Szerző: Kis Eszter
Megjelent: 6 éve

Szülési szabadságon is aktívan, HR-esként

images

Nem is olyan régen a Harriet Green a Thomas Cook igazgatója, aki a csőd széléről hozta vissza az utazási céget 2012 óta, azt mondta, hogy az anyáknak még az egy év kimaradás is hosszú a munkából, mert így veszítenek a magabiztosságukból és a karrierjük is csorbát szenved. Ezért nem biztatja a munkahelyi előrejutásra vágyó fiatal anyákat arra, hogy ennyi ideig otthon maradjanak. Mint mondja, inkább meg kell hozni bizonyos döntéseket vágyaik és szándékaik szerint, és nem a tökéletességre törekedni minden területen. Azt hozzá kell tenni, hogy a hölgynek saját gyermeke nincsen. Persze az angolszász kultúra és a magyar hagyományok és gyakorlat, illetve a lehetőség az akár 3 év otthonmaradásra teljesen mások, ezért pláne külön hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a munkába visszatérő kismama sikerrel tudjon beilleszkedni.

A Magyar Távmunka Szövetség 2012-ben kiterjedt kutatást készített arról, hogy hogy állnak a cégek a rugalmas munkavégzéshez, távmunka kérdéséhez a várandósok, szülési szabadságon lévők, kisgyermekesek esetén. A felmérésből kiderült, hogy a cégek 73 százaléka tartja a kapcsolatot valamilyen módon, inkább alkalomszerűen a passzív munkavállalóval, 26 százalék az, aki ezt tervezetten és rendszeresen teszi. Szintén nagyjából ugyanekkora azon cégek aránya, ahol egyáltalán nem tartják a kapcsolatot, bár a többség tervezi, hogy ezen változtatni akar. Az információáramoltatás tekintetében a kis- és középvállalatok teljesítenek legjobban, aztán jönnek a nagyok majd a mikrocégek. Azonban még azokon a helyeken is, ahol működik a kommunikáció, ez leggyakrabban (70 százalék) személyes, informális kapcsolatokra redukálódik, mindössze 38 százalékban jelent szakmai kapcsolatot is, ebben egyébként inkább a nagyobb, multinacionális illetve a közepes cégek járnak élen. Azt azonban ma már tudjuk, hogy az informális csatornák nagyon is fontosak lehetnek az információszerzés terén, még ha nem is biztos, hogy a legpontosabbak.

Az SAP Hungary Kft. HR-munkatársa Hegyi Zsófia recruiter pozícióból ment el szülni, két gyermekkel öt és fél évet volt folyamatosan otthon. Esetében is működtek az informális kapcsolatok. Ez idő alatt telefonon és emailben tartotta a kapcsolatot főnökével, illetve be-be járt, hogy látogatást tegyen a kollégáinál. Mivel Zsófia jó kapcsolatot ápolt munkatársaival, több SAP-s kismamával is összejártak rendszeresen, és megosztották a cégtől kapott információkat.

Tóth Adrienn, a Sonrisa Informatikai Kft. HR-vezetője, a Magyar Távmunka Szövetség elnökségi tagja előző munkahelyével, ahonnan elment szülni kevésbé volt szerencsés. "Eliza kislányom 2011 augusztusában született. Az első pillanattól veszélyeztetett terhes voltam, így nálam a "várandósan a munkahelyen dolgozunk" időszak teljesen kimaradt. Mindig is úgy képzeltem, hogy ameddig csak lehet, kerek pocakkal dolgozni fogok. Az akkori munkáltatómra kevésbé volt jellemző a rugalmas szemlélet, így semmilyen formában nem valósulhatott meg a munkától való fokozatos elválás.

Tulajdonképpen az akkori cégemmel és pozíciómmal a köldökzsinóromat egy hirtelen nyisszantással elvágták. Tudatos, kidolgozott kismama programmal, valamint reintegrációs eszközökkel nem rendelkeztek, ezen nagyszerű HR-feladatok megvalósítására már nem kerülhetett sor.

Munkáltatómmal a kapcsolattartás nagyon egyoldalúra és nagyon hivatalosra sikerült. Igaz, ebben több minden szerepet játszott, de alapvetően csak a jogszabályi előírásoknak megfelelő tájékoztatási kötelezettségekre került sor. Karácsonyi buli meghívó, vállalati hírlevél, de egyéb informális kapcsolattartás nem volt jellemző."

A két kismama közül egyik sem hagyta el magát a szülési szabadság alatt, mindketten tudtak időt szakítani szakmai feladatokra is. Hegyi Zsófia a két gyerekkel való foglalkozás mellett talált időt arra, hogy képezze magát az internet segítségével, és kövesse a HR-világ híreit. Emellett saját kezdeményezésre elindított egy "Álláslesen" rovatot a helyi médiumban, ahol nemcsak tanácsaival segítette az álláskeresőket, hogy mihamarabb munkát találjanak, hanem a környék cégeit is megkereste, az ott lévő álláslehetőségeket egy platformra hozta.

Tóth Adrienn: "Mindazonáltal a Magyar Távmunka Szövetségben végzett önkéntes társadalmi munkámat nem adtam fel, nem kellett feladnom. Tisztségviselő társaimmal együtt nemcsak beszélünk a távmunkáról, hanem valóban csináljuk is. Így még szülés előtt otthon, távolról szakmai interjúkat adhattam, szakmai anyagokat készíthettem. Ez is jól tükrözi a rugalmas szemléletet. Vagy van, vagy nincs. Ha hiszünk és bízunk a másik félben, igényes, minőségi munkát kapunk cserébe. És ez tértől és időtől független eredményességet jelent.

Amikor Lizám 6 hónapos kisbaba volt, az Alapvető Jogok Biztosa megkereste szervezetünket, hogy a Munka Méltósága 2012-es projektjét segítsük olyan adatokkal, amelyek a nők, kisgyermekes anyák atipikus foglalkoztatására vonatkoznak. Így kezdődött, hogy másik három fantasztikus szakmabeli kisgyermekes anyukával létrehoztuk a Magyar Távmunka Szövetség Kisgyermekes Munkacsoportját 2012 februárjában. Munkacsoportunk életre keltésének fő célja a Munkáltatók és mellette az Alapvető Jogok Biztosa által indított "A Munka Méltósága" című alapjogi 2012. évi projekt vizsgálatainak támogatása volt egy interaktív országos munkáltatói felméréssel a várandós anyukák és kisgyermekes szülők foglalkoztatásáról kifejezetten a távmunkára, illetve részmunkaidőre vonatkozóan.

A Szövetségben végzett társadalmi-szakmai tevékenységem által a HR szakmából kiesni nem volt időm. Konferenciák, szakmai rendezvények előadója, kerekasztal partnere voltam, mindig felkészültnek és naprakésznek kellett lennem. Nem bántam meg, ellenkezőleg: nagyon is hálás vagyok azért, hogy ezt az önkéntességet nem adtam fel, hanem folytattam. Munkaidőhöz, munkáltatói elváráshoz nem kötött tevékenységről volt szó, pusztán az általam vállalt időpontokhoz, szakmai szerepvállalásokhoz igazodtam. Így könnyen tudtam Lizus anyukája lenni, Szövetség elnökségi tag maradni, ezáltal a HR-szakmában maradni. Utólag visszagondolva nekem ez segített az átmeneti időben, amíg nem tértem vissza a munkába."

Kevés cég gondol a tudatos visszaillesztésre

A Szövetség már fentebb említett felmérése szerint a munkáltatók nagyjából 40 százalékánál állnak rendelkezésre programok, amelyek a kisgyermekesek reintegrációját segítik. Erre források általában a közepes és nagyvállalatoknál állnak rendelkezésre. Sajnos nagyjából ugyanekkora azon cégek aránya, ahol nincs ilyen működő program, de legalább szeretnének ilyet elindítani. A cégek körülbelül ötödénél egyáltalán nincs és nem is tervezik az elindítását. Így, ha a számokat összeadjuk, a munkavállalók több mint 60 százalékának egyedül kell a visszailleszkedéssel megharcolniuk.

Igazán szerencsésnek mondhatja magát az a kismama, aki úgy tud visszatérni a munkába, hogy a munkáltató figyelembe tudja venni a megváltozott igényeket, és lehetősége van részmunkaidőre, rugalmas munkavégzésre, távmunkára. Az SAP-hoz visszatérő Hegyi Zsófia hat órában dolgozik. Mikor visszatért az aktív munka világába, új, részmunkaidős munkakört kért, melyet az 500 fős szoftvervállalat HR-adminisztrációjának vezetésében talált meg. Mint a HR Portalnak Hegyi Zsófia elmondta, nagyon motivált és izgatott volt az új munkakör, és a visszatérés miatt. Annyira, hogy még otthon, játszóterezés közben is arra gondolt, miként fog az új kihívásokkal megbirkózni. A kezdeti időszak után, miután átlátta a területét, megnyugodott, így már csak azzal kellett törődnie, hogy minél hatékonyabb legyen, hogy napi 6 órában el tudja végezni a feladatait.

Tóth Adrienn új munkahelyen kezdett. "Visszatérni egy új munkáltatóhoz volt szerencsém, amikor kislányom betöltötte a 2 éves életkort. A Sonrisa Informatikai Kft. HR-vezetőjeként egy olyan szoftverfejlesztéssel foglalkozó projektszervezetnek dolgozom 2013 októbere óta, ahol magától értetődő és természetes dolog, ha valakinek kisgyermeke van, és ha beteg lesz a pöttöm, akkor ezeken a napokon otthonról dolgozik a kolléga. Főként kisgyermekes apukáink vannak a szervezetben. Nekik például a szülés közeledtével a folyamatos távmunkát biztosítjuk, hogy a kisbaba születésének egyetlen pillanatáról se maradjanak le és ezt az időszakot együtt tölthessék az új családtaggal. A csapatunk nagy része még családalapítás előtt áll, de nekik is ugyanúgy lehetőségük van otthonról is dolgozniuk, amikor úgy hozzák a mindennapok, például egy enyhébb lefolyású betegség, vagy egy vízóracsere esetén.

Jómagam a munkámat rész- és távmunka keretében látom el és nagyon büszke vagyok a kisgyermekes apukákból álló cégvezetésre, hogy olyan munkakörülményeket teremtenek a csapatnak, amelyben a munka-magánélet nem csak egy álom, hanem rugalmasan élhető valósággá válik számunkra."

Ami pedig a visszatérést segítheti, az a gyerekek elhelyezésének segítése, ami még nagyon kevés munkahelyen adott. A Távmunka Szövetség felmérésében nem szerepelt olyan cég, amely támogatná a gyerekek napközbeni felügyeletét, céges bölcsődét vagy óvodát működtetne. Pedig ma már cafeteriaként is adható ez a támogatási lehetőség, erről itt a HR Portálon is írtunk már többször. Ugyanakkor úgy tűnik, a cégeknél még idő kell a bevezetésre, ahogy az atipikus foglalkoztatás egyéb formáinak elfogadására, a szemléletformálásra is.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Némi nehezítés érkezik a fuvarozóknak

A veszélyhelyzet megszűnése után a június 27-i hétvégétől ismét a kamionstop általános szabályait kell alkalmazni - közölte az Innovációs és... Teljes cikk

Majdnem 13 százalékkal nő idén a rezsióradíj az építőiparban

A minimális építőipari rezsióradíjat 2020-ban óránként 4165 forintban határozták meg a 2019-ben elért óránkénti 3696 forintot követően -... Teljes cikk

Minden századik foglalkoztatott fodrász vagy kozmetikus

Magyarországon az összes foglalkoztatott csaknem egy százaléka, több mint 43 ezer ember dolgozik fodrászként, kozmetikusként az Eurostat szerint. Az... Teljes cikk