kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Szülés után - 15 tipp, hogyan maradjunk a munkáltató látókörében

Könnyű azt mondani, hogy tartsuk a kapcsolatot a munkahelyünkkel, legyen határozott elképzelésünk arról, mit szeretnénk, amikor visszatérünk a szülés után dolgozni. De mindezt hogyan, ha az otthon töltött idő alatt a vállalat(vezetés) egy része kicserélődöttt és esetleg hónapokkal a szülés után sem férünk bele a ruhatárunkba? Íme 15 tanács, hogyan maradhatunk a munkáltató látkörében.

1. Ne lepődjünk meg, mikor felfedezzük, hogy a népszerűségi indexünk egy bizonyos része a pozíciónknak (is) köszönhető volt. Egy vezető ismerősöm meglepődve mesélte, hogy míg gyermeke megszületése előtt tízesével jöttek a B.Ú.É.K üdvözletek SMS-en, addig, mire első gyermeke betöltötte az első életévét, már csak egyetlenegy SMS-t kapott.

2. Fontos, hogy ne essen rosszul az sem, ha esetleg vállalati rendezvényekre (pl. az év végi vacsorára) nem hívnak meg. Élelmesnek kell lenni, jelezhetjük már időben, hogy szeretnénk részt venni. Nem fognak elutasítani.

3. Érdemes rendszeresen felhívni a kollégákat, ők ritkábban fognak jelentkezni. Még akkor is, ha nők, és akkor is, ha van gyermekük. Ugyan átélték már, hogy milyen érzés (időnként kissé elbizonytalanodva) otthon maradni, ám maguk is egyensúlyoznak a mindennapi életben családjuk és karrierjük között. Barátaikra is nehezen jut már idő, egy volt munkatársra pedig még kevésbé. Szintén érdemes megkérni egy-két hozzánk közel álló kollégát, hogy továbbítsa a szervezeti átalakulásokat érintő belső kommunikációk lényegét. Lehet, hogy épp ott nyílik majd számunkra álláslehetőség.

4. Érdemes bevinni gyermekünket megmutatni (bár az első ilyen szempontból érdekesebb a publikum számára, mint a második, vagy a többedik), de még jobb, ha időnként a vállalati kultúrát képviselő viseletben megjelenünk egy-egy vállalati rendezvényen ( pl. management meetingen). Előfordulhat, hogy a régi ruhák még nem jók, ezért érdemes ebbe is beruházni, hogy ne ez legyen a megjelenés legfőbb akadálya. Tipp: a jó szabású várandós ruhák is megfelelőek lehetnek.

5. Kismamák gyakran sorolnak más "látogatás-visszatartó" akadályokat is, mint például, hogy osztályukat másik épületbe költöztették, más lett a vezetőjük. Minél későbbre tolódik a látogatások megkezdése, annál nehezebbre esik majd elindulni. Hogy miért? Mert általában jól elvagyunk otthon az esti sorozatokkal, az otthoni, más szempontból (határidők által nem igazán nyomott) stresszes életünkkel.

6. Küldhetünk a babáról fényképet is néha, például jó alkalom egy szülinap vagy hasonló. De volt, aki a vállalati teljesítményértékeléssel elemezte gyermekét egy oldalban, azt küldte körbe nagy sikerrel. Sőt, akad, aki rendszeresen ír beszámolót "Nicsak, ki beszél" stílusban. Ezekkel rendszeresen bele lehet kerülni a köztudatba.

7. Érdemes tartani a kapcsolatot néhány olyan kollégával is, akik ugyancsak szültek. Hogy ki hogyan csillapít lázat, hogyan és mivel eteti nehezen szopizó gyerkőcét, vagy kinek mikor jöttek ki az első fogai, fontos infótartalmak, melyet szeretnénk másokkal is megosztani. Ezáltal nemcsak jobban megismerhetik egymást a kollegák és baráti szálak is szövődhetnek, hanem a későbbi visszatérés után könnyebb lehet együtt dolgozni.

8. Az eljövetelünkkel új helyet biztosítunk mások számára a karrierépítésben. Őrizzük jól az utóddal ezt a kapcsolatot. Ez főleg akkor könnyű, ha részt vettünk utódunk kiválasztásában, felnevelésében. Az Ördög Prádát visel című film végén Meryl Streep listát ír, melynek köszönhetően a vállalati erős pozíciója megmarad. Egy ilyen "kapcsolati lista" "karbantartása" mindig jól jöhet.

9. A tapasztalat azt mutatja, hogy a felettesek nagy része kb. negyed vagy fél évente telefonál egyet. Ezt mi is megtehetjük, örülni fognak. Érdemes érdeklődni a szervezet hogylétéről, melynek alapot adhatnak újságcikkek vagy egyéb hírek. Illetve lehet érdeklődni álláslehetőségekről, és ismét megerősíthetjük, mikor szeretnénk visszatérni.

10. Ha ennyi szálon tartjuk a kapcsolatot, akkor informálisan megtudhatjuk, mikor szabadul fel egy pozíció. Nem biztos, hogy eszükbe jutunk majd ( egy esetleg későbbi megjelölt visszatérési dátum miatt), de mi akkor már telefonon jelentkezhetünk is, hogy érdekelne ez a korábbi lehetőség is. Természetesen csak akkor, ha tényleg érdekel.

11. Ha a jelenlegi munkahely mellett több dolog is izgat, érdemes kihasználni a gyermekkel otthon töltött időt, és belevágni.

12. Lehet blogot is indítani, hogy benne maradjunk a köztudatban.

13. Érdemes feliratkozni közösségi oldalakra, vagy szakmai közösségi portálokra, és ne lepődjünk meg, ha időnként megtalálnak majd a fejvadászok. Egy ilyen beszélgetés alapján visszajelzést kaphatunk piaci értékünkről. Ilyen módon is építsük a kapcsolatainkat, hiszen nem lehet tudni, melyik kapcsolat mikor jöhet jól.

14. Érdemes elmenni néhány konferenciára esetleg tanfolyamra. Nagy valószínűséggel ezt a felettes is támogatni fogja.
15. A szakirodalom netes követése, saját iparágról való olvasgatás szintén nem érinti a visszatérést majd hátrányosan.

Meddig maradjunk otthon? Ez egyénfüggő, és nagy önismeretet igényel. Egyik felettesem egy olyan országban, ahol a nők nagy része részmunkaidőben is dolgozhat, azt mondta, egy nő esetében soha nem lehet tudni, hogyan gondolkodik majd a munkáról és a karrierről a gyermek megszületése után. Ez a legnagyobb változás ugyanis az életében, és nem tudhatja reálisan felmérni a hatásait.

Emellett az adott ország lehetőségei is meghatározóak: Amerikában a nők egy része 6-8 hét után már (teljes időben) munkába áll, Nyugat-Európában is sokan 12-16 hét után, valamelyest csökkentett munkaidővel ismét dolgozni járnak, ezért ezekben az országokban, nem is igazán téma, hogy miként maradjanak a gyermeket vállaló nők a munkáltató látószögében.

Révai Krisztina
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk