kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Banki bónuszok: Európában lesz a legszigorúbb szabályozás

Az Európai Parlament döntése után Európában lesz a világon a legszigorúbb a banki bónuszok szabályozása. Az új szabály annak az intézkedéssorozatnak a része, mellyel az unió az adófizetők pénzét kezelő szektorban rejlő kockázatokat igyekszik minimalizálni.

Az Unió pénzügyminiszterei várhatóan jövő kedden hagyják majd jóvá az Európai Parlament döntését, amely szerint a jövő év elejétől a banki prémiumok csak 30 százalékát lehet azonnal kifizetni, a fennmaradó részeket pedig egy legfeljebb öt éves időszak alatt részletekben kell juttatni.

A blokk pénzügyi szolgáltatásokért felelős vezetője, aki egyben a jogszabály megfogalmazója is határozott politikai üzenetet küldött a bankoknak: "Nem térünk vissza az eddig szokásos gyakorlathoz. Az Európai Unió vezető szerepet tölt be a folyamatban, amely véget vet a bankokban zajló tisztességtelen jutalmazások gyakorlatának" - mondta Michel Barnier, belső piaci biztos egy korábbi állásfoglalásában.

"A bankoknak radikális változtatásokat kell eszközölniük eljárásaikban, amely sok esetben túlzott kockázatvállaláshoz vezetett és hozzájárult a pénzügyi válsághoz" - mondta.

Az EU közgyűlése 625 támogató szavazattal hagyta jóvá az új szabályt. Csupán 28 képviselő ellenezése és 37 tartózkodás mellett. A jövőben a bankok kénytelenek lesznek több tőkét félretenni az könyveiken tartott újracsomagolt kötvényekkel szemben.

A cél az, hogy tanuljunk a gazdasági válságból, ahol a késedelembe esett jelzáloghitelekhez kötött kötvényeinek értéke drasztikusan leesett, arra kényszerítve ezzel a kormányokat, hogy jelentős mentőcsomagokkal támasszák alá a bankokat.

- Ez jó hír. Január elsejétől a bankárok prémiumait megrövidítik – mondta Pascal Canfin, a Zöldek EP-frakciójának francia tagja.

"Biztosítani akarjuk, hogy a bónuszok kifizetése nem a kockázatvállalást, hanem éppen annak csökkentését szolgálja majd" - fogalmazott az osztrák jobbközép képviselő, Othmar Karas.

A jogszabály parlamenti jelentéstevője, Arlene McCarthy szerint a kormányok, és ezáltal az adófizetők 3,9 trillió euróval segítették ki a bankokat, de nem hozták meg a megfelelő intézkedéseket. - A bankok ugyan azt állítják, tanultak a hibáikból, a jövedelem százalékában mégis megnövelték a fizetéseket és a bónuszokat - mondta a brit Munkáspárt EP-képviselője.

2011 végétől keményebb szabályok vonatkoznak majd a kereskedési könyvek tőkéjére is. Barnier szerint ezek az intézkedések lehetővé teszik, hogy Európa ellenállóbb legyen egy esetleges jövőbeni válsággal szemben.

- A bankok kereskedelmi könyveire és az újrapapírosítási beruházásaikra előírt keményebb tőkekövetelmények - ezek nagyon komplex termékek, melyek jelentős veszteségeket okoztak a bankoknak - biztosítják majd, hogy a bankok jóval több tőkét tartanak majd kéznél a kockázataik fedezésére - mondta Barnier.

Forrás: euractiv.hu
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Stagnált a munkanélküliség Kínában

Az országban 2022 és 2023 között 0.4 százalékkal csökkent a munkanélküliség. Teljes cikk

Törökországban több mint 11 éves mélypontra csökkent a munkanélküliség

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,6 százalék után áprilisban 8,5 százalékra, 2012 novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a... Teljes cikk

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre májusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, a... Teljes cikk