Megjelent: 15 éve

Családbarát munkahely Hajdúszoboszlón

A Nemzeti Fejlesztési Terv családbarát munkahelyek és települések kialakítását célzó projektje keretében uniós támogatással Hajdúszoboszlón elindult az a folyamat, amelynek célja a munkahelyi feladatok és a családi élet közötti egyensúly megteremtése a jobb életminőség érdekében - mondta Dr. Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség uniós támogatással 2006-ban írta ki pályázatát, mellyel a családbarát település és lakókörnyezet kialakításának megvalósítását tűzte ki célul. A pályázaton hét cég, illetve település nyert, közülük az egyik Hajdúszoboszló Város Önkormányzata volt.

"Több helyi szervezettel együtt indultunk a pályázaton. Közös célunk volt, hogy a közszolgáltatások minél jobban megfeleljenek a lakosság szükségleteinek és teljesen ügyfélbaráttá váljanak" - mondta Dr. Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere.

Az uniós pályázatnak köszönhetően a 2006 novemberében kezdődött, több mint egy évig tartó munka során a hajdúszoboszlói önkormányzat szakemberei tanácsadói segítséget vehettek igénybe, képzéseken vehettek részt a családbarát szemléletmód érvényesítéséről a város működtetésében, illetve javaslatokat, ötleteket kaptak annak gyakorlati alkalmazásához.

Az utóbbi években emelkedett a női munkavállalók, valamint a gyermeküket egyedül nevelő, ezzel egyidejűleg dolgozó szülők száma, de nőtt a munka mennyisége is. Az emberek számára a munka és a magánélet közötti egyensúly fenntartása így egyre nehezebbnek bizonyul. Egyes országokban - például az Egyesült Királyságban, a skandináv államokban, Kanadában és Ausztráliában - éppen ennek a konfliktusnak a feloldására született megoldásként terjed a családbarát munkahely elve.

"A családbarát település/lakókörnyezet/munkahely fogalma alatt az értjük, hogy a helyi munkáltatók és szolgáltatók - legyen szó állami vagy magáncégekről, önkormányzati szervekről vagy intézményekről - olyan eszközöket alkalmaznak, illetve olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek lehetővé teszik a dolgozók számára a munkából eredő kötelezettségek és a magánélethez kapcsolódó feladatok minél hatékonyabb összeegyeztetését. Ezen eszközök nagyobb arányú alkalmazása hozzájárul a foglalkoztatás bővüléséhez, különös tekintettel a nők munkaerő-piaci pozíciójának megerősítéséhez - mondta el Ríz Ádám, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség humán erőforrás programokért felelős igazgatója.

- Meg kell említeni, hogy a munkaadó számára is előnyöket jelent a családbarát munkahely: növeli a munkavállalók elkötelezettségét és motivációját, valamint emeli a szolgáltatások minőségét is.

A munka során minden település és minden intézmény, vállalat számára speciális, egyedi terv és megvalósítási folyamat készült, a rá jellemző sajátosságokból kiindulva. Hajdúszoboszló esetében meghatározó a gyógyvízre épülő idegenforgalom. Bár a városban gazdasági és területi fejlődés tapasztalható, magas a szezonális munkanélküliség, sok a túlórázás és hiányos a közszolgáltatások kiépítése.

Mivel intézményei munkahelyek is egyben, az önkormányzatnak egyrészt át kellett tekintenie, hogy milyen családbarát foglalkoztatási lehetőségeket tud meghonosítani saját munkaszervezetén belül, másrészt közintézményként azt kellett megvizsgálnia, milyen eszközökkel alakíthatók át szolgáltatásai ügyfél-, illetve családbaráttá. A település szervezeteinek dolgozói képzésen vettek részt, ahol a szemléletformálás mellett konkrét gyakorlatokkal és nem szokványos foglalkoztatási formákkal ismerkedhettek meg.

A munkafolyamat eredményeképpen létrejött az e-közigazgatás és az e-ügyintézés is. Ennek segítségével a lakosság az interneten keresztül széleskörű tájékoztatást kaphat a Polgármesteri Hivatalban intézhető ügyekről, illetve választ kaphat kérdéseire. Ennek bevezetésével az uniós pályázatnak köszönhetően a hajdúszoboszlóiak kényelmesebben, egyszerűbben és gyorsabban tudják ügyeiket intézni.

A hajdúszoboszlói lakosság körében 2007 februárjában végzett kutatás szerint a vizsgált háztartások jelentős része a biztonság hiánya, hozzá nem értés vagy a rendszer bonyolultsága miatt nem alkalmazza az elektronikus szolgáltatásokat. A visszajelzésekre válaszként a városban roadshow-k, reklámok, hirdetések segítik az információk terjesztését.

Gyakran felmerülő probléma volt az is, hogy a lakosság egy része nem, vagy csak kis mértékben tud számítógépet használni. Ezt figyelembe véve külön tanfolyamokat szerveztek a lakosságnak és a helyi vállalkozásoknak. Jelenleg folyamatban van egy oktatófilm elkészítése is, ahol a hajdúszoboszlóiak körében jól ismert Korény Istvánné, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hajdúszoboszlói Szervezetének elnöke lépésről lépésre mutatja be a leggyakoribb, közigazgatáshoz kapcsolódó ügyek (például az adózás) elektronikus intézését.

A munka során elsődleges törekvés volt az esélyegyenlőség minél nagyobb mértékű, a mindennapokban is érzékelhető megvalósítása. Erre Hajdúszoboszló a továbbiakban is kiemelt figyelmet szándékozik fordítani.
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek