Megjelent: 8 éve

Határon túli fiatalok tanulhatnak a magyar cégektől

19 fiatal kárpát-medencei vállalkozó kap lehetőséget, hogy hazai cégeknél tanulja meg a vállalkozás csínját-bínját a most indult Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Program keretében. A program célja a gazdasági ismeretek terjesztése révén támogatni a magyar fiatalok szülőföldön való boldogulását, a helyi üzleti lehetőségek kiaknázását, új vállalkozások és új munkahelyek létrehozását, hozzájárulva ezáltal a szomszédos országokkal való partnerségi együttműködés erősítéséhez.

A Program az Európai Unió által meghirdetett "Erasmus fiatal vállalkozóknak" ösztöndíj-koncepcióra épül, és az e programból kizárt, szomszédos nem EU-tagországokban élő - így kárpátaljai és vajdasági -, tehetséges magyar fiatalokat támogatja. A sikeresen pályázó fiatalok négy hónapon keresztül magyarországi "mentor vállalkozásoknál" korszerű üzleti és technológiai ismeretek elsajátítására kapnak lehetőséget, emellett szakmai képzéseken, rendezvényeken vesznek részt, ahol a sikeres vállalkozóvá váláshoz szükséges elméleti ismereteket szerezhetik meg. A kormány Wekerle-tervének gyakorlati elemeként aposztrofálta a programot Radetzky Jenő, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. vezérigazgatója.

A Piac&Profit kérdésére Losonc Krisztina a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. ügyvezetője elmondta, vajdasági és 10 kárpátaljai fiatal kapott lehetőséget a most elinduló pályázati programban, mindegyiküket más-más cég vagy intézmény fogadja a december 31-ig tartó időszakra. Ezalatt a Programban részt vevő fiatalok havi 120 ezer forint ösztöndíjban részesülnek. A mentor cégek havonta adnak értékelést a fiatalokról, akik maguk kéthetente kötelesek beszámolót küldeni a KÜH számára. Ebben részletesen bemutatják, hogy mivel foglalkoznak és az hogyan segíti elő a pályázatukban vállalt "küldetésük" teljesítését, valamint megfogalmazzák terveiket a következő hetekre. A mentor cégeknél megszerezhető tapasztalat mellett a program részeként egy-két vállalkozási ismereteket oktató tréning szervezésével is segítik a fiatalokat.
Mit tanulnak?
Az érkező fiatalok között van olyan, aki egy szegedi sajtműhelyben tölti majd a következő hónapjait, hogy az ott tanultakat felhasználva kárpátalján indíthasson majd házi- és biosajt készítéssel foglalkozó vállalkozást. Egy másik jelentkező pedig a saját településén működő ásványvíz palackozó üzemben látott lehetőséget, ugyanis az ott készülő termékekhez messziről szállítják be a címkéket. A magyarországi mentor cégnél szerzett tudás birtokában arra készül, hogy ő válik majd a gyár címke beszállítójává.


A mentor cégek felé az elvárás az, hogy olyan munkát bízzanak a programban részt vevő fiatalokra, amelyen keresztül a választott cég egész működését megismerhetik, valós gyakorlatra tehetnek szert, így segítve a pályázatban vállalt üzleti terv megvalósulását.

A program, bár ösztöndíj szerűen működik, jogilag természetesen nem minősülhet annak, mivel ilyesmit csak oktatási intézmény nyújthat. A Kárpát Régió Üzleti Hálózat emellett állami támogatásból működik, bevételeit így támogatásként sem adhatja tovább. A megoldás az alkalmazotti jogviszony lett - a fiatalok jog szerint a KÜH Zrt. alkalmazottai, akiket partneri viszonyban kiközvetítenek a mentor cégekhez. Ez így mindkét félnek tiszta és biztonságos viszonyt jelent.

A program megnyitóján Szathmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy téves elképzelésnek bizonyult, hogy az államnak ne kellene szerepet vállalnia a gazdaság működésének segítésében. Mint mondta, sokan hittek az önmagától működő gazdaság illúziójában, de ezt az elképzelést a kilencvenes évek második felében cáfolták, antitézisei megszülettek. A legerősebb ezek közül maga a 2008-as válság. Ez bizonyítja, hogy a kormányok nem vonulhatnak ki a gazdaság ügyeiből, hiszen a világ struktúráiban a haszonszerzés felülír bizonyos fenntarthatósági kérdéseket, amelyeknek pedig érvényt kell szerezni. Mára bebizonyosodott - mondta Szathmáry - , hogy az Uniótól sem várhatjuk, hogy levegye ezt a terhet a kormány válláról. Ezért volt szükség erre a programra.

"A magyar kormány most egy olyan jövőnek próbál esélyt adni, amiben felépülnek magyar vállalkozások és a fiatal generáció megtanulja, hogy vállalkozni kell. Ez egy társadalom számára nagyon fontos! Szükség van fiatalokra, akik mernek kockáztatni, bíznak magukban és a sikerükben és a hazaszeretet is fontos annyira a számukra, hogy mindezt nem külföldön akarják kamatoztatni" - mondta az államtitkár.

Hozzátette, a mentor cégek már mind bizonyították, érdemes tőlük tanulni. A program révén pedig a fiatalok azt az üzenetet vihetik haza, hogy érdemes magyar vállalkozónak lenni.

Radetzky Jenő, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében azt hangsúlyozta, Magyarországnak fontos érdeke a szomszédos országok magyarlakta területeinek fejlődése, mivel az egységes Kárpát-medencei fejlődés a magyar gazdaság fejlődésének is alapja. A magyar gazdaság export orientált, szüksége van a szomszédos országokkal való kereskedésre. És bár sokat hallunk a keleti nyitás, nyugati megtartás stratégiájáról, nem szabad megfeledkezni a régió fontosságáról, hisz a külgazdasági tevékenység több mint 35 százaléka a programba bevont országokkal zajlik. Tehát emiatt is eminens érdek a jó, erős gazdasági kapcsolat kialakulása. Az integrált gazdaság létrejötte az EU-nak is érdeke, hogy minél többen a szülőföldjükön maradva erősítsék a gazdaságot. A szomszéd országok vállalkozásainak bevonása az integrációba a magyar gazdaság felemelkedésének kulcsa - így tulajdonképpen a most induló program a Wekerle-tervben megfogalmazott kormányzati törekvés egy gyakorlati lépése - tette hozzá a vezérigazgató. Hogy Magyarország komolyan gondolja az együttműködést, azt a Kárpát Régió Üzleti Hálózat már 11 országban működő, ebben a hónapban pedig egy beregszászi irodával bővülő jelenléte is mutatja.

Ki akarja a Facebooknál kitanulni az üzlet csínját-bínját?

Ösztöndíjat hirdetnek a Magyarországnak hírnevet hozó LogMeIn, a Prezi, a Ustream, és a Seagate Technologies vezetői, hogy megmutassák a fiataloknak: érdemes álmodni, és érdemes megvalósítani azt, amit kitaláltak. Jelenleg tanulmányaikat folytató egyetemisták, de már végzettek, friss diplomások is gyakornokként 1-3 hónapot tölthetnek el a Facebook, a Twitter vagy a SoundCloud irodáiban, ahol tapasztalatokat szerezhetnek, vagy a Prezi, a Ustream és a LogMeIn alapítóival dolgozhatnak együtt San Franciscóban, Bostonban vagy Budapesten. Az alapítók saját példájukon keresztül is szeretnék bebizonyítani, hogy a világsiker lehetséges. A Bridge Budapest nonprofit szerveződésként működik.
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
WHO: 2 év alatt több mint 2700 alkalommal támadtak meg egészségügyi dolgozókat

Az Egészségügyi Világszervezet szerint idén 588 támadás történt, és ebből 114 halálesettel végződött. Teljes cikk

1,4 milliárd forint jogdíjat kapnak a magyar és külföldi zenészek a jogvédő irodától

A legmagasabb összegű jogdíjat idén is magyar zenész kapja - közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület. Teljes cikk

Vesztegetéssel gyanúsítanak egy budapesti főnővért

A 45 éves főápolót gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. Teljes cikk