Megjelent: 12 éve

Sokba kerül a rossz HR stratégia

Az emberi erőforrás tanácsadással és kiszervezéssel foglalkozó Hewitt Associates által közzétett, összeolvadásokkal és felvásárlásokkal kapcsolatos nemzetközi adatok szerint Európában a vállalatok több milliárd eurót veszítenek azáltal, hogy az átalakulási folyamat során nem megfelelően kezelik a létfontosságú emberi erőforrás menedzsment kérdéseket.

Az eredmények szerint az európai vállalatok 83 százaléka nem éri el a kitűzött tranzakciós célokat. A válaszadók majd mindegyike a humán tőkével kapcsolatos problémákat (pl. vállalati kultúrák összehangolása, vezetők kiválasztása) említette a sikertelenség fő okaiként.

A Hewitt nemzetközi fúziókkal és felvásárlásokkal foglalkozó felmérése az elmúlt két év során 96 nagy nemzetközi vállalatot vizsgált, melyek együttesen 568 milliárd dollár ügyleti értéket képviseltek. Ebből 40 európai vállalat volt, 296 milliárd dolláros össz-ügyletértékkel. A cégeket az ügylet lebonyolításának, valamint az új eszközök és erőforrások integrációjának hatékonyságáról kérdezték.


A Hewitt számításai szerint a helytelen humánerőforrás menedzsment 6,5-12,8 százalékkal csökkentheti az ügylet teljes értékét, elsősorban a kulcs munkatársak elvesztése és a hosszúra nyúló integrációs folyamat által. Ez alapján az elmúlt két évben a felmérésben résztvevő európai cégek közel 12,5 milliárd eurót veszítettek a nem megfelelő HR menedzsmenttel a tranzakció során, illetve után.

Az adatok arra ösztönözték a Hewitt-ot, hogy felhívja az európai cégek figyelmét az ügyletekkel járó személyzeti kérdések elégtelen tervezésének következményeire.

"A vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják az ügyletek emberi vonatkozásait. Ez közismert tény, a cégek ennek ellenére sem változtatnak gyakorlatukon, ezzel milliós veszteségeket okoznak saját maguknak, és már az ügylet tényleges lezárása előtt veszélyeztetik annak sikerét" - mondta Stephan Vamos, a Hewitt szervezeti változások és átalakítások üzletágának vezetője. Hozzátette: "Az előzetes átvilágítás és az integráció különböző vetületeinek tökéletesítése kiemelten fontos a szervezetek számára, hiszen ezek az ügylet értékének leginkább meghatározó elemei. Ez a legalkalmasabb időszak, hogy a vállalatok felülvizsgálják a témához való hozzáállásukat, mivel a több hónapnyi passzivitás után most jelennek meg újra az egyesülési, felvásárlási lehetőségek. A tétlenség megingathatja a cég hosszú távú pénzügyi stabilitását."

A Hewitt felmérése egyebek mellett azt is feltárta, hogy világviszonylatban az európai vállalatok jelentősen elmaradnak a HR adatok felhasználását illetően az átvilágítási folyamatban és integrációban. Az európai cégek mindössze 7 százaléka vonja be a HR részleget a célvállalat kiválasztásába; ez az arány világszinten 36 százalék. A felvásárlási, vagy összeolvadási szerződés alkalmazottakra vonatkozó részének kialakításánál csak az európai vállalatok 24 százaléka konzultál a HR osztállyal - szemben a 43 százalékos globális átlaggal. Világszinten a cégek 73 százaléka, míg Európában csak 45 százalékuk működik szorosan együtt a vállalati HR-rel az integráció megtervezésének szakaszában.

"A humán tőke kérdése általában csak lazán kapcsolódik az ügylethez a tárgyalási és átvilágítási szakaszban, a cégek többsége nem vonja be érdemben a HR-t. Az érintetteknek többnyire csak utólag jut eszébe a személyügyi részleg bevonása, ez pedig már késő a súlyos személyzeti problémák felmerülésének megakadályozásához. Az ügylet sikerességének érdekében már a tárgyalások korai szakaszában kiemelt figyelmet kell szentelni az emberi erőforrással kapcsolatos kérdéseknek" - nyomatékosítja Stephan Vamos.

A kulcs munkatársak megtartása nagy kihívás a felvásárlások és összeolvadások során, a Hewitt szerint ez a tényező adott esetben jelentősen ronthatja az ügylet értékét. A tanulmány feltárta, hogy az európai cégek 34 százaléka tapasztalt növekvő lemorzsolódást a tranzakció létrejötte után. Sőt, a vállalatok negyede szerint nem megfelelő menedzselés esetén a tehetségek a többi dolgozónál hamarabb hagyják el a vállalatot az átalakulást követően.

"Az átalakulással járó kemény diónak látszó HR feladatoknak - mint például a tehetségek megtartásának és elkötelezettségük fenntartásának - megoldása valójában egyszerűbb, mint sikeresen integrálni és együttműködésre bírni különböző munkatársi csoportokat. Azonban éppen ebben rejlik a siker titka" - fogalmazott Stephan Vamos.
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter