Megjelent: 15 éve

Elektronikai régiós központ lehet Magyarország

A politikai konszenzus egyelőre várat magára hazánkban, de az elektronikai ipar olyan nagyágyúi, mint például az Intel vagy az Ericsson közös nevezőre jutottak abban, hogy miként válhatna Magyarország az ágazat központjává.

A világgazdaság mintegy harmadában közreműködő terület képviselői nemrég erről is szót ejtettek az idén Budapesten rendezett EWME (European Workshop on Microelectronics Education) konferencián, ahol a folyosói pletykák szerint már szó esett a régió központjaként szolgáló Elektronikai Tervező Kompetencia Központ létrehozásáról.

Magyarországra irányult a világ elektronikai iparának figyelme május végén, amikor a világgazdaság egyik húzóágazatának számító terület szakemberei oktatási kérdésekről rendezett konferenciára gyűltek össze Budapesten.

Hazai súlyát és a jövőben várható szerepét jól mutatja, hogy 2002 óta a magyar elektronikai export értéke közel megduplázódott, több mint 500 milliárd forintra nőtt. Bár Magyarország számtalan jó adottsággal rendelkezik ezen a területen, az előnyöket az utóbbi időben nem tudta megfelelő mértékben gazdasági haszonra váltani: az olcsó munkaerőre építő cégek már Romániába és Kínába települtek, a hosszú távra tervező vállaltok pedig szakemberproblémákkal küzdenek.


Kevés a mérnök"Hiába van jelen nálunk a rendszerváltás óta a világ 10 vezető elektronikai gyártó cégéből 9, a minőségi munkákból, tudásalapú fejlesztésekből hozzáértő mérnökök híján csak kevés érkezik az országba" - fogalmazott Gacsal József, az Intel üzletfejlesztési igazgatója, majd hozzátette: "egy összeszerelő üzemet gyorsan át lehet vinni Kínába, de a szakképzett mérnököket nehezen, ezért kulcsfontosságú az ország jövője számára, hogy a nemzetközi piaci igényeknek megfelelő szakembergárda álljon itthon rendelkezésre. Monszpart Zsolt, az Ericsson vezérigazgató-helyettese is megerősítette, hogy a hazai mérnökök képzése kulcskérdés, mind a mennyiséget, mind a minőséget figyelembe véve.

"A többi új uniós tagállam is hasonló cipőben jár, a szakemberhiány pedig egész Nyugat-Európát is sújtja. Nemcsak a csökkenő gyereklétszám a gond, hanem sajnos általában a természettudományok iránti érdeklődés is egyre csökken. Most különösen kiváló alkalom lenne regionális elektronikai központtá válni" - állítja Monszpart.

A most 7. alkalommal megrendezett EWME az egyik különösen kritikusnak számító területtel, a mikroelektronikai képzéssel foglalkozik. Az ágazat fejlesztéssel foglalkozó szereplői már több éve vizsgálják a letelepedés lehetőségét a kelet-európai régióban, mindezidáig kevés kézzelfogható eredménnyel. Az egyébként vetélytárs Intel és Ericsson együtt tárgyalnak egy Közép-Európai fejlesztési központ létrehozásáról.


Center of ExcellenceA fejlesztéshez nélkülözhetetlen tervezőeszközöket szállító két meghatározó cégóriás, a Cadence és a Mentor Graphics Kelet-Európában keres olyan letelepedési lehetőséget, amely során részben a kormányzat közreműködésével támogatná és fejlesztené a helyi hi-tech és mikroelektronikai ipart. Az ilyen meghatározó vállalatok szerepvállalása jelentősen elősegíti egyéb elektronikai cégek megjelenését illetve a helyi mikroelektronikai ipar fejlődését. A világcégek megerősítették, hogy Magyarország nagyon esélyes az együttműködés elnyerésére. Hazánk gazdasága szempontjából kitörési pont lehet a cégek által "Center of Excellence"-nek nevezett központ elnyerése.

A leendő intézmény helyszínéül kiszemelt, a Zsámbéki-medencében tudásközpontot építő Talentis elnök-vezérigazgatója, Dr. Takács Ernő a tárgyalások tényét megerősítette, de nem kívánt részleteket elárulni. "Ebben az iparágban minden betelepült cég egyetlen munkatársa öt beszállító munkahelyét teremti meg, így munkahelyteremtés szempontjából nagyon fontos lépésről van szó"- fogalmazott a vezérigazgató.

A fejlesztő központ, az úgynevezett Elektronikai Tervező és Kompetencia Központ, amely a régióból érkező, már végzett, gyakorló szakemberek továbbképzésén és az információs szerepen túl lehetőséget biztosít innovatív ötletek megvalósítására és mintadarabok elkészíttetésére is. A Központ képes előkészíteni a hazai viszonyokat a fejlesztéssel foglalkozó cégek betelepedésére.

Gacsal József is megerősítette, hogy a központ létrehozásáról előrehaladott tárgyalások folynak, és bár részletekkel ő sem szolgált, annyit elmondott, hogy csak példaként mutathatja be az ágazat összefogását: - A cégek élethalál-harcot vívnak a piacon, mégis képesek voltak konszenzusra jutni a közös jövőt illetően. Magyarországon mások is példát vehetnének a hazai elektronikai ipar képviselőiről. Az Intel igazgatója szerint Magyarországnak nagy szüksége volna egy reális, elérhető jövőképre és az ahhoz vezető út kialakítására. - Az Elektronikai Tervező és Kompetencia Központ egy ilyen hosszú távú folyamat első állomása. A cégek számára hosszú távú befektetésről van szó, ezért a mindenkori kormányzat aktív közreműködése nélkül, önmagukban aligha fognak bele a vállalkozásba.
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
További cikkek
Ösztöndíjprogramot hirdetett a Szegedi Tudományegyetem

Újra meghirdette Start ösztöndíjprogramját a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Junior Akadémia; azok a tehetséges diákok kaphatnak támogatást, akik... Teljes cikk

Már csak néhány napig nyilatkozhatnak a 30 alatti anyák adókedvezményük érvényesítéséhez

2023. január elsejétől újabb adókedvezmény érhető el a 30 év alatti kismamák, fiatal anyák részére: a kedvezmény nem csak visszatérítésként,... Teljes cikk

Étrend-kiegészítés a várandósság ideje alatt: miért fontos?

Amikor kisbabát várunk, a szervezünk működése szinte teljesen megváltozik. A hormonok hatására a test felkészül a jövevény táplálására, amit... Teljes cikk