kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 3 éve

Wellness helyett étkezés - a covid átszabta a cafeteriát is

Élmény helyett idén egyre többen inkább étkezésre vagy a családtagokra költik a vállalati béren kívüli juttatásokat. Elvárás már, hogy online felhasználható legyen. Az év vége felé egyre több cég úgy dönt, az elmaradó céges partik keretét cafeteriában odaadják a dolgozóknak. Szendrő Tamás, az Edenred ügyvezető igazgatója vázolta a trendeket a Recruitech BLUE konferencián.

images

A dolgozói juttatásokkal foglalkozó cég 4000 vállalattal és 153 ezer felhasználóval áll kapcsolatban. Mint Szendrő Tamás elmondta, sok cégnél a megszorítások részeként a covid miatt felfüggesztették a cafeteria rendszereket, illetve volt, ahol a papír alapú utalványok kiosztása okozott gondot a lezárások közepette. Így április-májusban 10 illetve 20%-os visszaesést tapasztaltak. Elsősorban az eseti juttatások álltak le, a nyáron azonban a feltöltések és a felhasználás ismét elindult felfelé, elsősorban a SZÉP-kártyának köszönhetően illetve a beiskolázást segítő támogatásokkal. Az év vége komoly felfutást hozhat, hiszen sok vállalat a korlátozások miatt elmaradó karácsonyi rendezvények helyett is juttatásban gondolkodik.

A családot is támogatni akarják belőle


A Maslow-piramisban azonban visszalépés történt, az önmegvalósítással szemben, ahová az utóbbi időszakban eljutottunk - az előadó szerint -, újra a biztonság kapott elsődleges szerepet. Leginkább azért, mert az emberek átlagosan kevesebb, mint 300 ezer forint megtakarítással rendelkeznek, 65% rezsire és élelmiszerre költ, 41% pedig nem tud utazásra költeni, így a megélhetési juttatások kerültek újra előtérbe. Ezért a SZÉP-kártya esetében is elsősorban a vendéglátás zsebre történő feltöltések működnek igazán jól, míg a szállás-rekreációs zseb egyelőre kihasználatlan, 67% maradt meg későbbi felhasználásra.

Szendrő Tamás szerint a munkavállalók részéről most már elvárás, és egyre inkább szükséglet is, hogy a juttatások az online térben is elkölthetők legyenek. Illetve mivel számos munkavállaló a családját is támogatja a jövedelméből, ezért a juttatási csomagok új iránya is a családtámogatás lehet, rendszeres vagy akár a covid helyzetre tekintettel rendkívüli juttatások átutalásával, a jövőben akár családtag-kártyára (gyermek, társ vagy szülő számára).

A családtámogatás az egyéb jövedelmek kategóriájába tartozik, amely 35,88%-os adót von maga után, ezt már Greff Magdolna, a Finacont Kft. szenior menedzsere mondta el, aki vázolta a jelenlegi juttatási lehetőségeket adózásuk szerint csoportosítva. Ebben vannak az adómentes juttatások köre: sport, kultúra, bölcsőde és oltás támogatása; a béren kívüli juttatások, vagyis a SZÉP -kártya, ami kedvezményesen, 30,5%-kal adózik, míg az egyéb jövedelmek az előbb említett 35,88%-kal, az egyes meghatározott juttatások: így a csekély értékű ajándékok pedig 35,99%-kal.


2021. június 30-ig extra kedvezmény a SZÉP-kártyán


Így adózik a cafeteriaÍgy adózik a cafeteria

A SZÉP-kártyánál létezik a koronavírus-járványra tekintettel könnyítés, a jelenlegi szabályozás szerint 2021. június 30-ig. Ez annyit tesz, hogy csak 15% szja terheli, vagyis szociális hozzájárulási adót nem kell utána fizetni, az adható keretét pedig 800 ezer forintra emelték meg.
Speciális szabályok a SZÉP kártyáraSpeciális szabályok a SZÉP kártyára

Az egyéb jövedelem tekintetében fontos arra figyelni, hogy a kifizető és a magánszemély között ebben az esetben nem lehet munkavégzésre irányuló jogviszony (családtagokkal általában nincsen ilyen viszonya a munkáltatónak, hacsak nem családi vállalkozásról van szó), a juttatásról a kifizetőnek kell döntenie, és meghatároznia a feltételeket. Az egyéb jövedelem a magánszemély oldalán is adóköteles, de járulékalapot nem képez, foglalta össze Greff Magdolna.

Nyitókép: Szendrő Tamás, az Edenred ügyvezetője
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek