kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

GSZT: összehangolatlanok a foglalkoztatási programok

A foglalkoztatási programokra szánt összeg 50 milliárd forintra emelkedik a következő évben - hangzott el a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén, ahol a hozzászólók elsősorban az országos fejlesztési stratégia hiányát, a különféle programok összehangolatlanságát kérték számon a kormányzati előterjesztőktől.

Ez derült ki többek között a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) szerdai ülésén, amelyen a tanács tagjai áttekintették a 2008-2010-re szóló lisszaboni akcióprogramot, valamint az "Út a munkához" programot.

A hozzászólók elsősorban az országos fejlesztési stratégia hiányát, a különféle programok összehangolatlanságát kérték számon a kormányzati előterjesztőktől. Elhangzott: míg az idén a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) mintegy 100 milliárd forintot tett félre segélyezésre és a foglalkozatásra, amiből 78 milliárd forint jutott segélyezésekre, addig jövőre ez az arány hozzávetőleg 50-50 százalékra módosul.

Az SZMM részéről Korózs Lajos államtitkár elmondta: az "Út a munkához" program alapvető célja, hogy elérje a munkára ösztönzést, egyúttal növelje a leghátrányosabb térségekben is a foglalkoztathatóságot. Az államtitkár szerint intézkedések sorozatát, komplex megoldásokat igényel a program végrehajtása. Fontos az, hogy aki bármilyen munkát végez, az azért ne segélyt, hanem kifejezetten munkabért kapjon. Ebben szerepelhet megoldásként a közfoglalkoztatás is, de ennek alapvető célja kell legyen az, hogy a nyílt munkaerőpiacra visszavezesse az ilyen foglalkoztatási típusban részt vevőket.
"A monoki példával nem lehet megoldani azt a problémát, hogy a szociális segélyen élőket átirányítsák a munkaerőpiacra" - mutatott rá az államtitkár. Nyomatékosította: nem igaz az az állítás, hogy a rendszeresen szociális segélyeket igénylők akár több százezer forintot is kapnak ilyen címen, az SZMM adatai szerint a rendszeres szociális segély átlagos havi összege Magyarországon 27.100 forint.

Korózs Lajos kiemelte: elsőrendűen fontos az, hogy mindenki rendelkezzen a hátrányos helyzetű térségekben is legalább nyolc általános iskolai végzettséggel, mert Magyarországon különösen magas a munkanélküliek aránya az alapfokú végzettséggel sem rendelkező állampolgárok között.

Fazekas Károly, az MTA közgazdasági kutatóintézetének igazgatója úgy vélte: a minimálbér elmúlt évekbeli folyamatos emelése nemhogy rendezte volna a munkaerő-piaci problémákat, hanem hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen a foglalkoztatás. Például olyan iparágakban, mint a textilipar, a minimálbér emelése kifejezetten hozzájárult a munkanélküliek számának növekedéséhez - mutatott rá.

A foglalkoztatás problematikája a lisszaboni akcióprogram tárgyalása során is felmerült. Az előterjesztés is megállapítja, hogy a magyar gazdaság két legfontosabb problémája közé sorolható a nagyon alacsony foglalkoztatási ráta, illetve a szintén igen mérsékelt beruházási ráta. A kormányzati előterjesztés is megállapítja, hogy a magyarországi beruházási ráta az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

A hozzászólók közül Szűcs György, az Iposz elnöke felvetette: a foglalkoztatás bővítését szolgálná a távmunka bővítése. Különösen a vidéki kistelepüléseken lehetne fokozni a részmunkaidős foglalkoztatást, vagy a távmunkában részt vevők arányát növelni.

Az anyag egy részletében kitér a magyarországi gazdasági fejlődés vonatkozásaira, illetve az energiaellátásra is.
E téren érdekes vita bontakozott ki az ülésen. Vizi E. Szilveszter, a tanács soros elnöke elmondta: Magyarország egyoldalú energiafüggését jelentős mértékben csökkentené az, ha az országban növekedne az atomenergia szerepe. Hosszabb távon Vizi E. Szilveszter szerint nem lehet elkerülni azt, hogy újabb atomerőmű-blokk ne épüljön Magyarországon.

Ezzel a szemlélettel vitába szállt Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. Elmondta: a Levegő Munkacsoport adatai szerint a magyarországi teljes energiafelhasználás 13 százalékát termeli meg az atomenergia. Ha ezt megkétszerezzük, még akkor is csak 26 százalékot érne el ez az arány. Megfelelően működtetett energiatakarékos eszközökkel ezt a 13 százalékos energiafelhasználást meg lehetne takarítani - mondta Lukács András.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dobrev Klára: Európában Magyarországon költik a legkevesebbet a nyugdíjakra

Európában Magyarországon költik a legkevesebbet a nyugdíjakra, idős honfitársainkra - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője szombati... Teljes cikk

Új vállalkozásfejlesztési központot hoztak létre a romák elhelyezkedésének támogatására

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély... Teljes cikk

Nagy Márton: a munkanélküliség emelkedése átmeneti

Egyre többen akarnak dolgozni Magyarországon - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szombaton a Tranzit Választások éve - változások éve... Teljes cikk