Megjelent: 5 éve

Horváth Krisztina, az SAP Hungary Kft. HR igazgatója

images

Tizenkét év, négy különböző terület

Horváth Krisztina
A közel egy évtizede HR vezetőként dolgozó szakember karrierje nem hagyományosan indult. Egyetemi tanulmányai kezdetén nem gondolta, hogy a HR területén fog dolgozni. Az emberekkel való foglalkozás igénye azonban már ekkor megmutatkozott. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy első, és eddig egyetlen munkahelyére felvételt nyert. Krisztina asszisztensként kezdett a szoftvercég akkori ügyvezetőjénél. Négy éven át kísérte a cégvezető mindennapjait, és így betekintést nyert a menedzsment munkájába. Itt döntötte el, hogy HR-esként fog dolgozni, melynek érdekében elvégezte a szakirányú posztgraduális képzést. Ennek megszerzésekor már a továbblépés külső lehetőségét kereste, amikor felajánlották neki az SAP hazai üzleti operációjáért felelős HR business partneri posztját. Mint mondja, a vezetőség számára a legfontosabb az volt, hogy vallotta az IT cég értékeit, és hittek abban, hogy képes gyorsan fejlődni ennek érdekében. Az új pozícióban már ő is a menedzsment tagjává vált.

Négy évig dolgozott a 100 fős üzleti terület - közte pl. az értékesítők, a tanácsadók, a vállalati funkciók - HR vezetőjeként. "One man show"-ként végezte a HR feladatokat, melyből ugyanakkor rengeteget tanult.

Nemzetközi vizeken

Az üzleti szoftvercég globális átalakítása a 2000-es évek közepén indult el, egységesítették a különböző folyamatokat, és melynek keretében a nemzetközi legjobb gyakorlatokat kellett kiterjesztenie a magyar leányvállalatra.

"A koncepcióváltás egyik későbbi lépése az volt, hogy a három helyi, különböző üzleti terület HR-es pozícióit egybevonták, és meghirdették e posztot. Az interjúk alatt találkoztam az egyik regionális HR vezetővel, aki már a következő napon projektvezetői állást ajánlott, amit rövid gondolkodás után el is fogadtam" - emlékszik vissza Krisztina.

A 2010-es évet így már több országra kiterjedő HR projektek irányításával kezdte, majd hamarosan az egész EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) HR projektjeit kezelő iroda vezetője lett. Itt az egyes régiók, mint pl. Skandináv országok HR igazgatójával dolgozott együtt, és a globális stratégiaalkotás, végrehajtás világában is részt vett. E korszakból származik karrierje legnagyobb sikere. Őt választották ki egyedüli HR-szakemberként - a régió vezetőjének személyes ajánlására - egy olyan incentív útra, amelyekre csak azon értékesítők kapnak meghívást, akik tervüket akár kétszeresen is túlteljesítik.

Ám Krisztina számára a mindennapi sikerek is legalább olyan fontosak, melyeknek köszönhetően több európai, közel-keleti, afrikai ország HR vezetőjének bizalmát is bírja, és példaképeknek tekintett HR-es szaktekintélyekkel, tanácsadókkal dolgozhatott közösen.

Újra Magyarországon

2014-es év elején, a nemzetközi HR világ ügyeivel foglalkozva kapott olyan felkérést, amelyet személyes kihívások, és a továbbfejlődés lehetősége miatt fogadott el. Mint kiderült, jóval nagyobb feladatok várták a hazai HR igazgatói poszton, mint azt az elején látni lehetett.
Az SAP Hungary Kft. történetének legnagyobb munkaerő bővítését vezényelte le, és mely növekedés az idei évben is folytatódik. A több száz ember felvétele, a szervezetbe való integrálása folyamatos munkát ad a meglévő HR vezetői feladatok, mint például a menedzsment támogatása mellett.

Horváth Krisztina egy ötfős szakmai csapattal látja el a több mint 600 főt foglalkoztató szoftvervállalat HR feladatait. A vállalat tavaly nyerte el az egyik legjobb hazai munkahely díját, amely a HR vezető egyik célja is volt. A díj megnyerése számára azt bizonyítja, hogy a HR terület eredményesen tudja segíteni vállalat vezetését abban, hogy egy üzletileg sikeres cég a munkaerőpiacon is vonzó legyen.

A szakember hitvallása szerint a HR folyamatosan változik annak érdekében, hogy támogatni tudja a változó üzletvitelt, és az ezzel módosuló igényeit. Ennek szellemében fogalmazta meg Horváth Krisztina a saját mottóját: "akkor lehetsz sikeres, ha folyamatosan kiállsz azon értékek mellett, amelyeket képviselsz, de tudd, néha kompromisszumokat kell kötni."

A HR igazgató hobbija a nyelvtanulás, a különböző kultúrák megismerése, és amikor teheti, szabadidejét családjával, barátaival tölti.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk