kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Sokba kerül a rossz HR stratégia

Az európai vállalatok milliárdokat veszítenek a rossz ügyletmenedzsment miatt. Az európai cégek 83 százaléka nem valósítja meg tranzakciós céljait, amelynek hátterében gyakran a humán tőkével kapcsolatos problémák húzódnak meg - derül ki a Hewitt Associates összeolvadásokról és felvásárlásokról készült tanulmányából.

Az emberi erőforrás tanácsadással és kiszervezéssel foglalkozó Hewitt Associates által közzétett, összeolvadásokkal és felvásárlásokkal kapcsolatos nemzetközi adatok szerint Európában a vállalatok több milliárd eurót veszítenek azáltal, hogy az átalakulási folyamat során nem megfelelően kezelik a létfontosságú emberi erőforrás menedzsment kérdéseket.

Az eredmények szerint az európai vállalatok 83 százaléka nem éri el a kitűzött tranzakciós célokat. A válaszadók majd mindegyike a humán tőkével kapcsolatos problémákat (pl. vállalati kultúrák összehangolása, vezetők kiválasztása) említette a sikertelenség fő okaiként.

A Hewitt nemzetközi fúziókkal és felvásárlásokkal foglalkozó felmérése az elmúlt két év során 96 nagy nemzetközi vállalatot vizsgált, melyek együttesen 568 milliárd dollár ügyleti értéket képviseltek. Ebből 40 európai vállalat volt, 296 milliárd dolláros össz-ügyletértékkel. A cégeket az ügylet lebonyolításának, valamint az új eszközök és erőforrások integrációjának hatékonyságáról kérdezték.


A Hewitt számításai szerint a helytelen humánerőforrás menedzsment 6,5-12,8 százalékkal csökkentheti az ügylet teljes értékét, elsősorban a kulcs munkatársak elvesztése és a hosszúra nyúló integrációs folyamat által. Ez alapján az elmúlt két évben a felmérésben résztvevő európai cégek közel 12,5 milliárd eurót veszítettek a nem megfelelő HR menedzsmenttel a tranzakció során, illetve után.

Az adatok arra ösztönözték a Hewitt-ot, hogy felhívja az európai cégek figyelmét az ügyletekkel járó személyzeti kérdések elégtelen tervezésének következményeire.

"A vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják az ügyletek emberi vonatkozásait. Ez közismert tény, a cégek ennek ellenére sem változtatnak gyakorlatukon, ezzel milliós veszteségeket okoznak saját maguknak, és már az ügylet tényleges lezárása előtt veszélyeztetik annak sikerét" - mondta Stephan Vamos, a Hewitt szervezeti változások és átalakítások üzletágának vezetője. Hozzátette: "Az előzetes átvilágítás és az integráció különböző vetületeinek tökéletesítése kiemelten fontos a szervezetek számára, hiszen ezek az ügylet értékének leginkább meghatározó elemei. Ez a legalkalmasabb időszak, hogy a vállalatok felülvizsgálják a témához való hozzáállásukat, mivel a több hónapnyi passzivitás után most jelennek meg újra az egyesülési, felvásárlási lehetőségek. A tétlenség megingathatja a cég hosszú távú pénzügyi stabilitását."

A Hewitt felmérése egyebek mellett azt is feltárta, hogy világviszonylatban az európai vállalatok jelentősen elmaradnak a HR adatok felhasználását illetően az átvilágítási folyamatban és integrációban. Az európai cégek mindössze 7 százaléka vonja be a HR részleget a célvállalat kiválasztásába; ez az arány világszinten 36 százalék. A felvásárlási, vagy összeolvadási szerződés alkalmazottakra vonatkozó részének kialakításánál csak az európai vállalatok 24 százaléka konzultál a HR osztállyal - szemben a 43 százalékos globális átlaggal. Világszinten a cégek 73 százaléka, míg Európában csak 45 százalékuk működik szorosan együtt a vállalati HR-rel az integráció megtervezésének szakaszában.

"A humán tőke kérdése általában csak lazán kapcsolódik az ügylethez a tárgyalási és átvilágítási szakaszban, a cégek többsége nem vonja be érdemben a HR-t. Az érintetteknek többnyire csak utólag jut eszébe a személyügyi részleg bevonása, ez pedig már késő a súlyos személyzeti problémák felmerülésének megakadályozásához. Az ügylet sikerességének érdekében már a tárgyalások korai szakaszában kiemelt figyelmet kell szentelni az emberi erőforrással kapcsolatos kérdéseknek" - nyomatékosítja Stephan Vamos.

A kulcs munkatársak megtartása nagy kihívás a felvásárlások és összeolvadások során, a Hewitt szerint ez a tényező adott esetben jelentősen ronthatja az ügylet értékét. A tanulmány feltárta, hogy az európai cégek 34 százaléka tapasztalt növekvő lemorzsolódást a tranzakció létrejötte után. Sőt, a vállalatok negyede szerint nem megfelelő menedzselés esetén a tehetségek a többi dolgozónál hamarabb hagyják el a vállalatot az átalakulást követően.

"Az átalakulással járó kemény diónak látszó HR feladatoknak - mint például a tehetségek megtartásának és elkötelezettségük fenntartásának - megoldása valójában egyszerűbb, mint sikeresen integrálni és együttműködésre bírni különböző munkatársi csoportokat. Azonban éppen ebben rejlik a siker titka" - fogalmazott Stephan Vamos.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiderült, mennyire dolgoznak hatékonyan és a magyar fehérgallérosok

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot... Teljes cikk

Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk