Megjelent: 8 éve

Gazdasági szereplőkkel egyeztetnek a rektorok

"A kamara nem kíván beleszólni a felsőoktatás szereplői és a kormányzat közötti vitába, ugyanakkor megfogalmazza a magyar gazdaság szereplőinek elvárásait a munkaerőpiac oldaláról" - mondta dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Az MKIK Felsőoktatási Szakkollégiuma a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) és a nagyvállalatok képviselőivel egyeztetett január 22-én a felsőoktatás átalakításáról.

images

images

Az MKIK elnöke elmondta: céljuk a pályakezdő diplomások elméleti és elsősorban gyakorlati tudásszintjének, idegen nyelv tudásának, a munkavégzéshez szükséges egyéb kompetenciáinak növelése. Mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés terén szükségesnek tartják, hogy az egyetemek, a főiskolák és a vállalatok között - beleértve a kkv-szektort - a jelenleginél szorosabb, operatív kapcsolat jöjjön létre. A vállalati szféra ebben a folyamatban szakértőkkel, korszerű magyar és idegen nyelvű tananyagokkal, gyakorlati tapasztalattal rendelkező oktatókkal, gyakorlati képzéssel, eszközök, módszerek átadásával kíván részt venni. Parragh László hozzátette: az újonnan felálló Felsőoktatási Kerekasztal megbeszélésein a kormányon és a hallgatói önkormányzatokon túl az MRK és az MKIK mint a gazdaság képviselője vesz részt.

"Kiemelt feladat fenntartható és finanszírozható minőségi felsőoktatás megteremtése, első lépésként fontos, hogy figyelembe vegyük a gazdasági szereplők igényeit. Ezekhez hozzá kellene igazítani a felsőoktatás rendszerét annak érdekében, hogy az oktatók, a hallgatók és a megrendelők is sikeresek legyenek" - fogalmazott Parragh László, hozzátéve: a mai találkozó stratégiai egyeztetés, munkamegbeszélés volt, egy jól működő felsőoktatási rendszer létrehozásának első lépése.

Dr. Ábrahám László, az National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője hangsúlyozta a diplomás pályakövetési rendszerek (DPR) fontosságát, mint mondta: fontos tudni, hová kerülnek a végzett hallgatók, illetve, hogy ők megtudják: az egyes intézményekben és szakokon végzett hallgatók mely cégekhez kerülnek, milyen fizetéssel, beosztással. "Ahhoz, hogy a DPR megfelelően működjön, törvényi változás szükséges annak érdekében, hogy a vállalatoknak kötelességük legyen adatot szolgáltatni" - jegyezte meg az ügyvezető. Feladatként jelölte meg, hogy bizonyos tantárgyakat idegen nyelven kellene oktatni a nyelvtudás fejlődését elősegítendő, a duális képzést pedig szélesebb körre is ki kellene terjeszteni. "A kezdő lépéseket a mai találkozóval megtettük" - foglalta össze Ábrahám László.

Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora hangsúlyozta: a két fél hasonló problémákat lát, melynek megoldásához - úgy látják -, közös lobbierővel meg lehet találni a szükséges eszközöket. Parragh László elmondta: készül egy anyag a mai megbeszélésről, melynek kapcsán, egy-két héten belül konkrét javaslatokat fogalmaznak meg.

www.edupress.hu


  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kata: fontos változásra figyelmeztet a NAV!

A kisadózó december 31-ig döntheti el, hogy melyik kisadózói jogviszonyát szeretné fenntartani. Teljes cikk

Pénzjutalmat kapnak a a pécsi önkormányzat dolgozói

Ezerhétszáz dolgozó kap fejenként huszonötezer forintos pluszpénzt. Teljes cikk

Szakszervezetek: rendszeresen teszteljék a közigazgatásban dolgozókat is!

A közigazgatási dolgozók egészsége érdekében szólaltak fel szakszervezeti konföderációk. Teljes cikk