Megjelent: 2 éve

Döntéskényszerben a kutatóhálózati dolgozók

A kutatóhálózati dolgozók nagy része aláírja az új munkaszerződést, mely szerint elveszítik közalkalmazotti státuszukat.

A Magyar Tudományos Akadémiától leválasztott kutatóhálózat dolgozóinak december közepéig kell nyilatkozniuk, hogy önként lemondanak-e közalkalmazotti státuszukról - írja a Népszava. Azoknak, akik nem mondanak le, december végén megszűnik a munkaviszonyuk. Akik aláírják az új munkaszerződést, januártól már nem lesznek közalkalmazottak, így a közalkalmazotti törvény helyett a munka törvénykönyvének a szabályai vonatkoznak majd rájuk.

A közalkalmazotti törvény sokkal nagyobb jogi biztonságot adott a dolgozóknak. Tudunk olyan kollégánkról, aki nem fogja aláírni az új szerződést, de a többség, úgy tűnik, a folytatás mellett fog dönteni” - nyilatkozta a lapnak Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (TDDSZ) elnökségi tagja. Mende Balázs szerint nagy az egzisztenciális kiszolgáltatottság a kutatók körében, és nem szeretnék feladni eddigi kutatásaikat. A TDDSZ munkajogászokkal konzultál, hogy a kutatóhálózati dolgozókat az új munkaszerződésekkel a lehető legkevesebb hátrány érje.

A szakszervezet és az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) felmérése szerint a dolgozók 78 százaléka nem ért egyet a közalkalmazotti jogviszony elvételével. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Népszavának azzal indokolta az intézkedést, hogy a munka törvénykönyve alatt „teljesítményalapú, differenciált bérezést támogató foglalkoztatási jogviszony” kialakítására lesz lehetőség. Az érintettek nem értenek egyet, Mende Balázs szerint a munka törvénykönyve számos kérdést nem szabályoz, és nem a kutatóhálózati világra lett kitalálva. Az új jogviszonnyal 2021-től semmilyen jogszabály nem vonatkozik az előmeneteli rendszerre, így a TDDSZ és az ADF szerint a teljes kutatói életpályamodell veszélybe kerülhet.

A kutatóhálózati dolgozók 30 százalékos béremelésre kaptak ígéretet a szaktárcától, de nagy részük csak egyszeri illetménykiegészítéseket kapott néhány hónapra visszamenőleg. Igyekeznek elérni, hogy ezek a kiegészítések 2021-től beépüljenek a munkabérbe. Mende Balázs szerint „jóindulatú főigazgatókra” is szükség van ahhoz, hogy a kutatóhálózat a munka törvénykönyve alatt is megfelelően működhessen.

Népszava
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek