Szerző: Szarka Dóra
Megjelent: 10 éve

Munkahely, szerelem! E kettő kell nekem.

Könnyed nyári témával jelentkezünk, melyről a személyes érintettségek megannyi tapasztalata okán nem lehet eleget beszélni. Szabad-e utat engedni a munkahelyi szerelemnek, egyáltalán lehet-e gátat szabni neki? Mennyire szóljon bele a munkáltató a dolgozók privát életébe, hogyan cselekedjen a HR ilyen helyzetekben? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

images

A következő ázsiai történet akár Európában is játszódhatott volna: egy verőfényes napon Leanne a marketingről és James a stratégiáról az irodai ebédlőben találkozott egymással, ahol végzetesen eltalálta őket az a bizonyos nyíl, és azonnal egymásba szerettek. James menedzserként, Leanne junior munkatársként dolgozott a cégnél. Úgy döntöttek, nem hozzák nyilvánosságra bimbózó kapcsolatukat a munkahelyen, viszont csak idő kérdése volt, mikor derül fény kettejük szerelmére. A románc nem sokáig maradt titokban, rövidesen a "keményszívű" menedzsment fülébe jutott a hír. Ezt követően a HR vezető mindkettejüket behívatta elbeszélgetésre, ahol úgy érezték, a privát szférájukba kíván beavatkozni a cég. Végül anélkül, hogy bármiféle támogatást kaptak volna a kollégáktól, a vezetőségtől, vagy a HR osztálytól, a két tehetséges munkaerő úgy döntött, inkább más vállalatnál kamatoztatják képességeiket - olvasható a hrmasia.com oldalán.

A fiatalabb dolgozók elnézőbbek a munkahelyi románcokkal szemben

A történet fő kérdése: ki veszített? A vállalat két, keményen dolgozó, jó képességekkel megáldott alkalmazottal lett kevesebb, és az eset a munkáltatói márkának sem tett túl jót. A hrmasia.com cikke szerint a HR elutasító hozzáállása az ügyhöz a generációs különbségekből adódott. A jelenség nem egyedülálló, a generációváltás miatt egyre gyakoribbak az ehhez hasonló esetek. Egy 2012-es felmérés szerint az Y generációhoz tartozó munkavállalók 84 százaléka nem látja problémának, ha valaki munkahelyi románcba bonyolódik. Az idősebb dolgozók jóval szigorúbbak ezzel kapcsolatban: az X generáció tagjainak csupán 36 százaléka, a baby boomereknek pedig mindössze 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elfogadható az irodán belüli szerelem. A válaszadók közel fele ment bele romantikus kapcsolatba a munkahelyén, ami nem is annyira meglepő, miután a dolgozók idejük nagy részét a munkahelyükön töltik - így természetesnek vehető, ha Ámor nyila eltalálja őket. "Az emberek egyre több időt töltenek a munkahelyükön, aminek következtében kevesebb idő jut az irodán kívüli kapcsolatok kialakítására" - nyilatkozta James Foo, a Mövenpick Heritage Hotel HR vezetője a hrmasia.com oldalnak. Ezen arány láttán minden HR osztálynak érdemes lenne átgondolnia, hogyan is kellene megfelelően kezelni egy ilyen szituációt.

Milyen veszélyei lehetnek az irodai szerelmeknek? Egy hasonló munkakörben dolgozó kollégával, vagy egy felettessel, netalán a menedzsment egy tagjával folytatott viszony mások szemében szexuális zaklatásnak vagy kivételezésnek is tűnhet, és könnyű belátni, hogy az üzleti döntésekre is komoly hatással lehet. Ha a pár között nézeteltérés alakul ki, az nagy eséllyel hat ki munkavégzésük színvonalára.

Beavatkozás vagy inkább a "laissez faire" politika ajánlott?

Alessandro Paparelli, a Salvatore Ferragamo ügyvezetője szerint, ha egy munkahelyi szerelmi ügy napvilágra kerül, a HR-nek bizonyos intézkedéseket kell eszközölnie. "A HR-nek be kell avatkoznia, és az érintetteket bevonva megoldást találni" - javasolta Paparelli a hrmasia.com oldalnak. Linda Lim, az AirAsiaExpedia emberek és kultúra osztályának vezetője szerint azonban a bizalomnak kellene vezérelnie a cégeket ilyen ügyekben. Véleménye szerint a kollégák közötti szerelmi viszony nem kell, hogy problémát jelentsen a cégnek, hiszen annak idején megfelelő értékekkel rendelkező alkalmazottakat vett fel a vállalat, így bízni kell abban, hogy intelligensen képesek kezelni az ilyen szituációkat is. Tehát véleménye szerint a munkáltatónak nem kell a gondos szülő vagy mint egy osztálykiránduláson a sátrak között pásztázó éjjeliőr szerepét ellátnia. Lim szerint a teendő csupán annyi, hogy minden új munkatárssal tisztázni kell: a szerelmi, illetve családi viszonyban állók nem tehetnek hivatalos jelentéseket saját munkájukkal kapcsolatban egymásnak. "A legnagyobb tisztelettel kell bánnunk egymással, ami magában foglalja azt is, hogy mindenkinek joga van bárhol megtalálni a szerelmet. Végtére is, a szív dolgait nem tudjuk kontrollálni - nyilatkozta Lim a hrmasia.com oldalnak, és hozzátette: "Viszonylag sok fiatal dolgozik a cégnél, akik nagy része egyedülálló, így nincs értelme mereven ragaszkodni a szerelem nélküli munkahely mítoszához, különben megkockáztatnánk, hogy elveszítjük a tehetségeinket."

Kvázi három T: cég által tiltott, megtűrt és támogatott szerelem

Az ázsiai után most nézzünk néhány magyar példát. A két történet ugyanazon a munkahelyen, egy budapesti szolgáltató központban (SSC) játszódik. Az SSC-k amúgy is kiválóan alkalmasak irodai szerelmek lángra lobbanásához, mivel hasonló korosztály dolgozik bennük, sok férfi és nő vegyesen, napi 8-10 órában összezárva. A sok együtt töltött idő pedig "meghozza a gyümölcsét". János és Tímea is hasonló helyzetbe került, mind a ketten ugyanazon a részlegen voltak junior controllerek - sőt, egymás melletti asztalnál dolgoztak -, amikor a mindent elsöprő szerelem szele elérte őket. Sokáig egyáltalán nem vállalták föl kapcsolatukat a munkahelyen. Egy idő után persze kiderült a dolog, ugyan mindenkit meglepett, mert szinte senki nem sejtette. "Mi elmondtuk az akkori team leaderünknek, mert gond volt abból, hogy egyszerre akartunk szabadságra menni. Volt aggodalom, hogy mit fognak szólni, hogyan kezeli a cég" - emlékszik vissza János, aki azóta boldog házasságban él Tímeával. Szerencséjükre alig volt visszhangja a dolognak. A fiatal pár úgy látja, nagyon sok múlik a közvetlen felettes hozzáállásán, ha ő nyitottan kezeli ezt a kérdést, nem okoz feszültséget a kapcsolat felvállalása.

Ugyanennél a cégnél dolgozó Ákos és Beáta azonban nem így járt. Helyzetüket az is nehezítette, hogy Beáta Ákos felettese volt. Természetesen, amíg csak lehetett, ők sem vállalták föl kapcsolatukat a munkahely nyilvánossága előtt. Mikor végül a vezetőséghez is eljutott a hír, az a döntés született, hogy Beátát át kell helyezni egy másik osztályra. Az ehhez hasonló helyzetekkel kapcsolatban Foo javaslata a következő: "A felettes és az alárendelt közötti párkapcsolat tekinthető a legaggasztóbbnak az irodai szerelmek közül, amelynek szigorúan a tiltott kategóriában a helye" - olvasható a hrmasia.com oldalon.

A két pár munkahelye viszonylag rugalmasan kezelte a kollegiális szerelmi viszonyt, azonban köztudottan vannak olyan cégek, melyek vállalati kultúrája egyáltalán nem tolerálja az irodai románcokat, és ilyen esetben az egyik félnek el kell hagynia a munkahelyét.

A fent leírt esetek alapján a vállalatok magatartását legjobban a "kvázi három T" elv használata jellemzi: vannak, amelyek tiltják, mások megtűrik a kollégák közötti romantikus viszonyokat, és bár azt gondolnánk "támogató" hozzáállást nehéz találni, sok családi vállalkozás például ékes bizonyítéka annak, hogy a szorosabb összecsatolás kedvezhet az üzletnek.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek