudja a felmondás okát bizonyítani, jogellenes lesz a megszüntetés és ennek súlyos következményei vannak. Azt tanácsolom, hogy aláírás előtt ezt jelezze a munkáltatónak.

Egy fantomnak tűnő munkaadó

- Két hete megkeresett telefonon egy takarítócég, hogy látta a hirdetésemet, amelyben munkát keresek és rákérdeztek, aktuális-e még? Azt mondták, adjam meg az adataimat, és postán küldik a szerződést. Múlt hét óta dolgozok a cégüknél, de semmi szerződés és még a cégből egyetlenegy emberrel sem találkoztam. Megmondták, hova kell menni dolgozni és ennyi. Kérem, segítsen. Mit csináljak?

Dr. Sipos Márta: Követelje a szerződését írásban! Hol végezték el a munkavédelmi oktatást, a munkaalkalmassági vizsgálatát?...

Start magyarországi fióktelepnél

- Júliustól egy kelet-európai cég magyar fióktelepének alkalmazottja leszek. Mi az, ami más ebben az esetben az én szempontomból? Mire kell odafigyelnem, ami mindenképpen szerepeljen a szerződésben? Ebben a formában a cég ugyanúgy adómentesen tudja elszámolni a bérletet, étkezési jegyet, egyéb adómentes juttatásokat?

Dr. Sipos Márta: Legfontosabb a közösen választott nyelv meghatározása. Az anyanyelv-használat joga megilleti a munkavállalót, ebben kell a szerződést megkötni, a munkavédelmi stb. utasításokat, képzéseket elvégezni. A magyar munkavégzési helyből következően a hatályos jog a magyar munka törvénykönyve lesz. Feltehetően a magyar adózási és egyéb pénzügyi szabályok szerint kell működniük, de a cég felépítéséből következően ez ettől eltérő is lehet.

Félállásból teljes állásba - lehet?

- Félállású hegedűtanári állásból mentem gyedre két éve. Az állásom időközben, melyben helyettesítenek, egész állássá duzzadt. (több növendék lett). Megtehetik-e, hogy félállásba vesznek vissza és megtartják a helyettesítőmet a pozíció másik felében, vagy a felduzzadt egészbe kötelesek visszavenni a helyettesítőm elbocsátásával?

Dr. Sipos Márta: Az eredeti munkaszerződése szerint köteles a munkáltató a foglalkoztatását biztosítani.

Ha megváltoztatják a munkarendet

- Egy szociális intézményben dolgozom gyógypedagógiai asszisztensként. Eddig két műszakos munkarendben heti 40 órában dolgoztam, most módosítani akarják folyamatosra 12 órásra (persze éjszakás műszakot is kellene vállalnom). Kérdésem az lenne: mint asszisztens törvényes-e, hogy folyamatos műszakban 12 órás beosztásban akarnak foglalkoztatni? Ha ez az állapot ideiglenes megoldás lenne, akkor azt a szerződésmódosításba bele kell-e írni?

Dr. Sipos Márta: A munkaidő beosztására a munkáltatónak van joga, de a szerződésben megállapított törvényes munkaidőn túli mértékre a rendkívüli (túl-)munka pótlék is jár.

Lehet-e két közalkalmazotti jogviszony 30/10-es bontásban?

- Szeretném kérdezni, hogy lehet-e ugyanazon munkáltatónál eltérő munkakörre egyidejűleg közalkalmazottként szerződést kötni, azaz lenne egy heti 30 órás és egy 10 órás közalkalmazotti jogviszony eltérő munkakörre?

Dr. Sipos Márta: 4 óra/nap munkaidőnél rövidebb nem állapítható meg, ez lehet az egyik akadály, de egyébként a munkáltató döntheti el, nem lesz-e összeférhetetlen a kétféle munkakörben foglalkoztatás (lehetne osztott munkakör/osztott munkaidő a kinevezésben).

Új tulajdonos - kedvezőtlenebb szerződéssel

- Munkahelyünket megvásárolta egy cég. Mivel tovább kívánta működtetni, a dolgozóknak új szerződést hozott. Jóval kedvezőtlenebbet. Végül azonban eltelt egy hónap, amire újraindult a munka. (folyamatosságot ígértek…) Ez idő alatt nem a teljes létszámmal, de naponta bent kellett lenni. Négyhavi munkaidőkeret van. Most úgy tűnik, nem vagy csak valamikor (!?) akarnak fizetni erre az időre. Mit lehet tenni?

Dr. Sipos Márta: Nem volt jogszerű a szerződések módosítása. Önöket változatlan feltételekkel tovább kell ilyen esetben is foglalkoztatni. A munkabér jár. Azt javasolom, hogy ingyen ne dolgozzanak. Ha az írásbeli felszólítás eredménytelen, kérjenek munkaügyi ellenőrzést.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk

Ilyen szabályokkal hozhatóak be vendégmunkások

Február 29-én jelent meg az új idegenrendészeti törvény végrehajtási rendelete. A törvénnyel együtt pedig már egyre tisztább a kép, hogyan... Teljes cikk