kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Elektronikai régiós központ lehet Magyarország

A politikai konszenzus egyelőre várat magára hazánkban, de az elektronikai ipar olyan nagyágyúi, mint például az Intel vagy az Ericsson közös nevezőre jutottak abban, hogy miként válhatna Magyarország az ágazat központjává.

A világgazdaság mintegy harmadában közreműködő terület képviselői nemrég erről is szót ejtettek az idén Budapesten rendezett EWME (European Workshop on Microelectronics Education) konferencián, ahol a folyosói pletykák szerint már szó esett a régió központjaként szolgáló Elektronikai Tervező Kompetencia Központ létrehozásáról.

Magyarországra irányult a világ elektronikai iparának figyelme május végén, amikor a világgazdaság egyik húzóágazatának számító terület szakemberei oktatási kérdésekről rendezett konferenciára gyűltek össze Budapesten.

Hazai súlyát és a jövőben várható szerepét jól mutatja, hogy 2002 óta a magyar elektronikai export értéke közel megduplázódott, több mint 500 milliárd forintra nőtt. Bár Magyarország számtalan jó adottsággal rendelkezik ezen a területen, az előnyöket az utóbbi időben nem tudta megfelelő mértékben gazdasági haszonra váltani: az olcsó munkaerőre építő cégek már Romániába és Kínába települtek, a hosszú távra tervező vállaltok pedig szakemberproblémákkal küzdenek.


Kevés a mérnök"Hiába van jelen nálunk a rendszerváltás óta a világ 10 vezető elektronikai gyártó cégéből 9, a minőségi munkákból, tudásalapú fejlesztésekből hozzáértő mérnökök híján csak kevés érkezik az országba" - fogalmazott Gacsal József, az Intel üzletfejlesztési igazgatója, majd hozzátette: "egy összeszerelő üzemet gyorsan át lehet vinni Kínába, de a szakképzett mérnököket nehezen, ezért kulcsfontosságú az ország jövője számára, hogy a nemzetközi piaci igényeknek megfelelő szakembergárda álljon itthon rendelkezésre. Monszpart Zsolt, az Ericsson vezérigazgató-helyettese is megerősítette, hogy a hazai mérnökök képzése kulcskérdés, mind a mennyiséget, mind a minőséget figyelembe véve.

"A többi új uniós tagállam is hasonló cipőben jár, a szakemberhiány pedig egész Nyugat-Európát is sújtja. Nemcsak a csökkenő gyereklétszám a gond, hanem sajnos általában a természettudományok iránti érdeklődés is egyre csökken. Most különösen kiváló alkalom lenne regionális elektronikai központtá válni" - állítja Monszpart.

A most 7. alkalommal megrendezett EWME az egyik különösen kritikusnak számító területtel, a mikroelektronikai képzéssel foglalkozik. Az ágazat fejlesztéssel foglalkozó szereplői már több éve vizsgálják a letelepedés lehetőségét a kelet-európai régióban, mindezidáig kevés kézzelfogható eredménnyel. Az egyébként vetélytárs Intel és Ericsson együtt tárgyalnak egy Közép-Európai fejlesztési központ létrehozásáról.


Center of ExcellenceA fejlesztéshez nélkülözhetetlen tervezőeszközöket szállító két meghatározó cégóriás, a Cadence és a Mentor Graphics Kelet-Európában keres olyan letelepedési lehetőséget, amely során részben a kormányzat közreműködésével támogatná és fejlesztené a helyi hi-tech és mikroelektronikai ipart. Az ilyen meghatározó vállalatok szerepvállalása jelentősen elősegíti egyéb elektronikai cégek megjelenését illetve a helyi mikroelektronikai ipar fejlődését. A világcégek megerősítették, hogy Magyarország nagyon esélyes az együttműködés elnyerésére. Hazánk gazdasága szempontjából kitörési pont lehet a cégek által "Center of Excellence"-nek nevezett központ elnyerése.

A leendő intézmény helyszínéül kiszemelt, a Zsámbéki-medencében tudásközpontot építő Talentis elnök-vezérigazgatója, Dr. Takács Ernő a tárgyalások tényét megerősítette, de nem kívánt részleteket elárulni. "Ebben az iparágban minden betelepült cég egyetlen munkatársa öt beszállító munkahelyét teremti meg, így munkahelyteremtés szempontjából nagyon fontos lépésről van szó"- fogalmazott a vezérigazgató.

A fejlesztő központ, az úgynevezett Elektronikai Tervező és Kompetencia Központ, amely a régióból érkező, már végzett, gyakorló szakemberek továbbképzésén és az információs szerepen túl lehetőséget biztosít innovatív ötletek megvalósítására és mintadarabok elkészíttetésére is. A Központ képes előkészíteni a hazai viszonyokat a fejlesztéssel foglalkozó cégek betelepedésére.

Gacsal József is megerősítette, hogy a központ létrehozásáról előrehaladott tárgyalások folynak, és bár részletekkel ő sem szolgált, annyit elmondott, hogy csak példaként mutathatja be az ágazat összefogását: - A cégek élethalál-harcot vívnak a piacon, mégis képesek voltak konszenzusra jutni a közös jövőt illetően. Magyarországon mások is példát vehetnének a hazai elektronikai ipar képviselőiről. Az Intel igazgatója szerint Magyarországnak nagy szüksége volna egy reális, elérhető jövőképre és az ahhoz vezető út kialakítására. - Az Elektronikai Tervező és Kompetencia Központ egy ilyen hosszú távú folyamat első állomása. A cégek számára hosszú távú befektetésről van szó, ezért a mindenkori kormányzat aktív közreműködése nélkül, önmagukban aligha fognak bele a vállalkozásba.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Állásbörzét és karriernapot rendeznek a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem (DE) központi épületének díszudvarán nyolcvan munkáltató várja standjánál az érdeklődő hallgatókat szerdán a régió... Teljes cikk

Az egyetemi oktatót átlagfizetése alacsonyabb mint a pályakezdő tanároké

Az LMP szerint felháborító, hogy a magasabb egyetemi fokozatokban kapható átlagfizetés alacsonyabb, mint a gyakornoki státuszban dolgozó pályakezdő... Teljes cikk

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a... Teljes cikk