kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Szakmai podcastokat hallgatsz hétvégén? Ilyenkor valójában túlórázol!

Sok munkavállaló munkaidőn kívül végzi el a "radar alatti" feladatokat, hogy előbbre jusson. Ez a fajta túlhajszoltság normalizálódott - és bár nem mindig rossz, van sok alattomos árnyoldala is.

bbc fordítás podcast mental-

Beth, a Torontóban dolgozó nemzetközi marketingmenedzser kedvtelésből éppen Európában utazik - mégsem érzi úgy, hogy elszakadt volna a munkájától. Ez azért van, mert még akkor is, amikor elvileg pihen, órákat tölt azzal, hogy például WhatsAppon keresztül bejelentkezik a csapatához, vagy munkával kapcsolatos podcastokat hallgat. 

Bár a tudásmunkások milliói számára egyre hosszabbak a munkanapok, rengeteg dolog még mindig a szokásos munkanapon kívül történik, függetlenül annak hosszától. Gondoljunk csak azokra a nem éppen munkajellegű feladatokra, amelyek beszivárognak a személyes időnkbe és terünkbe: a hétvégén a közösségi médián felbukkanó, munkával kapcsolatos cikkek olvasása, vagy iparági podcastok hallgatása futás közben. 

A munkavállalók már régóta végzik ezeket a műszakon kívüli feladatokat, de amióta a világjárvány átformálta az emberek munkamódszerait, a szakmai és a magánélet közötti határvonal egyre inkább elmosódik, ami még könnyebbé teszi az ilyen viselkedésformák kialakulását - írja a BBC.

Ezek a rejtett pillanatok talán nem érződnek szigorúan munkának, de mégis azzá válnak.
És mivel ez az extra erőfeszítés sok cégnél hallgatólagos elvárássá vált, a munkavállalók egyre nehezebben tudják lerázni magukról - ezt követően pedig szinte lehetetlenné válik majd, hogy valaha is kikapcsolják.

A rejtett túlmunka más, mint az irodai vagy otthoni túlóra. Rengeteg oka van annak, hogy az emberek bevállalják ezt - például hogy a megbeszéléseken naprakészek legyenek; hogy átlássák a témát, amikor az iparági fejleményekről kérdezik őket; vagy hogy éles látásúnak tűnjenek egy olyan közegben, ahol még csak most próbálják megvetni a lábukat. 

Számtalan módja van annak, hogy egy személy napi munkája átcsússzon a munkaidőn kívülre: gondoljunk csak arra az esetre, ha egy munkavállaló a gyermeke születésnapi partiján beszélget valakivel a saját iparágából, és hirtelen átcsúszik networking üzemmódba. Vagy amikor egy alkalmazott meghallja, hogy a főnöke egy megbeszélésen egy könyvet említ, ezért letölti és egy héten át hallgatja az esti séták során, időnként megállva, hogy jegyzeteljen.

Sok munkavállaló számára könnyű beleesni ezekbe a rejtett túlhajszoltsági mintákba. Mivel a karrierjükben előrejutni vágyók számára a túlvállalás egyre inkább hallgatólagos munkáltatói elvárássá válik, az ilyen "radar alatt" zajló feladatok zökkenőmentesen csúsznak be munkaköri leírásukba - akár tudatosul a munkavállalókban, akár nem. 

"Úgy tűnik, hogy van egy szakadék aközött, hogy a munkavállalók és a munkáltatók mit tartanak a munkahelyen megkövetelt minimumnak"
- mondja Alexia Cambon, a Gartner munkahelyi tanácsadó cég HR-szakértői részlegének kutatási igazgatója. Míg egyes munkavállalók a hivatalos munkaköri követelményeket tekintik a maximumnak, amit teljesíteniük kell, sok munkáltató ezt éppen a minimumnak tekinti.

Így - bár ezeknek a feladatoknak a nagy része láthatatlan a főnökök számára - sokan úgy érzik, mégis kénytelenek elvégezni ezeket. Ezzel ugyanis potenciálisan segíthetik saját szakmai kiemelkedésüket a többiek közül.

Allison Weinhaas, az amerikai Rider Egyetem kommunikációs tanszékének docense szerint a perifériára szorult dolgozók különösképpen kaphatóak az ilyen jellegű munkák elvégzésére, hogy "lehetőséget kapjanak a ragyogásra". 

Ez az extra erőfeszítés nem feltétlenül rossz.

"Ha azért választod ezeket a csendes túlhajszoltsági feladatokat, mert szenvedélyesen szereted a munkádat vagy úgy gondolod, hogy nyerhetsz vele valamit, akkor mindez nem feltétlenül negatív hatású" - mondja Cambon.

Minden a kontextustól függ. Nagyon fontos különbséget tenni az energiát adó és az energiát vivő munka között.

Cambonhoz hasonlóan Christina Maslach, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem pszichológiaprofesszora is úgy véli, hogy az ilyen jellegű feladatoknak pozitív hatása is lehet: ha a munkavállalók számára biztosítják, hogy a többletmunkáért valamit kapnak.

Robert londoni ügyvédjelölt például azt mondja, hogy ő learatta a munkán kívül végzett feladatok babérjait. Rendszeresen olvasott egy munkával kapcsolatos blogot, ami segített neki kapcsolatot teremteni a feletteseivel, ráadásul magabiztosabbá is tette, amikor karriert váltott.

"Egyre több olyan munkavállaló van viszont, aki szerint munkahelye állandóan felügyeli, ezért úgy érzi, plusz órákat kell ledolgoznia" - mondja Cambon. 

Bár a szakértők szerint nem baj, ha a mérleg munka oldala olykor kissé elbillen, de ha az egyensúlytalanság túl nagyra nő vagy túl sokáig tart, az emberek mentális egészségüket és jólétüket is veszélyeztethetik.

Nem tudod az életed egy részét más, számodra fontos dolgokra használni, mert minden tettednek folyamatosan a munkahelyi elvárásoknak kell megfelelnie. Ha ez krónikussá válik, akkor akár teljes kiégéshez is vezethet.

Cambon szerint a munkáltatók már most is úgy határozzák meg a követendő teljesítményt nyújtókat, mint akik "minden órában elkötelezettek". Ha ez a tendencia tovább terjed, akkor egyes munkavállalóknak - vagy legalábbis azoknak, akik fejlődni és haladni akarnak - nem lesz más választásuk, mint hagyni, hogy a munka beszivárogjon a magánéletükbe. 

Ráadásul a munka és a magánélet határainak a világjárvány korszakában tapasztalható egyre nagyobb mértékű elmosódása miatt nehezebbé válhat a szakmai és a magánélet szétválasztása - és a munkavállalók talán észre sem veszik, hogy ezek az életek mennyire összefonódtak.

A távmunka jelensége miatt az emberek egyre nehezebben tudják megszabni, mikor kell abbahagyni.

Ha a rejtett túlmunka elkerülhetetlennek bizonyul, a szakértők szerint a legjobb, amit a munkavállalók tehetnek, hogy gondoskodnak arról, hogy valamit biztosan kapjanak cserébe: legyen az inspiráció egy projekthez vagy fizetésemelés. Ellenkező esetben a 0-24 órás készenlét hosszú távon káros lehet.

Fotó: unsplash.com

Fordította: Willin-Tóth Kornélia

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk