Megjelent: 5 éve

Terjed az önfoglalkoztatás

Magyarországon egyre nagyobb szerepet kapnak a rugalmas foglalkoztatási formák, így az önfoglalkoztatás is. Egyre többen lennének önmaguk főnökei: tíz magyarból négy indítana saját vállalkozást, leginkább a függetlenség miatt. A jövő vállalkozói a fiatal diplomás férfiak közül kerülnek ki, áll egy kutatásban.

Mit gondolunk az önfoglalkoztatásról? Miért érdemes saját lábra állni? Vállalkozónak születni kell, vagy tanulható? - ezeket a kérdéseket járta körül az Amway 2014-es nemzetközi kutatásában. Az önfoglalkoztatásról 2010 óta rendszeresen végzett felmérés fontos eredménye, hogy világszerte javul a vállalkozások megítélése (2013-ban 70 százalék, 2014-ben 75 százalék vélekedik pozitívan a vállalkozásokról), a megkérdezettek kétötöde (42 százalék) elképzelhetőnek tartja, hogy saját lábra álljon.

A kutatás legfontosabb hazai eredményeit a cég a Fiatal Vállalkozók Hetén mutatta be. - Az önfoglalkoztatás világszerte fontos szerepet játszik a gazdaság élénkítésében, a foglalkoztatottság növelésében - mondta el Gárdus Péter, az Amway Hungária ügyvezető igazgatója.

Optimistábbak a magyarok is

A kutatási összefoglaló szerint, a nemzetközi eredményekkel összhangban hazánkban is egyre többen, a megkérdezettek közel kétharmada (61 százalék) pozitívan áll a vállalkozási létformához. Ez az arány 8 százalékkal jobb az egy évvel korábban mértnél, idén megelőztük Szlovákiát, Németországot és Ausztriát is. Amellett, hogy javult a vállalkozói létforma megítélése, a vállalkozói potenciál is jelentősen nőtt: 10 magyarból 4 el tudja képzelni, hogy önálló vállalkozásba kezdjen. A javuló tendenciák mellett ugyanakkor az adatokból az is látszik, hogy a magyarok még mindig óvatosak az önfoglalkoztatás külső feltételeivel kapcsolatban. Bár a megítélés tavaly óta némileg javult, de a döntő többség (66 százalék) továbbra is úgy gondolja, a magyar társadalom nem igazán vállalkozóbarát.

Legfontosabb a függetlenség

Nincs főnök, többet keresünk és megvalósíthatjuk, amit szeretnénk - elsősorban ezek sarkallják a magyarokat saját vállalkozás indítására. A válaszadók szerint az önfoglalkoztatás elsődleges előnye, hogy saját magunk főnökei lehetünk (42 százalék), de fontos szempontot jelent a kiegészítő jövedelem (31 százalék) és az önmegvalósítás (29 százalék) lehetősége is. Ugyanakkor sokak számára a saját cég a család, a munka és a magánélet jobb összehangolását jelenti (19 százalék), illetve az önfoglalkoztatás esélyt teremt arra is, hogy némi kihagyás - pl. gyermekszülés - után visszatérjünk a munka világába (12 százalék).

A fiatalok, a diplomások és a férfiak könnyebben lesznek vállalkozók

Noha a 35 év alatti magyar fiatalok közül minden második el tudná képzelni, hogy saját vállalkozást indít, 35-49 éves kor között tíz megkérdezettből már csak négy vállalná az önfoglalkoztatást, 50 felettiek körében tíz közül mindössze kettő. A férfiak nyitottabbak a saját vállalkozásra - 45 százalékuk gondolkodik önálló cég elindításában, míg a nők 30 százaléka állna saját lábra. Míg az egyetemi diplomások közül minden második válaszadó (46 százalék) indítana vállalkozást, a diploma nélküliek körében ez az arány már kevesebb (35 százalék).

A vállalkozás tanulható - nemcsak az elmélet, a gyakorlat is fontos

A magyar válaszadók többsége szerint a vállalkozási ismeretek tanulhatók (61 százalék), és vállalkozónak nem csak születni lehet (34 százalék), a szükséges készségek elsajátíthatók. Fontos azonban a megfelelő képzés, a további lehetőségeket a tanulásban látják: a megkérdezettek többsége szerint még több, a vállalkozások indításához szükséges oktatásra lenne szükség. A vállalkozói ismeretek tanítását a megkérdezettek fele már az általános és középiskolai oktatás keretein belül is szorgalmazná.

Hazánkban a vállalkozási ismeretek közül legfontosabbnak az alapvető üzleti ismeretek (pl. pénzügyi kontrolling, marketing, számítógépes alkalmazások - 43 százalék) oktatását és a gyakorlati képzéseket (pl. üzleti tervek, üzleti versenyek/üzleti szimulációk, mini vállalati programok - 38 százalék) tartják - olvasható a portálunknak eljuttatott kutatásban.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szakmunkásokból van a legnagyobb hiány a kkv-szektorban

A cégek csaknem 50 százaléka küzd kisebb vagy nagyobb mértékű munkaerőhiánnyal; ezek a kkv-k elsősorban fizikai és szakmunkásokat keresnek - derül... Teljes cikk

Ez kell a magyar programozóknak - Kutatás

Egy friss kutatás szerint a magyar fejlesztőket leginkább az érdekli, hogy technológiákkal fognak dolgozni. Teljes cikk

Egyre nagyobb a szakadék a legjobb és az átlagos munkahelyek között

A Legjobb Munkahelyek Program kutatás rávilágít, hogy mi szükséges az erős munkavállalói elkötelezettséghez. Teljes cikk