Megjelent: 4 hónapja

Újévi fogadalmak előtt

Mindenki arról ír és beszél, hogy ebben az évben az elfogadást és az elengedést tanuljuk meg, de vegyük észre, hogy ezeket a magas lélektani képességeket nem úgy tanuljuk, hogy egyszer csak megéljük őket hanem úgy, hogy elveszítünk dolgokat vagy elveszik tőlünk.

Elveszítünk munkákat, emberi kapcsolódásokat, helyzeteket, lehetőségeket. Nem szeretnénk elengedni ezeket csak akadályoztatva vagyunk és nem kapjuk meg. Ez egy nagyon kemény tanítás a sorstól, a környezetünktől a vírustól vagy a Teremtőtől. Mindenki azt okolja amiben hisz.

Nem választottuk ezt a helyzetet, hanem kaptuk és ezáltal bele van tolva a fejünk a hibáinkba. Olyan ez mint mikor valaki évekig bántja magát vagy a környezetét, és egyszer csak beteg lesz a semmiből. Nincs más út ilyenkor, mint harcolni vagy menekülni. Ha valaki felveszi a harcot, akkor meggyógyul és túlél, de ha menekül vagy feladja, akkor veszít vagy meghal a végén. De mivel is harcolunk?

Nem a betegséggel vagy a munkaadóval, aki kirúg vagy a szabályokkal, amik korlátoznak a COVID idején, mert azokkal nem lehet. Önmagunk gyenge részeivel kell harcolni, nem a külső dolgokkal. Nem a helyzeteket, munkákat és embereket vagy a betegséget kell elengedni, hanem az ezt okozó rossz működéseinket, mint a lustaság, a türelmetlenség, a telhetetlenség, kinek mi a gyengéje.

Felsorolhatjuk a hét főbűnt, ahol ki-ki kiválaszthatja, melyik bűn a sajátja és ha azon dolgozik, változtat vagy legyőzi önmagában, akkor minden külső kihívást is képes megoldani. A hét főbűn: kevélység (büszkeség, gőg), fösvénység (kapzsiság, zsugoriság), bujaság, irigység, torkosság (mohóság), harag és jóra való restség (lustaság). Persze mindegyik gyengeséget elkövetjük, de mindenkinek van egy keresztje, amiben a legrosszabb. Ezt kell legyőzni és utána bármit elengedünk vagy elfogadnunk, mert rájövünk, hogy nem is azokra volt szükségünk a boldogságunkhoz hanem a saját erőnkre.

Most jön az a kérdés: hogyan győzzem le a gyengeségeimet?

Ez a legnehezebb kérdés, mert keveseknek sikerül. A gyengeségeink a függőségeink is, vagyis ezektől érezzük jól magunkat a mindennapokban, ezért nehezen engedjük el őket. Aki a restség vagyis lustaság bűnét cipeli, az természetesen jobban érzi magát akkor, ha inkább olvasgat vagy tévézget ahelyett, hogy edzene vagy dolgozna.

Akit a zsugoriság és pénzimádat tesz boldoggá, azt minden döntésében az irányít, hogy mennyire hasznos neki az az ember, munka vagy helyzet. Számára az az öröm, ha a nap végén látja, mennyi van aznap a bankszámláján.

Nem tudunk függőségből úgy kilépni, hogy csak egy picit változtatunk. Ma egy kicsit szorgalmasabb leszek 1-1 órát vagy ma egy kicsit elfogadóbb és segítőkészebb leszek. A változáshoz nagy elhatározás kell és teljes életmódváltás! Ugyanolyan függőségek ezek a hibás viselkedések, mint a szenvedélybetegségek. Százból öt alkoholista áll fel és hagyja abba az ivást. Annak sikerül, aki végleg leteszi a poharat. Félig nem lehet kijönni a függőségből. Aki le akarja tenni a keresztjét, ami a boldogtalanságát vagy sikertelenségét okozza, annak véglegesen változtatnia kell.

Kevesen képesek erre és a sok sikert ígérő könyv elolvasása után azért lesz kevés (százból öt) akinek sikerül megcsinálnia a szerencséjét, mert sehol nem írják le, hogy ez az út nehéz és kőkemény lemondásokkal jár. Persze, ha ez oda lenne írva egy sikerkalauz elejére, akkor az emberek meg se vennék, hiszen ki akar a szenvedésért fizetni?!

Ha megkérdezek száz embert, öt mondja azt, hogy azt az életet éli, amire vágyott. Az az öt alázattal meg is harcolt és dolgozott a sikeréért, és valószínűleg több erőfeszítést tett bele az útba, mint mások.

A mostani akadályokkal teli időszak egy nagy lehetőség arra, hogy külső kényszerítő erők és nehézségek segítségével legyőzzük önmagunkat. A legsikeresebb elvonókúrák azok, ahol a legkeményebb kereteket adják a függőknek a kezelés alatt.

Most is kemények a paraméterek és sok a váratlan helyzet, de ha észrevesszük mit tanítanak ezek a nehézségek és szembenézünk a hét főbűn közül a sajátunkkal, akkor nyerhetünk és győztesen jöhetünk ki ebből az időszakból.

Szóval nézz szembe önmagaddal, ébredj rá a gyengeségedre és harcolj!

Tóvári Zsuzsanna
Hammel & Hochreiter Chief Relationship munkatársa


Nyitókép: Tim Mossholder on Unsplash
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter