Megjelent: 9 éve

Munkaszerződés módosítása: mikor kell írásba foglalni?

Munkáltatóként, a munkavállalóval közösen megegyezve, természetesen írásban, bármikor módosíthatjuk a munkaszerződést, de vannak olyan esetek, amikor a szóbeli módosítás is érvényes, illetve léteznek kivételek, amikor módosítás nélkül is változtathatunk a szerződésben foglaltakon. Mikor, mit kell tenni?

1. A szóbeli módosítás érintheti a munkavállaló új munkakörét is, ha munkáltatóként bizonyítani tudjuk, hogy az közös megegyezéssel történt. Ez utóbbi meglétét, vita esetén, a bíróság szigorúan ellenőrzi. Kötelező írásba foglalni viszont azt, ha tartós és lényeges változásról van szó, mint mondjuk határozott idejű szerződés határozatlanná alakításáról vagy részmunkaidő helyett teljes munkaidőben történő foglalkoztatásról. Amennyiben a konkrét munkakör nem, csak az elnevezés változik, nem szükséges a módosítás.

2. Kizárólag írásban módosíthatjuk a munkavállaló alapbérét, akkor is, ha ez a dolgozó béremelésével jár, vagy további juttatásokat jelent a munkavállaló számára. Nemcsak a módosítás tényét, hanem annak mértékét is rögzítenünk kell.

3. A munkarendet egyoldalúan megállapíthatjuk, de ha a munkaszerződésben már megállapodtunk a munkarendről és a munkaidő-beosztásról, akkor ezt csak úgy tudja módosítani, ha a munkavállaló ehhez hozzájárul.

4. Amennyiben írásba foglaljuk a munkaszerződés módosítását, érdemes belefoglalni, hogy az a felek közös beleegyezésével történt, és tüntessük fel benne a korábban megkötött munkaszerződés, illetve a módosítás hatálybalépésének dátumát is. A szerződésmódosításban célszerű hivatkozni a munkaszerződés módosítani kívánt elemeire.

5. Nem szükséges írásban, de még közös megegyezéssel sem módosítanunk a munkaszerződést ahhoz, hogy megváltoztassuk a munkavállalónk munkavégzésének helyét, ha ez nem kifejezetten sérti az alkalmazottunk érdekeit. Ilyen eset lehet, ha a munkáltató például Budapesten belül egyik kerületből a másikba teszi át a székhelyét.

6. A munkaszerződés módosítása nélkül is átirányíthatjuk a munkavállalót, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy évente egyenként 44 munkanapot – de maximum csak 110 munkanapot – kötelezhető a munkavállaló más munkakörbe tartozó feladatok ellátására, vagy saját munkaköre mellett, vagy az helyett elvégezni. Továbbá dönthetünk alkalmazottunk kiküldetéséről anélkül, hogy módosítanánk a szerződést.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek