kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Nem megmondóember, hanem támogató vezető - interjú Nyisztor Józseffel

A karizma hosszú távon szerinte káros a céges világban, magányos harcosok helyett pedig csapatemberekre épít. Nyisztor József tíz évvel ezelőtt alapította társaival a Training360 Kft-t, amely mára a hazai oktatási és tréning iparág piacvezetőjévé nőtte ki magát. Az ügyvezető idén szeptemberben elnyerte az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) Gyurós Tibor-díját “Az év menedzsere” kategóriában. Vezetési elveiről, sikerreceptről, a képzési piac trendjeiről és a tehetségek megtartásáról is kérdeztük.

Nyisztor József-

Mit jelent a Gyurós Tibor-díj önnek? Az IVSZ kiírása szerint “Az év menedzsere” kategóriában azt az iparágon belül tevékenykedő, vezető beosztású menedzsert tüntetik ki, aki kiemelten hozzájárult vállalata sikerességéhez, és tevékenységével elősegítette a hazai infokommunikációs iparág és a digitális gazdaság fejlődését. 

Nagyon örülök neki. A pályázat benyújtása után kicsit szkeptikus voltam nyerési esélyeimről. Akkor tudatosult bennem ennek a díjnak az ereje és az ezzel járó felelősség, amikor azt átvettem és láttam a feliraton, kik kapták meg korábban, többen közülük a példaképeim. Megható pillanat volt. Kissé megelőlegezett bizalomnak érzem. Lesz még időm bizonyítani, hogy méltó vagyok erre a kitüntetésre.

Közgazdász végzettségű, húsz éven át oktatott informatikát. Most az IT oktatásban és a tréningekben piacvezető Training360-at vezeti, emellett mentorál. Hogyan definiálná magát a munkaerőpiacon? Cégvezető, informatikus vagy valaki más?

Oktatással, fejlesztéssel foglalkozó szakembernek tartom magam, aki folyamatosan változik, fejlődik. Informatikus kevéssé vagyok, ahhoz sokkal több gyakorlás kellene. A saját IT rendszereinkhez már évek óta nincs hozzáférésem, és ez így helyes. Inkább holisztikus nézőpontból látom a fejlesztési igényeket. 

Milyen vezetőnek tartja magát?

Nem vagyok se megmondóember, se lángoszlop. A karizma szerintem rövid távon hasznos, hosszú távon káros egy cég életében. Inkább a munkatársainak egyre nagyobb önállóságot adó, támogató vezetőnek tartom magam, aki a közösen meghatározott célok mentén segíti őket és tudatosan nem avatkozik bele a folyamatokba.

Tíz évvel ezelőtt alakult meg a Training360. Mi volt a vízió, amikor belevágtak?

Két kollégámmal és egy pénzügyi befektetővel indultunk. Szerettünk volna egy picit másképp gondolkodó és működő oktatással-fejlesztéssel foglalkozó céget építeni. Ehhez értettünk és hittünk benne, hogy ennek lesz piaca. Világmegváltó célunk nem volt. Csupán annyit gondoltunk, hogy a tudás az embereknek fontos. 

Melyek voltak a fontos mérföldkövek?

Az induláskor a pénzügyi befektető megtalálása jelentett nagy kihívást. Nehéz volt az első két év is, mert nem a várakozásoknak megfelelően teljesültek a pénzügyi terveink. Aztán a negyedik évre elértük az ötéves tervet és dinamikusan, évi 30-50 százalékkal növekedtünk tovább. Szervezetileg teljesen más egy 20 és egy 60 fős cég. Míg a kis cég a munkavállalók személyisége köré épül, addig 60 főnél már pontosan definiált folyamatok, felelősségi körök kellenek, miközben figyelni kell arra is hogy ne vesszen el a nyitottság, az innováció, az emberközpontúság. Vezetőként nagy kihívás volt az egyes szakterületekre nálam szakmailag erősebb embereket felvenni és közöttük az együttműködést fejleszteni.

Mi a sikerük titka?

Indulásunk évében, 2011-ben nehezek voltak a tréningpiaci körülmények, még válságban volt a gazdaság. A többi versenytárssal szemben kockáztattunk: rugalmasabb, költséghatékonyabb üzleti modellel startoltunk. Szerencsénk is volt, mert elindult felfelé a gazdaság és az meglökte az oktatási piacot. A gyors növekedés szakaszában is figyeltünk arra, hogy a nyereség nagyjából harmadát mindig félretegyük. Biztosak voltunk abban, hogy valamikor jön egy újabb gazdasági visszaesés. A Covid rugalmas szervezettel, előremutató tervvel és ötéves megtakarítással ért el bennünket. Tudtunk vásárolni, fejleszteni.

Mit jelent a rugalmasság pontosan? Hozna erre példát?

Gyorsan tudunk reagálni új helyzetekre. Ha van egy jó ötlet, egy piaci rés, akkor nem várunk, hanem cselekszünk. A Covid tavaly márciusban a NetAkadémia felvásárlása közben ért bennünket. Átfutott rajtunk, hogy ez a pénz jól jönne ebben a bizonytalan helyzetben. De racionálisan gondolkodva az e-learningben láttunk potenciált és nem visszakoztunk csak a fizetési kondíciókat tárgyaltuk újra. Merünk megállni és gondolkodni és oda helyezni a fókuszt, amiben nagyobb üzleti lehetőséget látunk.

Melyik területen lát most nagy növekedési potenciált?

700-800 féle képzésünk van, minden területen - e-learning, informatikai képzések, szakmai képzések, készségfejlesztés - van fejlődési lehetőség, egyikben sem értünk el a piac végére.

Nagyon felfutottak és divatosak a fél-egy éves informatikus képzések, amelyeket bootcampnek is neveznek.

Mi már akkor foglalkoztunk bootcamp képzésekkel, amikor nem volt ekkora hype-ja. Örülök annak, hogy ennyi képző cég alakult, mert ez azt mutatja, van a piacban felvevőerő. 

Hol van a fizetőképes kereslet?

Magyarországon oktatásra, tréningre a fizetőképes kereslet 95 százaléka a cégektől származik, csak 5 százalék a magánszemélyektől. Leginkább az e-learninges képzéseket kínáló Netakadémia áll magányszemélyekkel kapcsolatban, de nyitunk B2C irányba. A már említett bootcamp vegyes finanszírozású. 

Mennyire könnyű vagy nehéz trénereket találni?

Száz-százötven közötti trénerünk van. Pozitív visszajelzéseket kapunk a jelentkezőktől a cégünkről, a kollégák munkája látszik a brandben. A jó szakemberekből hiány van, értük versenyezni kell, még akkor is, ha fejlesztjük őket. Nehezíti a toborzást az erőteljes minőségi elvárásunk: csak olyan tréner dolgozhat nálunk, aki az idejének 50 százalékában az oktatott területen dolgozik.

Személyesen vagy online zajlanak inkább a képzések mostanában?

Teljesen vegyesen. Ebben a pillanatban is 30-40 kurzusunk megy. A résztvevők egy része bejár, másik része távolról, online csatlakozik be. Változott az emberek hozzáállása, és sokféle céges előírást is látunk. Valahol tiltják a személyes részvételt, máshol a munkavállalókra bízzák, akiknek egy része eljön, mert hiányzik a közösség, más része biztonságosabban és komfortosabban érzi magát otthon. Csak néhány tréningtípusnál nincs meg online a megfelelő hatékonyság - ilyen például a csapatépítési és néhány fejlesztési tréning - a többinél ugyanúgy elsajátítható a tudás távolról.

Miben kell másképp online tanítani?

Erről szól egy 5 napos tréningünk…

Bármelyik tréner könnyen átállhat az online képzésre?

Ha megvan benne az akarat, természetesen. Öt nap alatt megtanulható ennek elmélete, technikái, aztán próbák után workshopokban elemezzük az eredményt. Más az órák felépítése, más eszközök kellenek a figyelem fenntartására, kisebb blokkokban kell gondolkodni.

Hogyan dolgozik most a hagyományos irodai csapat?

Részben otthonról, részben az irodából. Kell az irodai együttlét, a személyes találkozásoknak is megvan a szerepe. Abban sem hiszek azonban, hogy a járványhelyzet elmúltával eltűnik a home office, bizonyos feladatokra ugyanis hatékonyabb az irodánál. 

Kötelező a Covid oltás? 

Nem. Ám szinte mindenki - 93 százalék - beoltatta magát. 

Mennyire könnyű a tehetségek megtartása?

Úgy látom, hogy felvenni könnyebb, megtartani nehezebb. El kell fogadni, hogy a fiatalok gyorsabban váltanak, több helyről akarják megszerezni a szakmai tapasztalatot. Lehet ezt valamelyest befolyásolni, de teljesen megfordítani nem. Ha meg tudod cégen belül oldani, hogy új és új kihívásokat adsz nekik különböző területeken, akkor hosszabb távon meg tudod őket tartani és ezzel sok pénzt spórolsz. A legfontosabb, hogy mindig legyen elég csillogó szemű kolléga, aki szeret nekünk és nálunk dolgozni.

Milyen egy ideális Training360 munkatárs?

A legfontosabb tulajdonsága, hogy képes tanulni és változni. Ha ez megvan, akkor bármire megtanítjuk. A legjobb kollégáink nem abban dolgoznak, amire annak idején felvettük őket. Fontosnak tartom még a nyitottságot, a csapatban dolgozás képességét, nem magányos harcosokat keresünk.

Amikor a beszélgetésre várakoztam az irodában, láttam a tárgyalók elnevezését. Mi alapján kaptak olyan neveket, mint Steve Jobs, James Cook, Benyovszky Móric?

A kollégákra bíztuk az elnevezést. Ők azt mondták, hogy legyenek felfedezők, akikre fel tudunk nézni. Ők döntöttek.

Milyen célok vezérlik napi ügymeneten és az éves üzleti célok teljesítésén kívül?

Szeretnék jobb vezetővé és jobb emberré válni, ami mindennapos teendőt ad. Ezen kívül nem szeretném magam nélkülözhetetlenné tenni. Ez a cég akkor lesz teljesen kész, ha én is nélkülözhetővé válok. Nincs túl messze ez a pillanat.

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen trendekkel kell számolnia egy jövőbiztos vezetőnek?

A mai világ ingatag és bizonytalan, ugyanakkor összetett és kétértelmű környezetet teremt. Az ebben való túléléshez olyan vezetői készségekre... Teljes cikk

Hogyan célozzunk jól a vezetés- és tehetségfejlesztésben?

A vezetői minőség hatása a cégek eredményeire nyilvánvaló, így az is, hogy költünk a vezetők fejlesztésére és az utánpótlásra is. A kérdés... Teljes cikk

Digitális szemléletű, piacképes HR-végzettséget nyújtanak a Kodolányi-NEXON online szakirányú képzései

Az évek óta nagy sikerrel zajló Személyügyi üzleti szervező szakirányú továbbképzési szak mellett 2023 szeptemberében is elindul a tavaly... Teljes cikk