Megjelent: 14 éve

A kalandvágyóknak ajánlott az angliai idénymunka

Aki a nyarat angliai munkával szeretné tölteni, már most el kell kezdenie a szervezőmunkát. Nyári munkalehetőségből a szigetországban nincs hiány. Önállóan és közvetítő ügynökségeken át is mehetünk. A kérdések csupán: kinek éri meg, mekkora befektetés és mivel jár?

A vizsgaidőszak végén évente több száz magyar egyetemista, főiskolás csomagol össze és tölti a nyarat az EU-tagállamok valamelyikében. A nyári szezonális munkára vágyók körében a legnépszerűbb célország Anglia. Ennek több oka van: a fiatalok többsége angolul tanul, a szigetországba bárki kijuthat, a munkavállaláshoz ugyanis nem kell engedély, és munka is van bőven. Angliában köztudottan nagy a kereslet a vendéglátós, fizikai munkaerő iránt.

Első hallásra furcsa, de a kinti idénymunkához pénz kell. Az induláshoz nem elegendő egy megtömött hátizsák. Legalább 230-260 ezer forintnyi fontnak is kell lennie a zsebben vagy a bankkártyán. Számításaink szerint ennyi pénz kell ahhoz, hogy a fiatalok kijussanak és az első hónapot gond nélkül átvészeljék Londonban.

Megélhetési költségek
A kétszázezer forint feletti összeg első hallásra túlzónak tűnhet. Pedig Londonban valóban ilyen magasak a megélhetési költségek - tudtuk meg a szeptember óta kint élő Kovács Adéltól. "Londonban mind a lakásbérlés, mint az utazás igen drága. A lakásbérlés hetente 65-80 font (23-28 ezer forint), és a bérbeadók általában két havi kauciót is kérnek. Az utazás havi 50-80 fontba (18-28 ezer forint) kerül bérlettől függően. Az étkezés pedig havonta 100 font (35 ezer forint), de csak abban az esetben, ha otthon főz az illető, és a hozzávalókat különböző hipermarketben vásárolja meg" - tájékoztatott a szeptember óta Angliában élő Kovács Adél.

Akinek zsebében a 200 ezer forintnyi font, nyugodtan nekivághat az útnak, emellett választhat: önállóan vagy munkaközvetítők segítségével keres állást. "A bátrak és kalandvágyók nyugodtan belevághatnak egyedül. Bár tény, hogy angliai ismerősök nélkül nem lesz egyszerű dolguk. Én egyébként nekik mindenképp azt ajánlanám, hogy csak azután utazzanak ki, miután már szereztek munkát, illetve szállást. A kiutazás utáni munkakeresés ugyanis könnyen kudarcba fulladhat. Gyakorlat hiányában várhatóan csak egy-két héten belül talál majd állást. A kinti Job centerek ugyanis főleg angliai munkatapasztalattal rendelkezőknek tudnak munkát kínálni. Aki pedig csak nyárra jön ki, annak ez az egy-két hét elég nagy kiesést jelent" - véli Kovács Adél.

Kovács Adél úgy látja, a szállásszervezésben segítségként jól használható az iwiw közösségi portál, ahol több olyan fórum létezik, ahol segítséget kérhetünk az Angliában élő magyaroktól.
Az önálló kimenetelhez a talpraesettség mellett jó angoltudás vagy helyi, magyarul tudó ismerős is kell. A hivatalos munkavállaláshoz ugyanis regisztráció, biztosítási azonosítószám és még néhány nyomtatvány kitöltése szükséges. A helyi munkaügyi hivatalban -a már említett Job Centerben - elintézhető, ám magyarul valószínűleg nem tudnak az ügyintézők...

350 ezer forint megtakarítható 10 hét alatt
Hogy ennyi szervezés után pénzben mi érhető el? A dolgozók fizetésként a legtöbb esetben az angol minimálbért kapják, ami 5,35 font óránként. Napi 8 órás, heti 6 napos munkával a nyári időszakban - 10 hét alatt - tehát 2 570 fontot (910 ezer forintot) kereshetnek meg.

A közel egymillió forintos fizetés ugyanakkor senkit ne tévesszen meg. Ha nem feketén, hanem hivatalosan fizetnek, akkor adózunk is belőle, még az alacsony szigetországi adósávok után is körülbelül 15 százalékkal kevesebb marad.
Ha az adózott összegből levonjuk a repülőjegy árát, a szállást (átlagosan 250 ezer forint) illetve az angliai utazási (átlagosan 60 ezer forint), étkezési költségeket (90 ezer forint), akkor mintegy 300-350 ezer forint marad.

A közvetítőknél hasonló a kereset
Hasonló keresetre számíthatnak a közvetítőhöz fordulók. Bár nekik regisztrációs díjat kell fizetniük, a közvetítők által biztosított olcsó szállásoknak köszönhetően végül gyakorlatilag ugyanannyi pénzt takaríthatnak meg, mint akik önállóan kerestek állást.

Az EU-Work jelenleg is keres nyári, tíz hetes vendéglátó-ipari munkákra (recepciós, szakács, felszolgáló, konyhai kisegítő, mosogató) fiatalokat különböző bárokba, éttermekbe. "Emellett jelenleg a Healthrow-i reptéren lévő éttermekbe, boltokba is keresünk eladókat, pultosokat, kisegítőket a nyári időszakra" - tájékoztatott Tanay Marcell, a cég vezetője.

Az EU-Workhoz fordulóknak a következő költségekkel kell számolniuk: a munkaszerzésben segítségükre lévő kinti ügynökség díja 100 font (35 000 forint). Szállásuk pedig - amit a cég biztosít - heti 50 font (18 ezer forint). Ők tíz hét alatt az önálló álláskeresőkhöz hasonlóan 910 ezer forintot kereshetnek, a költségek levonása után összesen 300-350 ezer forintjuk marad. Persze ahhoz össze kell húznia az embernek a nadrágszíjat. Ha a hétvégéken be akar ülni egy pubba, megnéz néhány múzeumot és időnként étteremben vacsorázik, könnyen elolvadhat a 300 ezer forint.

A nyelvtanulók kevesebbre számítsanak
Közel azonos megtakarítást érhetnek el, akik nyelvtanfolyammal egybekötött munkát vállalnak. Ugyanis bár fizetésük szintén az angol minimálbér, költségeik viszont magasabbak, a képzéseknek ugyanis borsos áruk van.

Az úgynevezett Work&Study programok lényege, hogy a dolgozók idejük egy részében nyelvet tanulnak, a fennmaradó idejükben pedig dolgoznak. Ilyen programot kínál egyébként az angliai szezonális munkára vágyóknak a legtöbb ügynökség, egyebek mellett a Crew és az A3 Group is.

A Crew-nál a diákok 12 héten át heti 2x2 órát töltenek nyelvtanulással, és közben dolgoznak különböző éttermekben, szállodákban, vendéglátó-ipari pozíciókban.

12 hét munka 300 ezer forint megtakarítás
A 12 hetes tanfolyam beiratkozási díjjal együtt 520 fontba (183 ezer forint) kerül. A szállást az iskola biztosítja, díja átlagosan 65 font/hét (23 ezer forint/hét; összesen 276 ezer forint).

Mivel ez esetben is az angol minimálbért kereshetik meg a dolgozók, bérük 12 hétre 3087 font (1 millió 91 ezer forint). Ez igen magas összeg, ám ugyanannyira megtévesztő is. A költségek levonása után ugyanis ebből mindössze 260-300 ezer forint marad. Vagyis a tanfolyamra járók 12 hét munkával tulajdonképpen kevesebbet keresnek, mint azok, akik 10 hétig voltak kint, ám önállóan találtak állást. Igaz az is, hogy itt megszervezik helyettünk a kintlétet és nyelvtanfolyamon nagyobb eséllyel fejleszthetjük az angoltudást.

Két hónap munka után 150 ezres megtakarítás
A Crew-hoz hasonlóan nyelvtanfolyamot kínál a nyárra Angliába vágyóknak az A3 Group is. "A nyolchetes tanfolyamok napi három órát vesznek igénybe, emellett nyugodtan dolgozhatnak a diákok" - mondta el Molnár Tímea, az A3 Group képviselője.

A költségekkel kapcsolatban megtudtuk: a nyolchetes tanfolyam díja 400-500 font (141-176 ezer forint), ezen kívül a diákoknak 21 ezer forintos regisztrációs díjat szükséges fizetniük. A szállás 8 hétre előre lefoglalva 600 font (216 ezer forint).

Bár a cég munkát nem biztosít a jelentkezőknek, azonban londoni irodájukban minden segítséget megkapnak az álláskeresésben. Ha találnak munkát, akkor bérük várhatóan szintén az angol minimálbér lesz. Vagyis 8 hét alatt napi 8, heti 6 nap munkával 2056 fontot, 740 ezer forintot kereshetnek. Ha ebből levonjuk az adót, a tanfolyam díját, a repülőjegyet, a szállást, illetve az étkezési és utazási költségeket, láthatjuk, hogy mindössze 80-140 ezer forintjuk marad.

Akiknek ajánlottÖsszegezve a tapasztalatokat: Aki pénzkeresés céljából menne, annak saját szervezésben hivatalos úton hosszabb időre, legalább 6-8 hónapra érdemes kimenni. A kezdeti anyagi befektetés, az ügyintézés, a kinti életbe való belerázódás ugyanis körülbelül ennyi idő alatt billenti a mérleget pozitív tartományba.
A nyelvet tanulóknak, a kalandvágyóknak, akik nem az anyagi haszonszerzés miatt mennének, izgalmas és kihívást jelentő vállalkozás egy nyári angliai idénymunka nyelvtanulással vegyítve.

Oroszi Babett  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mennyire rázta meg a hazai fogászatokat a külföldi pacientúra kiesése?

Hazánk az ún. fogturisták népszerű célpontja. Viszont a COVID-19 típusú koronavírus, mint minden mást, a fogászati ipart is mélyrehatóan érintette. Teljes cikk

Újraindul a WELL Kanapé webinárium sorozata

A tavaszi sikeres WELL Kanapé webinárium sorozat októbertől ismét várja az érdeklődőket ingyenes előadásaira, melyet a WELL munkacsoport tagjai... Teljes cikk

Akár Barbadosról is dolgozhat távmunkában

Turistáknak ajánl 12 hónapra munkavállalói vízumot Barbados. Így akár a trópusi szigetről is lehet távmunkában dolgozni, és ott átvészelni a... Teljes cikk