Megjelent: 2 hónapja

Táppénz mértéke 2021

Bár a köztudatban gyakran keveredik, a betegszabadság és a táppénz nem ugyanaz. Mi a különbség a kettő között? A táppénz mértéke a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével együtt növekedett. Mennyi táppénz jár 2021-ben?

images

Betegszabadság vs. táppénz


Betegszabadságra mehet keresőképtelenségének első 15 napjára a munkavállaló. (A 15 nap a kivehető éves betegszabadság maximuma.) A betegszabadságot a munkáltató fizeti, amelynek idejére a távolléti díj 70%-a jár az alkalmazottnak. Ez után azonban adót és járulékot egyaránt kell fizetni. A keresőképtelenséget orvos vagy kórház igazolja.

  • Nem jogosult viszont betegszabadságra az egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozás tagja, illetve aki megbízási szerződéssel dolgozik.

  • Nem jár betegszabadság üzemi baleset és foglalkozási betegség miatti keresőképtelenség okán, valamint a veszélyeztetett várandósság miatti keresőképtelenség tartamára sem. Ezekben az esetekben az első naptól táppénz jár.


Táppénz maximuma


A táppénz egészségbiztosítási ellátás, amely annak jár, akinek van biztosítási jogviszonya, fizet egészségbiztosítási járulékot és keresőképtelen.

Táppénzt az ellátott a keresőképtelenség idejére kapja, amely időszak azonban maximum egy évig tarthat. Ha valaki az előző egy évben is volt táppénzen, akkor ennek az időtartamával csökken a táppénzes időszak hossza. Az is feltétele a táppénznek, hogy az ellátott legalább egy évig folyamatosan biztosított legyen.

A táppénz minden naptári napra jár, ideértve a szabadnapot, a heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot is.

Táppénz mértéke


A táppénz a napi átlagkereset 50 vagy 60%-a, a biztosítási jogviszonyban eltöltött idő vagy a kórházi ápolás függvényében. Illetve attól is függ a mértéke és időtartama, hogy a táppénzt a biztosított saját keresőképtelensége (betegsége) vagy gyermeke betegsége okán kapja az ellátást.

A táppénz alapját a biztosított jövedelmének naptári napi átlaga képezi. Táppénz után csak 15% személyi jövedelemadót kell megfizetni.

A táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét. Saját betegség esetén - a 60%-os táppénz - a minimálbérrel számolva és 15%-os szja-val, 85.374 forint.
A garantált bérminimummal számolva pedig 112.710 forint marad meg egy táppénzes hónapban.

Hogy a koronavírus-járvány a táppénz, arról itt olvashat részletesen.

Számolja ki táppénz kalkulátorunkkal, hogy mekkora összeg jár Önnek!

További részletes információt a táppénz számításáról és a jogosultság feltételeiről itt talál.

  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter