Megjelent: 1 éve

Munkajogi káosz is segíti a reptéri fosztogatókat

Nem csak az ellenőrzés hiánya, hanem a szolgáltatók közötti bonyolult cégháló sem segít a Ferihegyi reptéren történő folyamatos csomagfosztogatáson.

images

Az indexnek nyilatkozó névtelen reptéri források szerint a lopások egy sor rosszul működő rendszernek csak a következményei. Elméletben a reptérről távozó kollégákat ellenőrizni kéne, a valóságban ez csak szúrópróbaszerűen történik vagy még úgy sem. A portálak nyilatkozó egyik dolgozó szerint őt 5 éve nem ellenőrizték.

És nem csak a rakodók, hanem a takarítók között is akad, aki lop. Beledobálják a cuccokat a szemeteszsákba, úgy viszik le a gépről. De más munkakörökben is jellemző, hogy a szemetesbe rakják a dolgokat, és tudják, hova kell aztán rakni a zsákokat, ki viszi ki azokat.” . mondja egy forrás.

A cikk szerint az elmúlt évtizedekben folyamatosan kiépült az alvállalkozók hálózata. Ez csökkenti a munka hatékonyságát és az ellenőrizhetőséget, de remek lehetőséget biztosít a pénzek kiszivárogtatására. Bonyolult alvállalkozói láncolat miatt még az adóelkerülés is könnyebb és a felelősség alól is könnyű kibújni.

Azt azonban a reptér kommunikációs igazgatója cáfolja, miszerint többször előfordult, hogy a lopáson rajtakapott és kirúgott csomagrakodó egy másik alvállalkozó alkalmazásában ismét dolgozik, ugyanis Hardy Mihály szerint nagyon szigorú ellenőrzésen esnek át azok akik ebbe a munkakörbe jelentkeznek, így ha volt rendőrségi ügyük, az azonnal kiderül.

Az indexnek nyilatkozó más források szerint olyan is előfordul, hogy egy-egy lebukást követően nem történik feljelentés, csak a munkáltatónál jelzik a problémát, ami sokszor szintén következmények nélkül marad.

Van azonban reptér, ahol elképzelhetetlen a lopás. Egy, a bécsi reptéren dolgozó csomagrakodó az indexnek elmondta: „Öt szabályt kell betartani. Nincs erőszak, szexuális zaklatás, rasszizmus, diszkrimináció és lopás.” Egy munkás 10 eurós órabérrel kezd, ami felmegy 17,7-reidővel és ehhez jönnek még a pótlékok. Elmondása szerint ő most másfél millió forintnyi eurót visz haza havonta. De nem csak a fizetés a vonzó. A dolgozók gyerekeinek saját óvodát tart fenn a munkaadó, a reptéri kártyájukkal olcsóbban veszik az élelmiszert. De ingyenes számukra a bécsi tömegközlekedés és évente több a szabadságuk, mint ami törvény szerint járna. Sok egyéb mellett a visszaélések azért sem jellemzőek, mert egy cég alkalmazza a dolgozók több, mint 90 százalékát.

index.hu
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter