Megjelent: 3 éve

Végkielégítés felmondás esetén?

Férjem 1990. óta dolgozik jelenlegi munkahelyén, mely állami cégnek mondható. Most szeretne felmondani. A munkájával sajnos hallásromlás is együtt jár, ezen kívül (állami cég lévén) a munkabére sem tükrözi a cégnél eltöltött idejét. 2 évvel ezelőtt munkahelyi balesete is volt, az orvosi papírokat és a baleseti jegyzőkönyvet háromszor is bekérték tőle, de a 100%-os táppénzét azóta sem számolták el, sőt, az általuk számfejtett pluszt visszavonták tőle, mondván, addig nem tudnak a 100%-os táppénz ügyében eljárni. A kérdésem az lenne, hogy munkavállalói felmondás esetén van -e mód arra, hogy (ha nem is a törvényes összegű) végkielégítést kapjon? Kérhet- illetve kaphat -e esetleg a 27. éve tartó lojalitására hivatkozva végkielégítést? Ha van erre lehetőség, mi a teendő?

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Jelezzük, hogy a válaszunk elkészítése során abból a feltevésből indultunk ki, hogy a férje munkaszerződése a munka törvénykönyve hatálya alá tartozik.

Ez alapján tájékoztatjuk, hogy a hatályos törvényi rendelkezések szerint a munkavállalónak végkielégítés abban az esetben jár, ha a munkaviszony a munkáltató felmondása, a munkáltató jogutód nélküli megszűnése, vagy a munkavállaló azonnali hatályú felmondása alapján kerül megszüntetésre. Amennyiben a munkavállaló nem azonnali hatályú felmondással szünteti meg a munkaviszonyát, részére nem jár a végkielégítés összege.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy munkaviszony azonnali hatályú felmondással történő megszüntetése csak abban az esetben lehet jogszerű, ha a munkáltató a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül lehet gyakorolni.

Jelezzük, hogy amennyiben a férje azonnali hatályú felmondással szünteti meg a munkaviszonyát, a férjét megillető végkielégítés összege hathavi távolléti díj összegének megfelelő mértékű, amely abban az esetben, ha a férje munkaviszonya a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül szűnik meg, további háromhavi távolléti díj összegével növekszik.

Amennyiben a munkaviszonyt férje felmondással szünteti meg, a munkáltatónak nincs végkielégítés fizetési kötelezettsége. Jelezzük, hogy lehetősége van a férjének a munkaviszonyát a munkáltatóval közös megegyezéssel is megszüntetni, amelynek keretében a felek szabadon megállapodhatnak a munkáltató által fizetendő összegben.

Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Bán Gergely

Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója, névadó partnere, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén. Elsősorban a munkáltatói oldal képviseletével foglalkozik, de magánszemélyek (elsősorban vezető beosztású munkavállalók) is megtalálhatók ügyfelei között.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meddig vehetem ki az apaszabadságot?

Nyáron született meg a harmadik gyermekem, így 5 nap születési szabadság járt volna nekem, amiből csak hármat adott ki a munkáltató. A kérdésem... Teljes cikk

Le kell-e dolgoznom, ha táppénz alatt felmondok?

Lassan 3 éve dolgozom egy multinál, szeretnék felmondani mivel januártól másik munkahelyen kezdenék. Ha november végén vagy december elején beadom a... Teljes cikk

Mit tehetek, ha nem fizették ki a bent maradt szabadágomat?

A munkaviszonyom ez év augusztusban megszűnt. Munkáltatóm kilépéskor sem a tavalyi szabadságom, ami 12 nap, sem az idei részarányos szabadságom nem... Teljes cikk