kapubanner for mobile
Szerző: Puszta Szilvia
Megjelent: 14 éve

Munkaerő-piaci körkép az Európai Unió tagállamaiban: Bulgária

Bulgária gazdasága a válság miatt 5 százalékkal gyengült tavaly, így a kormány más uniós országokhoz hasonlóan drákói lépések megtételére kényszerül a költségvetési bevételek növelése, illetve a kiadások visszafogása céljából, hogy ne szaladjon el az államháztartás hiánya. Bár a nyáron csökkent a bolgár munkanélküliség, az állami szférában jelentős leépítésekre lehet számítani.

Az 1991. július 12-én jóváhagyott alkotmány szerint Bulgária parlamentáris köztársaság. Az alkotmány rögzíti a jogállamiság alappilléreit, a politikai sokszínűséget és a piacgazdaságot. Az országban a hivatalos nyelv a bolgár, amelyet 2001-es népszámláláson a lakosság 86,3 százaléka vallott anyanyelvének. A lakosság 9,8 százaléka a törököt, 3 százaléka pedig a cigányt vallotta anyanyelvének. Félhivatalos államvallás az ortodox kereszténység. A második legnagyobb vallás az iszlám, melyet a lakosság 12 százaléka vallott magáénak. Az iszlám valláshoz tartozik a török kisebbség szinte teljes egészében és a cigány kisebbség körülbelül 40 százaléka. Emellett jelentős bolgár nemzetiségű muzulmán közösség is van, a pomákok. A legelterjedtebb elképzelés szerint a pomákok a Balkán-félsziget déli részén az oszmán-török hódítás után iszlamizált bolgár lakosság bogomil vallású ("istenesek") részének az utódai.

Bulgária etnikai csoportjait 83 százalékban a bolgárok, 9 százalékban a törökök, közel 5 százalékban a cigányok alkotják, de az országot lakják még oroszok, örmények, vlachok (avagy arománok, latin eredetű nyelvet beszélő népcsoportok), macedónok, görögök, ukránok, zsidók és románok.

Jelenleg 6 parlamenti párt, szövetség működik az országban. A Bolgár Szocialista Párt, a középjobb GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért), a középjobb a Demokraták Erős Bulgáriáért és az Egyesült Demokrata Erők koalíciójaként a Kék Koalíció, a középjobb Rend, Törvényesség, Igazságosság Párt, a szélsőjobb Támadás Párt és a liberális, kisebbségi Mozgalom a Jogokért és Szabadságért Párt.


Gazdaság



Bulgária agrár-ipari ország. Az ország 1996-1997-es gazdasági válsága az átalakuló Közép-Európában a legsúlyosabb volt. A GDP közel 10 százalékos visszaesésének legfontosabb tényezője a bankrendszer összeomlása volt. 1997 áprilisában új gazdasági stabilizációs programot hirdettek, amelynek legfontosabb eleme a privatizáció felgyorsítása volt. 2000-től kezdve az ország gazdasági növekedési mutatója már éves szinten meghaladta a 3 százalékot, de a gazdasági-politikai bizonytalanságok nyomán (becslések szerint a feketegazdaság a bolgár GDP egyharmadát adja) a külföldi működő tőkebefektetések szintje még alacsony. Bulgária nagy múltú mezőgazdasága az 1990-es évtizedben, a rendszerváltozás éveiben szinte a teljes összeomlás szélére jutott, s csak 1997-től kezdődött meg a termelés emelkedése. A bolgár ipar és tágabb értelemben az egész gazdasági élet legkritikusabb pontja az energiagazdaság.

Az energiatermelés 52 százaléka hőerőművekből, 41 százaléka az egyetlen kozdoluji atomerőműből és 7 százaléka vízerőművekből származik. 1990-ben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az elavult technológia és a nem megfelelő biztonsági színvonala miatt a kozdoluji atomerőmű azonnali leállítását javasolta. Mivel az erőmű az ország energiaellátásában stratégiai fontosságú, így hosszas tárgyalások után a végleges bezárás időpontját 2010-re halasztották. Ez az egyik feltétele volt az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésének is.


Turizmus



Az ország 2007 január 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, s ez nagyobb lökést adott az utóbbi években megindult turizmus fejlesztésnek. Bulgária igyekszik a szocialista sztereotípiáktól megszabadulni. Jelenlegi jelmondata "a kellemes csalódások országa" utalva a változtatásokra, a nagy erőfeszítésekre. A Fekete-tenger homokos tengerpartja kiválóan alkalmas üdülésre. A partvidék legnagyobb központjai: Várna és Burgasz, amelyek nemzetközi repülőtérrel is rendelkeznek. Ismert és kedvelt üdülőhelyei Napospart, Neszebár, Pomorje és Aranyhomok. Az üdülőturizmus mellett jellemző a gyógyturizmus és a kulturális idegenforgalom is.


Beutazás, tartózkodás



A 2006. április 30-án hatályba lépett 2004/38/EK irányelv értelmében az uniós polgárok három hónapig továbbra is engedély nélkül tartózkodhatnak az EU más tagállamaiban. Amennyiben egy uniós polgár három hónapnál tovább szeretne Bulgáriában tartózkodni, a regisztrációs igazolványt kell kérnie a helyi rendőrkapitányságon.


Munkavállalás



2007. január 1-jétől Bulgária megnyitotta munkaerőpiacát az Európai Gazdasági Térség tagállamai és Svájc munkavállalói előtt, így a magyar állampolgárok is munkavállalási engedély nélkül, szabadon dolgozhatnak Bulgáriában. Amennyiben egy magyar állampolgár betöltötte 16. életévét és Bulgáriában szeretne munkát keresni, regisztráltathatja magát az illetékes munkaügyi hivatalban. A regisztráláshoz a szükséges formanyomtatványokat bolgár nyelven kell kitölteni. Azok, akik Bulgáriában szeretnének dolgozni, aktuális állásajánlatokról és a munkavállalás további feltételeiről az EURES rendszerén keresztül tájékozódhatnak, illetve angol nyelven találnak információt a Bolgár Munkaügyi Hivatal honlapján is.

2009. januári adatok alapján Bulgáriában a törvényileg meghatározott minimálbér 204 leva (29 500 forint). A járulékfizetési jövedelem alsó határa 2008-ban havi 240 leva ( 123 euró), a felső határa pedig 2000 leva (1023 euró) volt.

A munkanélküli juttatások összegének minimuma 110 leva és maximuma 240 leva. Az átlagos napi munkanélküli segély összege megegyezik a kérelmező munkanélkülivé válását megelőző 9 hónapban kapott napi munkabérének 60 százalékával. Azok, akik 2009-ben a pénzügyi-gazdasági válság következtében veszítették el munkájukat, a jogosultsági idő első felében a munkanélküli ellátás 130 százalékát, míg második felében a 70 százalékát kapják kézhez.


Munkaszerződés



Bulgáriában kötelező a munkaszerződés kötése, törvény által megkövetelt és szabályozott. A szerződést még a munkába állást megelőzően kell elkészíteni, bele kell foglalni a munkavégzés helyét, a munkakört, a megkötés időpontját, a szerződés érvényességének idejét, az éves fizetett szabadság mértékét, a fizetést, valamint a munkanap illetve munkahét hosszát. A szerződés megkötésének időpontját követő három napon belül a munkáltató köteles értesíteni a Nemzeti Adóhivatal helyi igazgatóságát. A szerződés megkötését követő hét napon belül a munkavállalónak munkába kell állnia. A munkaszerződések ideiglenes vagy adott időtartamra is köthetőek. A határozott idejű szerződés nem lehet hosszabb három évnél. Amennyiben valamilyen változás következik be a munkaviszonyban, a munkáltató köteles írásban tájékoztatni a munkavállalót a változás bekövetkezése előtt minimum egy hónappal. A munkaügyi viták rendezése polgári peres eljárás keretében történik.


Munkaidő



Bulgáriában egy normál munkahét 5 napos, 40 órás, napi nyolc órában. Bizonyos esetekben a munkáltató meghosszabbíthatja a munkanapot, de a napi munkavégzés akkor sem haladhatja meg a 10 órát. Az így meghosszabbított napok száma nem lehet több hatvannál egy naptári évben, valamint nem lehet több egymást követő 20 napnál. Részmunkaidős állás esetén a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezés alapján kell, hogy rögzítsék a munkaidőt a munkaszerződésben. Éjszakai munka és ötnapos munkahét esetén a munkaidő hossza nem haladhatja meg a napi 7 órát, összesen a heti 35 órát. A munkavégzés közben a munkavállaló jogosult egy vagy akár több szünetre, az ebédszünet hossza nem lehet rövidebb 30 percnél.


Nyugdíj



Az öregségi nyugdíj megállapításának feltétele az 1. pillérben az előírt életkor elérése és a szükséges nyugdíjpont megszerzése. 2009-től férfiak esetében 63. életév betöltése és 100 pont megszerzése, nők esetében 60. életév betöltése és 94 pont megszerzése szükséges. A nyugdíjpont az életkor és a megszerzett szolgálati idő összege. Ha valaki nem rendelkezik a szükséges nyugdíjpontokkal, akkor 65 éves életkor betöltésétől mehet nyugdíjba, ha minimum 15 év szolgálati időt szerzett, amelyből legalább 12 évben tényleges járulékfizetés történt.

A 2. pillérben az ellátásra való jogosultság akkor áll fenn, ha az adott személy az 1. pillérben jogosultságot szerzett. A biztosított kérésére lehetőség van az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel nyugdíjba menni, ha az egyéni számlán lévő megtakarítás alapján járó ellátás legalább a minimum nyugdíj összegét eléri.


Az ellátás mértéke



Az 1. pillérben az öregségi nyugdíj összege függ attól, hogy a referencia-időszakban a biztosított keresete évente hányszorosa, illetve hanyadrésze volt az országos átlagkeresetnek, függ továbbá a nyugdíjazást megelőzően 12 hónapban elért országos járulék köteles átlagkeresettől és a biztosítási idő hosszától (minden év 1 százalék; a korhatár betöltése után, nyugdíj igénybevétele nélkül elért évekért 2009-től 5 százalék jár).

A 2. pillérben az öregségi nyugdíj összege függ az egyéni számlán lévő összegtől, az elfogadott, a várható életkor és az ellátás fajtájától függő bio-metrikus táblázatban szereplő értéktől, a jóváhagyott technikai kamat mértékétől.

A minimum nyugdíj 2008. július 1-jétől havi 113.49 leva (58 euró) az 1. pillérben. A 2. pillérben nincs minimum nyugdíj. A nyugdíjakból adó nem kerül levonásra.


Nemzeti ünnepek



Január 1. - Új Év, Január 6. - Vízkereszt, Március 3. - Bulgária török uralom alól való felszabadulásának napja, Húsvét a juliánus naptár alapján változó időben, Május 1. - A munka ünnepe, Május 6. - György nap, a Bolgár Hadsereg napja, Május 24. - A szláv írásbeliség és kultúra napja, Szeptember 6. - Bulgária egyesülésének napja, Szeptember 22. - Függetlenség napja, December 24. - Szenteste, December 25–26. - Karácsony, December 31. - Új Év.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk