Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 2 hónapja

Veszprémi Gábor, a METRO Kereskedelmi Kft. HR igazgatója

Veszprémi Gábor a METRO Kereskedelmi Kft. pár hónapja kinevezett HR igazgatója korábban 18 évet töltött el az FMCG szektorban, a British American Tobbaco-nál, szintén HR területen. Gábor végigjárta a szakma specialista pozícióit, később pedig HR igazgatóként dolgozott Szerbiában és Lengyelországban is.

Kedvenc szakterülete a szervezetfejlesztés és változásmenedzsment, amit nagy nemzetközi projektekben, szervezeti átalakításokban gyakorolt Németországban és Angliában. Utolsó projektjében tagja volt annak a vezetői csapatnak, amelyik a legnagyobb globális SAP bevezetést irányította Európában, ebben a változásmenedzsment, szervezet-felépítési, képzési és kommunikációs területekért felelt. Az utóbbi két évben szabadúszó tanácsadóként működött közre HR, változásmenedzsment és belső kommunikációs területeken, különböző szektorokat képviselő ügyfeleknek adott tanácsokat. A pszichológus végzettségű szakember nagy hasznát látja munkája során a pécsi egyetemi évek alatt tanultaknak, ugyanakkor a vállalati élet és az üzleti folyamatok jobb megértéséhez a mesterfokozatot általános gazdasági ismeretekből is megszerezte, ami a későbbi munkája során szintén nagyon sokat segített.

Villám kérdések-válaszok

Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
Nyilván mindkettőre szükség van, de én az utóbbi erejében jobban hiszek, kiegészítve a korai felelősségátadással. Meggyőződésem, hogy csak azt érezhetjük igazán magunkénak, amiért felelősek is vagyunk, ennek hiányában kívül maradunk a körön, ami nem segíti a motivációt sem.

HR BP vagy sem?
Egyértelműen a business partneri viszonyt tartom célravezetőnek. A HR stratégiai szereplője kell, hogy legyen egy vállalat életének, nem csak ismernie kell az üzleti stratégiát, de szükségesnek tartom, hogy annak kialakításába is beleszólása legyen.

Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
Sokszor persze a konferenciabeszélgetés gyorsabb, praktikusabb és költséghatékonyabb, de nekem a személyesség mindig sokat hozzá tesz egy-egy tárgyaláshoz. Ha tehetem, a személyes megbeszélést választom, mert a testbeszéd, a gesztusok, a szemkontaktus többnyire árnyaltabbá teszi az elhangzottakat.

Irodai munka ülve vagy állva?
Az az igazság, hogy én ezt úgy oldom, meg, hogy alapvetően sétálva szeretek dolgozni, valahogy ez a fajta mozgás inspirál legjobban. Járkálok például telefonálás közben és házon belül is inkább odamegyek ahhoz a kollégához, akivel beszélni szeretnék, mintsem e-mailt írjak, vagy telefonon hívjam, hiszen, mint tudjuk, a személyesség ereje is fontos nekem.

Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
Elsősorban a házon belüli megoldásokat részesítem előnyben, pontosan azért, mert szerintem a felelősségi körökkel felruházott fejlődési, előrelépési lehetőségnek nagy motivációs ereje van.

Belső toborzás vagy külső toborzás?
Mindkettő fontos. Attól függ, minek kell megfelelni. A belső a motivációt erősítheti, a külső viszont újdonságot hozhat.

Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
Egyértelműen a csapatmunkára voksolok, szerintem az az egyéni teljesítményt is fokozza.

Főzés vagy étterem?
Mindkettőt szeretem, mindkettőnek megvan a maga varázsa, nem tudnék választani. Természetesen családos emberként azért a főzés dominál az életünkben.

Konditerem vagy kerti munka?
Nem véletlenül választottam a napi két órás bejárást, nehezen mondanék le a Győr melletti kertes házamról. Nem kérdés tehát, hogy a kerti munkára szavazok, ezen belül is a fűnyírás a kedvencem.
A 13 áruházzal rendelkező, 2500 munkavállalót foglalkoztató kereskedelmi áruházlánchoz, a METRO vezetői csapatához ez év elején csatlakozott. Első feladatának természetesen az új iparág és a METRO összetett üzleti működésének megismerését tartotta. Különösen izgalmas időszakban került a kereskedelmi lánchoz, hiszen mind a hazai üzletlánc, mind pedig a nemzetközi METRO Csoport éppen paradigmaváltáson esik át. Ma már ugyanis nem elég, ha egy nagykereskedő kedvező áron kínálja a termékek széles választékát a vevőinek, a vásárlói igények egyre inkább a szinte személyre szabott szolgáltatások irányába mozdultak el. A METRO ezért igyekszik minőségi termékválasztéka mellé olyan plusz szolgáltatásokat is felsorakoztatni, amelyekkel a hazai piacon egyedülállóan tudja segíteni a magyar kis- és középvállalkozások sikerét, elsősorban a vendéglátás és a HoReCa szektor területén. A sajátos METRO megoldások az egyedileg összeállított kiszállításon kívül a legnevesebb séfekkel működtetett METRO Gasztroakadémián zajló tréningekig sok mindenre kiterjednek. Ez az új üzleti modell mindenkitől szemléletváltást és új készségeket igényel úgy, hogy közben folyamatosan küzdeni kell a munkaerő-megtartás és -felvétel napi nehézségeivel is. Márpedig szakértő és elhivatott munkatársak nélkül nem lehet pluszokat hozzáadni mások vállalkozásának a sikeréhez.

A METRO-nál elvártak ezért egybecsengenek szakmai hitvallásával, miszerint: „Abban hiszek, hogy a munkatársakat be kell vonni a folyamatokba. Hogyan várhatnánk el tőlük, hogy magukénak érezzék a vállalatot, ha a fejük fölött hozzuk meg a döntéseket? Ahhoz, hogy felelősségteljesen dolgozzanak, át kell tudnunk adni nekik a felelősséget, meg kell bíznunk bennünk és ezt nekik érezniük kell. Ehhez elengedhetetlennek tartom az őszinte és nyílt kommunikációt. És azt is vallom, hogy a vezetők nem azért vezetők, mert csak ők tudnak döntéseket hozni, vagy csak ők találhatják ki a célravezető lépéseket, viszont abból a szempontból mindenképpen nekik kell elöl járniuk, hogy a változásra, változtatásra való képességben és hajlandóságban példát mutassanak.

És hogy miért éppen a METRO ajánlatára mondott igent? „Nekem az volt a legfontosabb szempontom, hogy olyan vezetői csapatba kerüljek, akikkel hasonló értékeket vallunk. Meggyőződésem, hogy az élesen különböző értékszemlélet előbb-utóbb kenyértöréshez vezet. Több helyen jártam és beszélgettem az első számú vezetőkkel. Nem egy vezérigazgató nézett rám furcsán, amikor elmondtam, hogy a HR vezető fontos feladatának tartom, hogy munkatársainak és főnökének is adjon személyes visszajelzést - legyen az akár a cég első számú vezetője -, hogy például viselkedése, kommunikációja milyen hatással lehet az egész szervezetre. Az is szakmai meggyőződésem, hogy a HR stratégiai fontosságú egy vállalat életében, ezért kell, hogy véleménye és beleszólása legyen az üzleti stratégiába. A HR feladata nem merülhet ki a végrehajtásban. A METRO-nál szerencsére mindkét pont felvételi követelmény volt.

A szervezetfejlesztésben, változásmenedzsmentben szerzett jártasságának egyéb hasznát is veszi (nem is beszélve a nyílt kommunikációról), hiszen három, lassan kamaszkorba érő kislány boldog édesapja. A velük töltött idő, a közös családi programok értelemszerűen a feltöltődés legfőbb forrásai. Azt mondja, különös módon az is sokat segít, hogy - miután Győr mellett lakik, és onnan jár be Budaörsre - naponta kétszer egy órát utazik. Más talán ezt nem találná ideálisnak, Gábor azonban kifejezetten hálás ezért a két óráért, amikor magára figyelhet, illetve kikapcsolhat, vagy éppen ráhangolódhat a munkára.

A meditatív tevékenységek amúgy is közel állnak hozzá, a fűnyírásban éppúgy megtalálja a „szépséget”, mint az izmokat nyújtó és az idegeket kisimító pilatesben, a munkáján kívül a kreativitásának fő terepe pedig a barkácsolás.
Follow hrportal_hu on Twitter

Egy szervezet elsősorban belülről nézzen ki jól

Hári Péter azt szeretné, ha olyan szervezetek jönnének létre, melyek nem csak kívülről néznek ki jól, ahol egészséges emberek jókedvűen, lelkesen dolgoznak, jól érzik magukat és kreatívan alkotnak. A munka- és szervezet szakpszichológus 2015 óta tölti be a CX-Ray Kft. ügyvezetői posztját.tovább..

További cikkek
Szupergyors vezetékes internetet fejleszt a Magyar Telekom Borsodban

A Magyar Telekom korszerű szélessávú vezetékes távközlési hálózatot fejleszt Borsod-Abaúj-Zemplén megye hat járásában európai uniós támogatásból - írja az MTI. Teljes cikk

Korrupcióval gyanúsítják a Digi vezetőit

Vádat emeltek Romániában a Digi cégcsoport több jelenlegi és volt vezetője ellen egy korrupciós ügyben, amelyben a telekommunikációs vállalatot... Teljes cikk

Bővíti kőbányai épületét a dán gyógyszergyártó cég

Új épülettel bővítette budapesti gyógyszergyárát a súlyos és életveszélyes fertőzések kezelését szolgáló szerek gyártására szakosodott... Teljes cikk

171,5 millió forintos bírságot kell fizetnie a sztárpárnak egy francia építésznek

A Guardian értesülései szerint Brad Pittnek és Angelina Jolie-nak 565 ezer eurót (171,5 millió forintot) kell kifizetnie egy francia tervezőnek, akinek... Teljes cikk

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásoknál jobban csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten - írja az MTI. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár