Megjelent: 4 éve

Védjük szemünket a fényforrások káros hatásai ellen!

A legfontosabb érzékszervünk a szem. Életünk során rengeteg káros hatás éri, amelyeknek nagy része természetes, így a szem az extrém alkalmazkodóképessége révén meg tud birkózni velük. Vannak ugyanakkor olyan típusú veszélyek is, amelyek teljes egészében az emberi tevékenységekből fakadnak, vagyis mesterségesek.

Ezek ellen a védekezés is mesterséges eszközök, például különleges szemüvegek igénybevételét követeli meg.

A kék fény a szem egészségének ellensége


A XXI. század embere olyan kihívások elé állítja a „lélek tükrét”, vagyis a szemét, amelyre az elmúlt évezredekben sosem volt példa. Az utolsó néhány nemzedék egyre többet és többet fordítja tekintetét a különféle kijelzőkre, képernyőkre, napjainkban pedig az ébren töltött órák jelentős részét egy képernyőre meredve töltik.

Ennek hatásai egyértelműen negatívak a szemre nézve, a számos káros hatás közül csak az egyik, de talán a legfontosabb az úgynevezett kék fény hatás. Bár néhány technikai eszköz ma már rendelkezik valamilyen beépített kék fény szűrő szoftverrel ezek hatékonysága kérdőjeles, biztosra csak a kék fény szűrő szemüveg használatával mehetünk. De mik is a kék fény sugárzás káros hatásai szemünkre nézve?

A tudományos kutatások szerint, a huzamos időtartamú kék fény csökkenti a melatonin, vagyis az alvási ciklusért felelős hormon termelődését, felborítva ezzel természetes alvási ritmusunkat. Ennek következménye, hogy éjjel kevesebbet és nyugtalanul alszunk, a pihenésünk felületes, nappal viszont fáradékonyak leszünk, ami azért nagyon veszélyes, mert a kialvatlanság csökkenti az immunrendszer védelmi képességét.

Ha huzamosabb ideig rövidebb a mélyalvási, vagyis az úgynevezett REM fázisban eltöltött idő, annak már komoly egészségügyi következményei lehetnek. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, valamint a cukorbetegség kialakulása között egyenes összefüggés van, így egy kék fény szűrő szemüveg használata komolyabb bajtól is megóvhat minket, mint hinnénk.

Mit tehetünk a szemünk védelme érdekében?


A legideálisabb az volna, ha minél kevesebb kék fényt kibocsátó fényforrást nézegetnénk, ami persze gyakorlatilag kivitelezhetetlen. A laptop, a tablet, a telefon, a televízió, de még a LED lámpák is ilyen típusú fényt bocsátanak ki. Ezért a védelem amellett, hogy a lehető legkevesebbet használjuk a felsoroltakat, valamint a szemünket megfelelő módon hidratáljuk és tornáztatjuk, elsősorban egy megfelelő kék fény szűrő szemüveg használatára alapozható.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek