Megjelent: 15 éve

Álláskeresés az átbulizott nyár után

Főként azok látogatják az őszi állásbörzéket, akik még végigbulizták a diplomaszerzést követő utolsó "szabad" nyarukat, mondták el az FN-nek. Ám azok is feltűnnek, akik elmentek ugyan dolgozni, de néhány hónap alatt rájöttek: mégsem nekik való az első munkahelyük. A külföldi cégek inkább ősszel toboroznak, hiszen a legtöbben nem tudnak addig várni, amíg a jelölt lediplomázik. Olyan embert keresnek, aki azonnal munkába áll.

A végzős fiatalok és az alsóbb évesek még nem látnak túl a diplomaszerzésen. A szakember szerint ezért érdemes két állásmustrát szervezni egy évben: míg a tavaszi szemeszter alatt rendezett állásbörzéken inkább a gyakornoki, részmunkaidős állásokat kínálják a cégek, az őszi időszakban a már végzetteket célozzák meg - mondta a FigyelőNetnek Hajdú Csongor, aki az évek során rengeteg állásbörzét szervezett.

Arculatváltás a börzéken

A ’90-es évek elején még csak három olyan rendezvény volt az országban, amely megfelelt a mai állásbörzéknek: a Műegyetem, a Corvinus (az akkori Közgáz) és a Miskolci Egyetem szervezésében. A többi intézmény is előállt különböző programokkal, ám ezek akkor még az úgynevezett „karrier napok” kategóriába tartoztak. Főként tanácsadással, tréningekkel várták a hallgatókat, majd egyre több helyen tűntek fel a cégek is.

A BME börzéjén 1995-ben 51 vállalat vadászott a frissdiplomásokra, ma viszont 300 körüli a kiállítók száma. Hajdú Csongor szerint ennek a látványos növekedésnek az az oka, hogy tíz-tizenöt évvel ezelőtt még jóval kevesebb multi működött az országban, a mai állásbörzéken pedig leginkább ezek toboroznak. Az egyetlen, egyetemi campustól független országos börzén (a HVG Állásbörzén) a cégek 50-60 százaléka állandó, a többiek csak az év egyes időszakaiban jelentkeznek. Ezeken az állás- és képzési ajánlatok mellett szakmai programok, tréningek és előadások is várják az álláskeresőket.

Oktatják az álláskeresést

"A fiatalok még mindig nem elég tudatosak, nem veszik észre a lehetőségeket. A kiállítóink találkoztak olyan jelöltekkel, akiknek a motivációs levelük szinte teljesen egyforma volt, azaz ugyanabból a sablonból írták. Sokan még soha nem vettek részt próbainterjún, de például a nyelvtudásban pozitívak a változások: egyre többen és egyre jobban beszélnek más nyelveket" - mondta Hajdú Csongor lapunknak.

Szinte az összes gazdasági karon oktatnak karriermenedzsmentet, néhol külön kurzust is indítanak, ahol azok is felturbózhatják az állásvadászvénájukat, akik nem ezeken a szakokon tanulnak. A veszprémi Pannon Egyetem például ebben a szemeszterben indított először ilyen jellegű képzést, a Debreceni Egyetem szociológusai pedig a Karrier Irodával karöltve egy munkavállalást előkészítő, gyakorlatorientált műhelyt indítottak.

Az állásbörzék előtt felkészítő napokat is szerveznek, itt ki lehet próbálni a stresszinterjút, az önéletrajzírást, a jelentkező részt vehet különböző önismereti tréningen, grafológussal elemeztetheti az írását, de akár egy munkajogásznak vagy egy pszichológusnak is felteheti a kérdéseit. A budapesti nagyobb egyetemeken még öltözködési tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A nemzetközi helyzet

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az EURES immár a harmadik Nemzetközi Állásbörzét szervezi, ahol a diplomások mellett szakmunkásokat is toboroznak az EU-tagállamokból érkező cégek. A kiállítást a szeptember 22. - október 11. közötti Európai Mobilitási Napok keretében rendezik. Nemcsak Budapesten, hanem vidéken is várják az érdeklődőket: szeptemberben Komáromban, Szombathelyen, Székesfehérváron, Pécsen és Kaposváron, októberben pedig Szolnokon, Szerencsen, Békéscsabán, valamint Szegeden. A részletes program itt található.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek