Megjelent: 2 éve

Ragaszkodnak vagy kapaszkodnak a dolgozók? - itt a friss kutatás

A cégvezetők 79%-a inkább a pozitívumokat, a sok innovációt hangsúlyozza az utóbbi három hónapból, melyben nőtt a dolgozói elköteleződés. 80% változtat stratégiáján, 50% rosszabb üzleti környezetre számít - derül ki Develor Tanácsadó Zrt. friss kutatásából. Melyek a legfontosabb feladatok? Miért csalóka a magas elkötelezettség?

A felmérésben résztvevők fele, 50%-a rosszabb gazdasági környezetre számít középtávon, a következő 3-10 hónapban. 22% pozitív kilátásokról számolt be. Utóbbiak például informatikai cégek, a vírus elleni küzdelemhez hozzájáruló termékeket gyártó vállalatok, az otthoni kényelemhez és időtöltéshez hozzájáruló termékek gyártói. A cégek közel 80%-a szükségesnek látja a jövőképének és stratégiájának aktualizálását és akadnak olyanok, melyek az elmúlt hónapban komoly előrelépéseket tettek ezen a területen.
Develor felmérés - 2020. május 13-június 1.

Tanulság az is, hogy a pandémiás helyzethez való alkalmazkodást a válaszadók 79%-a pozitívan élte meg, és számos olyan innovációról, új eljárásról és folyamatról számoltak be, melyeket beépítenek a mostani működésükbe is. Míg csak összesen 17 százalék számára volt problematikus, konfliktusokkal teli az időszak.
Develor felmérés - 2020. május 13-június 1.

Nőtt a munkavállalói elkötelezettség, de vigyázat!
A kutatásban résztvevők nagy része, 70%-a úgy ítéli meg, hogy a kijárási korlátozások időszaka alatt nőtt a munkatársi elkötelezettség. Ennek okát többnyire abban látják, hogy sikerült megőrizni a munkahelyeket és a koronavírus elleni küzdelemben megfelelő intézkedéseket hoztak, sikerrel kezelték a helyzetet és minden eszközt biztosítottak a munkatársak számára a védekezéshez.
Develor felmérés - 2020. május 13-június 1.

Szabó Csaba, a Develor Zrt. vezérigazgatója megjegyzi, nem szabad elfelejteni, hogy a biztonsági szükséglet kielégítése a munkahelyi elégedettség fontos feltétele, azonban biztosan nem tartós motivátor. “Ahogyan egyik ügyfelünk fogalmazta, talán a ‘ragaszkodás' helyett inkább ‘kapaszkodást' érzékelik a válaszadó vezetők. Meglátásom szerint az izoláció, a gazdasági környezetben rejlő bizonytalanság és a továbbra is jelen lévő pandémiás veszély negatívan hat a munkatársi elkötelezettségre, ennek kezelése, a motiváció megerősítése a restart időszak kiemelt feladata” - fogalmaz a Develor vezérigazgatója.
Develor felmérés - 2020. május 13-június 1.

Hibrid működésre készülnek
Miben látják a válaszadók a mostani időszak legfontosabb feladatait? A visszatéréssel kapcsolatos biztonsági szabályok kidolgozása, tréningje és a covidsafe (koronavírus-biztos) vállalati kultúra megerősítése, a megváltozott körülményekhez illeszkedő elvárások ismételt tisztázása, valamint a hibrid működéshez (elkülönített csapatok, részben home office, részben otthoni munkavégzés) kapcsolódó együttműködési és kommunikációs normák kialakítása. Érzékelik a válaszadók azt is, hogy erősíteni kell a vezetés reakcióképességét, adaptivitását, hiszen további változásokra számítanak a működési környezetben, amelyek ismételt újratervezést és alkalmazkodást tesznek szükségessé.

A felmérésről:

A DEVELOR Országos Restart Kutatása on-line zajlott 2020. május 13 - június 1. között 201 résztvevővel. A válaszadók 75%-a felsővezető, 20%-a pedig középvezető. A felmérést 17 mélyinterjú egészítette ki.

A nyitóképen Szabó Csaba, a Develor Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója
  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook