Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Módosul a túlórára, munkaidőkeretre vonatkozó szabályozás

A munkáltató 10 dolgozóig legfeljebb 1 munkavállalóval köthetne ilyen szerződést, 10 dolgozónál többet foglalkoztató munkáltató legfeljebb a munkavállalók 10 százalékával. A megállapodást írásban kellene megkötni, segítségével az évente általánosan elrendelhető legfeljebb 200 órányi túlóra helyett kollektív szerződés nélkül is 300 órát rendelhetne el a munkáltató ezeknél a munkavállalóknál. Jelenleg 300 órát csak a kollektív szerződés szerint rendelhet el a munkáltató.

Egy ilyen szabályozás határozott igénye volt a munkáltatói érdekképviseleteknek az Országos Érdekegyeztető Tanács korábbi ülésén. Mivel a szakszervezetek általánosságban utasították el az ügyeleti idő szabályozásával együtt előterjesztett javaslatokat, külön-külön nem véleményezték az egyes indítványokat.

Emelnék a munkaidőkeret mértékét
A törvényjavaslat ugyancsak a munkáltatói érdekképviseletek igényét figyelembe véve, ha nem is az általuk javasolt mértékben, de emelné az általánosan használható munkaidőkeret mértékét. A munkaidőkeret intézménye azt jelenti, hogy a munkáltatónak ezen időszak átlagában kell eleget tennie a napi, heti munkaidőnek. Jelenleg általánosságban 2 hónapnyi munkaidőkeret átlagában kell biztosítani a napi 8 órás, a heti 40 órás munkaidőt, ezt emelné a javaslat 3 hónapra.

A munkaidőkeret átlagában kell eleget tenni a túlórával, ügyelettel, a munkavállalóval többletmunkára kötött egyéni szerződéssel növelt munkaidő heti korlátozásának is. A munkáltatói érdekképviseletek az európai uniós irányelv szerint még elfogadható 4 hónapos általános keretet szorgalmazták. A javaslat szerint az idénymunkánál maradna a 4 hónapos keret. A kollektív szerződések esetén ez a keret az európai uniós irányelvvel egyezően egységesen fél év lenne. Jelenleg ha egy munkáltatóval kötötték a kollektív szerződést akkor csak 4 hónapos a keret, a több munkáltatóval kötött kollektív szerződésnél fél év.

Ugyanakkor a javaslat szerint megszűnne az a jelenlegi lehetőség, hogy folyamatos, többműszakos, idénymunkás, készenléti munkakörökben a kollektív szerződés 1 éves keretet is vállalhat. Ez nem felel meg az európai uniós irányelvnek, ezért, a kollektív szerződés ezeknél a munkaköröknél is csak legfeljebb fél éves keretről állapodhatna meg.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter