kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Tolna megye: keresettek a műszaki szakemberek

Júliusban 13,6 százalékos volt a munkanélküliség Tolna megyében, az adatok szerint a nyilvántartott álláskeresők 41,4 százaléka legfeljebb 8 osztályt végzett. De nemcsak az alacsony iskolázottság jelent problémát, hiányzik a megfelelő szintű nyelvtudás és a projektben való gondolkodás is az itt élőkből. Munkaerő-piaci körkép Tolna megyéből.

A feldolgozóipar a legnagyobb foglalkoztató

A KSH adatai szerint 2010. I. negyedévében a Tolna megyei foglalkoztatottak száma átlagosan 82,5 ezer fő volt, 3,5 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma ugyanebben az időszakban 9,9 ezerről 9,8 ezerre csökkent a munkaerő-felmérés adatai szerint. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszaki 10,4 százalékkal szemben 10,6 százalékot tett ki.

Tolna megye legalább 5 főt foglalkoztató gazdasági szervezeteinél 2010 I. negyedévében átlagosan 42,9 ezren álltak alkalmazásban. E létszám a közfoglalkoztatásnak köszönhetően gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival. Az alkalmazásban állók túlnyomó többségét teljes munkaidőben foglalkoztatták, és csupán 11,1 százalék dolgozott részmunkaidőben. A megyében a feldolgozóipar a legnagyobb foglalkoztató, amely az idei I. negyedévben az alkalmazásban állók bő ötödének (8 812 főnek) volt munkáltatója. A feldolgozóiparon belül a gépipar területén, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása és a textília, bőrtemék, lábbeli gyártása ágazatokban dolgoztak a legtöbben. A második legtöbb foglalkozatott (5 462 fő) a humán-egészségügyi, szociális ellátás ágazatban, illetve az oktatás területén (5 287 fő) dolgozik, de meghatározó a kereskedelem, gépjárműjavítás (3 900 fő), valamint a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (3 545 fő) ágazatokban alkalmazásban állók létszáma is.

Mátyás Tibor Attila, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ elemzési osztály vezetője kérdésünkre elmondta: 6 kölcsönző és 22 közvetítő (pl. Adecco, Trenkwalder) cég működik Tolna megyében. Az atomerőműt kiszolgáló alvállalkozóknál van jelentős számban kölcsönzött munkaerő, más ipari cégekre eddig ez nem volt jellemző.

A munkaügyi központ 2010 első negyedéves, nem reprezentatív munkaerő-felmérésének tapasztalatai szerint a dél-dunántúli régióban két atipikus foglalkoztatási forma népszerű: a részmunkaidős foglalkoztatás és a határozott időre szóló szerződés. Ez utóbbi arra utalhat, hogy még nem stabil a munkaerőpiac és gyenge annak megtartó ereje.


Július: a Dél-Dunántúlon Tolna megye, Tolna megyében Paks a nyerő



A legfrissebb adatok szerint (július 20-án) 13 956 álláskereső szerepelt a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Tolna megyei kirendeltségeinek nyilvántartásában. Ez a létszám az előző havinál 100 fővel több, az egy évvel korábbinál pedig 584 fővel kevesebb volt. Júliusban a nyilvántartott álláskeresők Tolna megyében a gazdaságilag aktív népesség 13,6 százalékát tették ki. A régió másik két megyéjében ennél jóval magasabb értékeket mértek, Baranya: 16,1 százalék, Somogy: 17,1százalék.

Tolna megyén belül a nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 2010. július 20-án Tamási körzetében volt a legmagasabb (19,5 százalék). Az eddigi tapasztalatoknak megfelelően Paks (10,0 százalék), Szekszárd (11,9 százalék) és Bonyhád (11,7 százalék) környékén a megyei átlagnál kedvezőbb volt a mutató értéke.

2010 júliusában 3 922 fő volt legalább egy éve munka nélkül Tolna megyében, ami 11,3 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A tartósan állástalanok részaránya ezzel párhuzamosan 28,1 százalékra emelkedett az előző év júliusi 24,2 százalékról.


A képzettség és a kor is döntő



Az elhelyezkedésnél döntő az iskolai végzettség, azonban a megyében nyilvántartott álláskeresők 41,4 százaléka (5 788 fő) legfeljebb 8 osztályt végzett, amely komoly problémát jelez. Az álláskeresők 32,2 százalék rendelkezik szakmunkás bizonyítvánnyal, 21,5 százalék középiskolában szerzett érettségit, és mindössze 4,8 szerzett felsőfokú végzettséget. A tavaly júliusi adatokkal összevetve megállapítható, hogy kevesebb (1,6 százalékponttal) a szakmunkás, és több (0,8 százalékponttal) a felsőfokú álláskereső. 2010 júliusában a Tolna megyei álláskeresők 20,5 százaléka tartozott a 25 éves vagy annál fiatalabb kategóriába. A középkorúak (a legalább 50 évesek) is hátrányos helyzetűnek minősülnek, az ebbe a csoportba tartozók aránya 18,1 százalék volt.


Keresettek a húsfeldolgozók



A munkaügyi központ adatai szerint 2010 első hét hónapjában összesen 4 265 főre vonatkozó munkaerőigényt jeleztek a Tolna megyei kirendeltségek felé a foglalkoztatók, ami 3,4 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakinál. A bejelentett állások kétharmada a támogatás igénybevételét feltételezte. Július végén 277 főre vonatkozó érvényes állásajánlat volt Tolna megyében. Ebből 108 közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott. A maradék 169 álláshelyet figyelembe véve legnagyobb létszámban húsfeldolgozókat (30 fő), igazgatási ügyintézőket (11 fő), gyártósori összeszerelőket (11 fő) és eladókat (8 fő) kerestek - tájékoztatta lapunkat a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ elemzési osztály vezetője.

Az egyik nagy internetes állásportálon nem sok álláshirdetésre lehet bukkanni Tolna megyében. Országosan keresnek a cégek területi képviselőt, értékesítőt (MLM építés), így ebből a megyéből is lehet jelentkezni. A munkaerő-közvetítő cégek hirdetései alapján műanyagipari szakember, műanyagfröccsöntő projektmenedzseri pozícióra lehet pályázni. Szekszárdra keresnek még számítástechnikai rendszergazdát, termelésvezetőt. A Tamásiban működő Philips IPSC Tamási Kft. pedig három munkakört hirdetett meg, ebből kettőre még lehet pályázni (minőségügyi és fejlesztőmérnök).

A munkaügyi központnál nem tudnak folyamatban lévő nagyobb fejlesztésről, beruházásról, a Paksi Atomerőmű majd későbbi években fog nagy beruházásba kezdeni.


Szekszárdon az autóipar a nyerő



A foglalkoztatási szakértő szerint a műszaki vonalak keresettek Tolna megye székhelyén és környékén, például a mérnökök, a CNC hegesztők, esztergályosok. Két nagy baj van: hiányzik a megfelelő szintű nyelvtudás, és a projektben való gondolkodás - vezeti le Nagy Ferenc.

Egy szakember portálunknak úgy nyilatkozott, hogy Szekszárdon sok kisebb cég van és virágzik a borüzlet, borpalackozás, mezőgazdasági vegyszergyártás, jönnek a fémipari beszállítók és nem utolsó sorban megemlítette, hogy a városban az autóipar a nyerő. A Szekszárdi Ipari Parkba pedig jönnek a beruházók, amelyek munkahelyeket teremtenek, legalábbis ez a terve a városnak. Ahogy a 2005-ben, 20 alapító taggal alakult Szekszárdi Autóipari Alkatrész-beszállítók Klaszterének is ez a célja, hiszen az Ipari Park számára rendelkezésre álló területek kiválóan alkalmasak lehetnek új autóipari alkatrészgyártó cégek letelepülésére, a térségben amúgy is jelentős autóipari alkatrészgyártás húzóágazattá történő fejlesztésére, ezáltal új munkahelyek teremtésére - olvasható a cég honlapján. Hogy mindezek mennyi munkahelyet teremtettek, arról nincsenek pontos adatok.


Elvándorolnak a fiatalok



Mátyás Tibor Attila megerősítette azon felvetésünket, hogy a nagyvárosok (Budapest, Pécs) felé veszik az irányt a Tolna megyei fiatalok, diplomások. - A munkaügyi központnak kifejezetten ilyen irányú programja nincs - árulta el. Pedig ezzel a problémával foglalkozni kell, a szekszárdi cégek ezt fel is ismerték.


Mérnökhiány Szekszárdon - indul a gyakornoki program



A szekszárdi autóipari klaszter éppen az egyre súlyosbodó mérnökhiány miatt indítja el gyakornoki programját, ugyanis az autóipari beszállító cégek a városban és környékén nem találnak megfelelő számban és minőségben gyakorlattal rendelkező diplomás szakembert. - Úgy tűnik, hogy a válság után az autóipari cégeknek vannak megrendeléseik, viszont nincsenek szakemberek. Ahhoz, hogy megrendelésekhez jussanak, mérnököket kell hozni Szekszárdra - indokolta a programot a szakember. A kezdeményezésre szerinte azért is szükség van, mert a Mercedes kecskeméti gyára elszívta a műszaki szakembereket a térségből.

A szerveződés hét tagja egy hároméves munkaerő-piaci program keretében 25-30 mérnököt alkalmazna, segítik a letelepedésüket, szakmai beilleszkedésüket pedig a Tolna Megyei Mérnöki Kamara megalakuló gépipari szekciója támogatja majd - ismertette a terveket Nagy Ferenc foglalkoztatási tanácsadó.

Kifejtette: két elképzelésük van ezek megvalósítására. Az egyik, hogy szakmailag támogassák a fiatal mérnököket annak érdekében, hogy a fiatal értelmiségiek érezzék, szükség van a szaktudásukra, egy szakmai közösséghez tartoznak, van munkahelyük. Szakmai fejlődést is kívánnak biztosítani számukra és gondoskodnak a beilleszkedésükről, mentorálásukról. Például konferenciákat szerveznének, ahol felléphetnének, de jutalmaznák is teljesítményüket. A másik, hogy a város lakbértámogatással támogatná letelepedésüket, amiért cserébe vállalják egy bizonyos időtartamra a munkát. A program lényege tehát nemcsak az, hogy a fiatalok munkatapasztalatot szerezzenek, hanem az is, hogy cégeket és fiatal mérnököket vonzzon be a város és fejlődjön a közösség. Ez egy partnerségen alapuló program - nyomatékosítja Nagy Ferenc.

Mindeközben a hiányos tudásukat is kiegészítenék. A tapasztalatok szerint ugyanis a pályakezdő mérnököknek nincs tárgyalóképes idegennyelv-tudásuk, nem tudnak tárgyalni a külföldi partnerekkel és a műszaki projektek irányítása sem megy nekik. Ezért előfordul, hogy a munkaadók külföldről, vagyis Angliából, Németországból kénytelenek (gépész) mérnököt szerezni. - A szekszárdi gyárakban külföldi mérnökök dolgoznak, ez a jellemző. Tovább tetézi a helyzetet, hogy az autóipari cégeknél nagy a fluktuáció - vázolja a helyzetet Nagy Ferenc.

A résztvevők ezért az első évben 70 százalékban az üzemekben kapnak konkrét projektfeladatot, közben 30 százalékban tanulják a minőségbiztosítást, a második évtől kezdve pedig termékfejlesztésen is dolgoznának - mondta a foglalkoztatási tanácsadó.

A program a foglalkoztatást is bővíti, mivel nemcsak diplomásokra, hanem középfokú végzettséggel rendelkezőkre is szükség lesz (pl. középvezető, CNC szakember, esztergályos). A foglalkoztatási szakértő szerint ehhez azonban a szakemberképzést is erősíteni kell. Éppen ezért a mintegy háromezer főt foglalkoztató klaszter tagjainál további száz, középfokú végzettségű fiatalt képeznének ki középvezetőnek, fém- és műanyagipari szakmunkásnak. A program előkészítő fázisban van a munkaügyi központ tájékoztatása szerint, Nagy Ferenc októberre teszi a program indulását.


Munkaügyi központok programjai



A foglalkoztatás növelése és a munkanélküliség csökkentése érdekében a munkaügyi központ különféle programokat működtet. 2010 első hét hónapjában több, mint 700 fő vett részt hazai forrásból finanszírozott munkaerő-piaci képzésben. Ebben az évben is jelentős uniós forrással bíró programok is működtek a megyében. A TÁMOP 1.1. intézkedés mindhárom programját a munkaügyi központok kezelik.

Aktuálisan futó munkaerő-piaci programok közül kiemelendő a Sorsfordító-Sorsformáló elnevezésű, amely a vidéken élő képzetlen álláskeresőknek a mezőgazdaság, élelmiszergyártás területén igyekszik hosszú távon megélhetést biztosítani. Jelenleg a dél-dunántúli régió huszonnyolc településén 214 ember vesz részt a 600 millió forintos programban, amely fél hónapig tartó képzésből, és egyéves foglalkoztatásból áll. A dolgozók minimálbért kapnak, amelynek felét az egyéves foglalkoztatás alatt a munkáltató fizeti - mondta Nagy Ferenc foglalkoztatási tanácsadó, a program koordinátora. A munkanélküliek a termelés közben sajátítják el a kertészeti ismereteket. A képzés után önkormányzatok, cégek, gazdálkodók zöldség- gyümölcsültetvényein dolgoznak. Ez a program több ezer állást teremthet több év alatt - véli a szakember.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk