Megjelent: 9 éve

Nyelvtudás és munkaerőpiac: a német nyelv egyre fontosabb feltétel

images

images

A Workania internetes állásportál sajtóközleménye szerint a kutatók azt vették górcső alá, mennyire van jelen az idegen nyelv ismerete a munkaerőpiacon: egyrészt a munkaadók részéről megfogalmazott elvárásként, másrészt a munkavállalók részéről megadott nyelvtudásként, és megfigyelhető-e valamilyen változás e tekintetben az utóbbi egy évben.

Nem meglepő módon az angol nyelv ismeretét fogalmazzák meg leggyakrabban elvárásként a munkáltatók, és 2010-ben szinte nem történt változás az egy évvel korábban mért adatokhoz képest: a munkáltatók 61 százaléka jelöli meg az angol nyelv ismeretét a sikeres pályázat feltételeként.

Az elvárások között második helyen a német nyelv szerepelt mindkét évben, de itt nagyobb mértékű növekedés látható: míg 2009-ben a hirdetések 11,7 százalékában szerepelt a német nyelv ismeretének igénye, idén a hirdetések 14,3 százalékában.

A francia nyelv ismerete 2009-ben a felmérésben szereplő álláshirdetések 2,4 százalékában szerepelt elvárásként, 2010-ben már a hirdetések 3,9 százalékában.

A spanyol nyelv ismeretét 2009-ben az állásajánlatok 0,7 százalékában várták el, idén már a hirdetések 2,3 százalékában.
A cseh nyelvre a meghirdetett állások 1 százalékában volt szükség 2009-ben, idén már 2 százalékukban.

Egyedül az orosz nyelv csökkent némileg: ismeretét tavaly az ajánlatok 1,6 százalékában fogalmazták meg elvárásként, 2010-ben 1,3 százalékban.

Az olasz nyelv mindkét évben a sor végén található, de míg 2009-ben az álláshirdetések 0,6 százalékában szerepelt elvárásként, idén már a hirdetések 1,3 százalékában.

Érdekes végigvenni ezek után, hogy az álláskeresők mely nyelveken beszélnek és milyen szintű nyelvismerettel rendelkeznek. Megfigyelhető, hogy míg a munkaadók részéről a nyelvtudás igénye egyre nő, a munkavállalók részéről némi visszaesés tapasztalható.

2009-ben a Workania.hu adatbázisában található álláskeresők 24,7 százaléka beszélt angolul legalább alapfokon, középszinten 19,2 százalék, felsőfokon 4,1 százalék, ezzel szemben 2010 első felében alapfokon 24 százalék, középfokon 18,4 százalék, felsőfokon pedig 3,6 százalékuk beszélt. A szakértői, tolmács szintet csupán 0,6 százalékuk adta meg.

A német nyelvtudás is némileg visszaesett: míg 2009-ben alapfokon a munkavállalók 17,4 százaléka beszélt, 2010-ben 16,6 százalék. A középfokú német nyelvismeret a tavalyi 9,8 százalékről idén 9 százalékra esett vissza, míg felsőfokon az egy évvel ezelőtti 2,2 százalékhoz képest az álláskeresők 1,8 százaléka beszél.

A felmérésben szereplő többi nyelvvel kapcsolatban elgondolkodtatóan alacsony eredményeket kaptak a kutatók: francia nyelvtudását az álláskeresők 1,7 százaléka tüntette fel alapszintű nyelvtudásként 2010-ben, középszintűnek 0,6 százalékuk és felsőszintűnek 0,3 százalék.

Az orosz és az olasz nyelvet alapszinten a pályázók alig valamivel több, mint egy százaléka használja, magasabb szinten pedig az álláskeresők 1 százalékánál is kevesebben - írja a sajtóközlemény.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter