Megjelent: 2 éve

Bölcsészből csokiszakértő – így építs karriert egy édes szakmában

Esztétaként végzett, diplomamunkáját a kreativitásból írta. Egy idő után kávéházban üzletvezetőként dolgozott, amikor is beiratkozott egy tanfolyamra, amelyen a csokoládékóstolás művészetét oktatták. Áth-Horváth Zsókának ekkor jött a felismerés: „ez az én szakmám”. Azóta Tour de Zsokolat néven saját céget alapított, csokitúrákat szervez, gasztrorendezvények fellépője, zsűritag. Egy hölgy, aki felépítette magát, és azt csinálja, amit szeret.

Esztétaként végzett, diplomamunkáját a kreativitásból írta. Egy idő után kávéházban üzletvezetőként dolgozott, amikor is beiratkozott egy tanfolyamra, amelyen a csokoládékóstolás művészetét oktatták. Áth-Horváth Zsókának ekkor jött a felismerés: „ez az én szakmám”. Azóta Tour de Zsokolat néven saját céget alapított, csokitúrákat szervez, gasztrorendezvények fellépője, zsűritag. Egy hölgy, aki felépítette magát, és azt csinálja, amit szeret.

A kalandos kezdetekről annyit: Zsókából egyáltalán nem magától értetődően lett csokoládészakértő. Sőt mi több: hosszú évekig például kifejezetten kerülte az édességeket. Csak hát a végén győzött szívügye, a kreativitás. "Korábban évekig szabályos cukorböjtön voltam, mert eldöntöttem, hogy egészségtudatosabban szeretnék élni. A csokoládé - sem luxus, sem pedig hétköznapi kivitelben - egyáltalán nem érdekelt.

Esztétának tanult, érdekelte a kreativitás háttere

Áth-Horváth Zsóka csokoládét kóstol, népszerűsít, túrákat szervez

Az egyéni kreativitás és az ebben rejlő lehetőségek viszont mindig foglalkoztatták. "Kommunikációt és művészettörténetet kezdtem el tanulni a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, de már az első évben áthallgattam esztétika szakra. Annyira megtetszett az esztétika, hogy idővel át is iratkoztam és esztéta lettem. A szakdolgozatom témája a kreativitás volt. A diplomamunkámban Joseph Beyus  kreativitáselméletét vizsgáltam meg több aspektusból. Érdekelt, hogy mit ért az alatt, hogy “Mindenki művész”. De tulajdonképpen nem mást, minthogy mindenki kreatív lénynek születik, és mindenkiben univerzálisan létezik az alkotó ember, de ezt a társadalmi struktúrák, és egyéb konvenciók sok esetben kiölik az emberből. Ez annyira megfogott, hogy azonnal tudtam: olyasmivel szeretnék foglalkozni, ahol a kreativitás érték és fontos szerepet kap valamilyen formában." Így a csokoládészakértői időszakot megelőző munkáiban is mindig ezt kereste. Dolgozott galériában, de oktatott a Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékén is.

„Katarzisként ért a felismerés: ez az én szakmám”

A csokoládéval kikövezett útra viszont kávéházi üzletvezető állása terelgette. "Egyszercsak adva volt a feladat: a kávék mellé csokoládét is kellene ajánlanunk a vendégeknek. De szerettem volna extrát vinni a mozzanatba, mert úgy éreztem: nem kellene csak a könnyen elérhető, hipermarketes csokoládékkal traktálnunk a vendégeket." Ekkor kezdett el intenzíven kutakodni a minőségi csokoládék után. "Rengeteget böngésztem a neten, kerestem-kutattam, igyekeztem minden fellelhető irodalmat elolvasni, minden prémium-termékről infót összegyűjteni. Ekkor találtam rá egy csokoládé kurzusra, ahová egyből be is iratkoztam. A kurzuson katarzisként ért a felismerés: ezzel akarok foglalkozni! Nagyjából 20-30 évre elegendő feladatot találtam magamnak egy pillanat alatt. Tudtam, hogy innentől kezdve ez az irány.“

Saját vállalkozásban vezet csokitúrákat

Zsóka cége a Tour de Zsokolat. Az induláshoz EU-s támogatást nyert

Zsókának a kurzus után épp kapóra jött egy ismerőse felkérése. Egy rendezvényszervező cég munkatársaként népszerűsíthette az édességet, középpontban a hazai kézműves csokoládé-készítőkkel. Ám eközben egy pillanatra se hagyta abba a tanulást... "Ez nem az a szakma, amit egy képzésen maradéktalanul megtanulhatsz, sőt! Az ismereteket igazán a napi gyakorlat adja. Gondolok itt például a napi szintű kóstolásokra… Amellett, hogy neves szakmai rendezvényeken - például az International Chocolate Awardson zsűrizik, ma már saját vállalkozása, a Tour de Zsokolat berkeiben, mintegy csokokoládé szakértő-, gasztro idegenvezetőként kalauzolja túráin a csokoládé szerelmeseit. Minderre a rendezvény-szervező cégnél szőtt kapcsolat-rendszer mellett kislánya születése is sarkallta. "Régóta terveztem már az önállósodást, de ekkor jött el igazán az ideje."

Félmarathont fut, úszik

Egy csapat, amelyet Zsóka kalauzolt

A túrák tematikájának kidolgozásához, azért szakmai példaképekre és inspirációkra is szüksége volt. "Volt alkalmam beszélgetni például a nemzetközi csokoládé szakma két neves szakértőjével, Sarah Jane Evens-sel és Chloé Doutre- Roussel-lel. Chloé - aki többek közt Venezuelában, Ecuador-ban és Párizsban vezet hasonló túrákat - remek tippeket adott a saját túraprogramom kidolgozásához is." Zsóka így túráin a csokoládé-történeti előadás mellett prémium boltokban és műhelyekben is tart "tárlatvezetést" az érdeklődőknek.

Zsókát mára annyira áthatotta a csokoládé szeretete, hogy már a reggelt is csokoládéval kezdi. Persze a szabadidejében szenvedélyes, meggyőződéses sportolóként - például rendszeresen edz, futja le a félmaratont és úszik is - csak módjával fogyasztja ezeket a finomságokat.

Hogy dolgozik a szakértő?

"A reggelt a zöldteám mellett ujjbegynyi, falatka csokoládéval kezdem. A tea remekül kihozza a csokoládéban lévő ízjegyeket." Csokoládé-szakértőként dolgozva ugyanakkor számos szempontot is figyelembe vesz. "A szakértő akkor találja minőséginek a csokoládét, ha szépen fénylik a felülete, ha a töréskor "pattan"- ez a jó temperálsára utal - és ha már az első másodpercekben meggyőző, átütő ízélményt eredményez. Utóbbi a minőségi kakaóbabra utal." A másik árulkodó jel a termék ára. "3-400 forintért például lehetetlenség minőségi táblás csokoládét vásárolni, állítsanak bármit is a gyártók."

EU-s támogatást kapott vállalkozásához

Zsóka tanácsa a fiatal vállalkozóknak/karrierépítőknek mindenesetre a következő: hallgatunk kell a megérzéseinkre és a saját belső hangunkra. ”Eleinte senki nem akart hinni az ötletemben de lépésenként vagy inkább folyamatában azért összeállt a "puzzle." Ő például most is éjjel - nappal dolgozik. "Amellett, hogy folyamatosan próbálom bővíteni a túra-profilt, novemberben zárok le egy uniós pályázatot (Széchenyi 2020. TÁMOP 2.3.6 B-12 - Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása – a szerk.), amelynek finanszírozási modellje lehetővé tette, hogy a vállalkozást ne a nulláról indítsam.  Most már minden erőmmel arra koncentrálok, hogy az elképzelésem sikeres legyen. Ez sok időt és energiát igényel, de megéri.” – összegez.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk