kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Sokba kerül a rossz HR stratégia

Az európai vállalatok milliárdokat veszítenek a rossz ügyletmenedzsment miatt. Az európai cégek 83 százaléka nem valósítja meg tranzakciós céljait, amelynek hátterében gyakran a humán tőkével kapcsolatos problémák húzódnak meg - derül ki a Hewitt Associates összeolvadásokról és felvásárlásokról készült tanulmányából.

Az emberi erőforrás tanácsadással és kiszervezéssel foglalkozó Hewitt Associates által közzétett, összeolvadásokkal és felvásárlásokkal kapcsolatos nemzetközi adatok szerint Európában a vállalatok több milliárd eurót veszítenek azáltal, hogy az átalakulási folyamat során nem megfelelően kezelik a létfontosságú emberi erőforrás menedzsment kérdéseket.

Az eredmények szerint az európai vállalatok 83 százaléka nem éri el a kitűzött tranzakciós célokat. A válaszadók majd mindegyike a humán tőkével kapcsolatos problémákat (pl. vállalati kultúrák összehangolása, vezetők kiválasztása) említette a sikertelenség fő okaiként.

A Hewitt nemzetközi fúziókkal és felvásárlásokkal foglalkozó felmérése az elmúlt két év során 96 nagy nemzetközi vállalatot vizsgált, melyek együttesen 568 milliárd dollár ügyleti értéket képviseltek. Ebből 40 európai vállalat volt, 296 milliárd dolláros össz-ügyletértékkel. A cégeket az ügylet lebonyolításának, valamint az új eszközök és erőforrások integrációjának hatékonyságáról kérdezték.


A Hewitt számításai szerint a helytelen humánerőforrás menedzsment 6,5-12,8 százalékkal csökkentheti az ügylet teljes értékét, elsősorban a kulcs munkatársak elvesztése és a hosszúra nyúló integrációs folyamat által. Ez alapján az elmúlt két évben a felmérésben résztvevő európai cégek közel 12,5 milliárd eurót veszítettek a nem megfelelő HR menedzsmenttel a tranzakció során, illetve után.

Az adatok arra ösztönözték a Hewitt-ot, hogy felhívja az európai cégek figyelmét az ügyletekkel járó személyzeti kérdések elégtelen tervezésének következményeire.

"A vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják az ügyletek emberi vonatkozásait. Ez közismert tény, a cégek ennek ellenére sem változtatnak gyakorlatukon, ezzel milliós veszteségeket okoznak saját maguknak, és már az ügylet tényleges lezárása előtt veszélyeztetik annak sikerét" - mondta Stephan Vamos, a Hewitt szervezeti változások és átalakítások üzletágának vezetője. Hozzátette: "Az előzetes átvilágítás és az integráció különböző vetületeinek tökéletesítése kiemelten fontos a szervezetek számára, hiszen ezek az ügylet értékének leginkább meghatározó elemei. Ez a legalkalmasabb időszak, hogy a vállalatok felülvizsgálják a témához való hozzáállásukat, mivel a több hónapnyi passzivitás után most jelennek meg újra az egyesülési, felvásárlási lehetőségek. A tétlenség megingathatja a cég hosszú távú pénzügyi stabilitását."

A Hewitt felmérése egyebek mellett azt is feltárta, hogy világviszonylatban az európai vállalatok jelentősen elmaradnak a HR adatok felhasználását illetően az átvilágítási folyamatban és integrációban. Az európai cégek mindössze 7 százaléka vonja be a HR részleget a célvállalat kiválasztásába; ez az arány világszinten 36 százalék. A felvásárlási, vagy összeolvadási szerződés alkalmazottakra vonatkozó részének kialakításánál csak az európai vállalatok 24 százaléka konzultál a HR osztállyal - szemben a 43 százalékos globális átlaggal. Világszinten a cégek 73 százaléka, míg Európában csak 45 százalékuk működik szorosan együtt a vállalati HR-rel az integráció megtervezésének szakaszában.

"A humán tőke kérdése általában csak lazán kapcsolódik az ügylethez a tárgyalási és átvilágítási szakaszban, a cégek többsége nem vonja be érdemben a HR-t. Az érintetteknek többnyire csak utólag jut eszébe a személyügyi részleg bevonása, ez pedig már késő a súlyos személyzeti problémák felmerülésének megakadályozásához. Az ügylet sikerességének érdekében már a tárgyalások korai szakaszában kiemelt figyelmet kell szentelni az emberi erőforrással kapcsolatos kérdéseknek" - nyomatékosítja Stephan Vamos.

A kulcs munkatársak megtartása nagy kihívás a felvásárlások és összeolvadások során, a Hewitt szerint ez a tényező adott esetben jelentősen ronthatja az ügylet értékét. A tanulmány feltárta, hogy az európai cégek 34 százaléka tapasztalt növekvő lemorzsolódást a tranzakció létrejötte után. Sőt, a vállalatok negyede szerint nem megfelelő menedzselés esetén a tehetségek a többi dolgozónál hamarabb hagyják el a vállalatot az átalakulást követően.

"Az átalakulással járó kemény diónak látszó HR feladatoknak - mint például a tehetségek megtartásának és elkötelezettségük fenntartásának - megoldása valójában egyszerűbb, mint sikeresen integrálni és együttműködésre bírni különböző munkatársi csoportokat. Azonban éppen ebben rejlik a siker titka" - fogalmazott Stephan Vamos.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk