Megjelent: 11 éve

Módosíthatja-e a munkaszerződést az új tulajdonos?

Folyamatosan hosszabbított próbaidő, elérhetetlen munkaadó, ki nem fizetett munkabér, új tulajdonos - kedvezőtlenebb szerződéssel. Az utóbbi hetekben ismét hajmeresztő munkajogi esetek érkeztek a Pályacsúcs Magazin szerkesztőségébe. Kérdéseiket Dr. Sipos Márta munkajogász válaszolta meg.

images

Véget nem érő próbaidő - lehet így?

- Márciusban aláírtam egy munkaszerződést 3 hónapos próbaidővel. Ez egy 4 órás középfokú végzettséget igénylő munka. (Ezt megelőzően 1 hónapig alkalmaztak megbízásos szerződéssel, szintén próbaidő címen) A 3 hónapos próbaidő lejárta után 10 nappal elém tettek egy munkaszerződés-módosítást, amiben megállapodik a munkáltató és a munkavállaló egy hónapos próbaidő meghosszabbításában. Utánaolvastam, és számomra az derült ki, hogy ez jogtalan. Kérdésem az, hogy - ha aláírom a szerződést és az egy hónap alatt felmondanak, beperelhetem-e a munkáltatót és milyen esélyeim vannak a per megnyerésére?

Dr. Sipos Márta: Határozatlan idejű munkaszerződését - mert a próbaidő leteltét követően már az - írásban, valós és okszerű indokkal mondhatja fel a munkáltató. Ha nem tudja a felmondás okát bizonyítani, jogellenes lesz a megszüntetés és ennek súlyos következményei vannak. Azt tanácsolom, hogy aláírás előtt ezt jelezze a munkáltatónak.

Egy fantomnak tűnő munkaadó

- Két hete megkeresett telefonon egy takarítócég, hogy látta a hirdetésemet, amelyben munkát keresek és rákérdeztek, aktuális-e még? Azt mondták, adjam meg az adataimat, és postán küldik a szerződést. Múlt hét óta dolgozok a cégüknél, de semmi szerződés és még a cégből egyetlenegy emberrel sem találkoztam. Megmondták, hova kell menni dolgozni és ennyi. Kérem, segítsen. Mit csináljak?

Dr. Sipos Márta: Követelje a szerződését írásban! Hol végezték el a munkavédelmi oktatást, a munkaalkalmassági vizsgálatát?...

Start magyarországi fióktelepnél

- Júliustól egy kelet-európai cég magyar fióktelepének alkalmazottja leszek. Mi az, ami más ebben az esetben az én szempontomból? Mire kell odafigyelnem, ami mindenképpen szerepeljen a szerződésben? Ebben a formában a cég ugyanúgy adómentesen tudja elszámolni a bérletet, étkezési jegyet, egyéb adómentes juttatásokat?

Dr. Sipos Márta: Legfontosabb a közösen választott nyelv meghatározása. Az anyanyelv-használat joga megilleti a munkavállalót, ebben kell a szerződést megkötni, a munkavédelmi stb. utasításokat, képzéseket elvégezni. A magyar munkavégzési helyből következően a hatályos jog a magyar munka törvénykönyve lesz. Feltehetően a magyar adózási és egyéb pénzügyi szabályok szerint kell működniük, de a cég felépítéséből következően ez ettől eltérő is lehet.

Félállásból teljes állásba - lehet?

- Félállású hegedűtanári állásból mentem gyedre két éve. Az állásom időközben, melyben helyettesítenek, egész állássá duzzadt. (több növendék lett). Megtehetik-e, hogy félállásba vesznek vissza és megtartják a helyettesítőmet a pozíció másik felében, vagy a felduzzadt egészbe kötelesek visszavenni a helyettesítőm elbocsátásával?

Dr. Sipos Márta: Az eredeti munkaszerződése szerint köteles a munkáltató a foglalkoztatását biztosítani.

Ha megváltoztatják a munkarendet

- Egy szociális intézményben dolgozom gyógypedagógiai asszisztensként. Eddig két műszakos munkarendben heti 40 órában dolgoztam, most módosítani akarják folyamatosra 12 órásra (persze éjszakás műszakot is kellene vállalnom). Kérdésem az lenne: mint asszisztens törvényes-e, hogy folyamatos műszakban 12 órás beosztásban akarnak foglalkoztatni? Ha ez az állapot ideiglenes megoldás lenne, akkor azt a szerződésmódosításba bele kell-e írni?

Dr. Sipos Márta: A munkaidő beosztására a munkáltatónak van joga, de a szerződésben megállapított törvényes munkaidőn túli mértékre a rendkívüli (túl-)munka pótlék is jár.

Lehet-e két közalkalmazotti jogviszony 30/10-es bontásban?

- Szeretném kérdezni, hogy lehet-e ugyanazon munkáltatónál eltérő munkakörre egyidejűleg közalkalmazottként szerződést kötni, azaz lenne egy heti 30 órás és egy 10 órás közalkalmazotti jogviszony eltérő munkakörre?

Dr. Sipos Márta: 4 óra/nap munkaidőnél rövidebb nem állapítható meg, ez lehet az egyik akadály, de egyébként a munkáltató döntheti el, nem lesz-e összeférhetetlen a kétféle munkakörben foglalkoztatás (lehetne osztott munkakör/osztott munkaidő a kinevezésben).

Új tulajdonos - kedvezőtlenebb szerződéssel

- Munkahelyünket megvásárolta egy cég. Mivel tovább kívánta működtetni, a dolgozóknak új szerződést hozott. Jóval kedvezőtlenebbet. Végül azonban eltelt egy hónap, amire újraindult a munka. (folyamatosságot ígértek…) Ez idő alatt nem a teljes létszámmal, de naponta bent kellett lenni. Négyhavi munkaidőkeret van. Most úgy tűnik, nem vagy csak valamikor (!?) akarnak fizetni erre az időre. Mit lehet tenni?

Dr. Sipos Márta: Nem volt jogszerű a szerződések módosítása. Önöket változatlan feltételekkel tovább kell ilyen esetben is foglalkoztatni. A munkabér jár. Azt javasolom, hogy ingyen ne dolgozzanak. Ha az írásbeli felszólítás eredménytelen, kérjenek munkaügyi ellenőrzést.

  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezekben az esetekben kérhet védettségi igazolványt a munkáltató

Az átoltottság növekedésével és a szolgáltatások újranyitásával a munkáltatók is várják a munkavállalók visszatérését a korábbi... Teljes cikk

Különbséget tehet a munkáltató védett és nem védett kollégák között

Az észszerűség határán belül a munkáltató különbséget tehet védett és nem védett munkavállaló között, például munkaszervezési céllal, ha... Teljes cikk

Sokat kockáztat, aki belenéz az alkalmazottak levelezésébe. Íme, a szabályok!

Ha a munkavállalók számára engedélyezett a magánhasználat, a munkáltató nem ellenőrizheti a privát leveleket. Ha ezt mégis megteszi, majd ezek... Teljes cikk