Megjelent: 14 éve

Kelly: a hazai munkakörülmények károsak az egészségre

Egy friss nemzetközi munkahelyi felmérés szerint minden harmadik magyar munkavállaló meg van győződve róla, hogy a munkája károsan befolyásolja az egészségét, a dolgozók több mint fele pedig úgy véli, a munkaadó feladata lenne, hogy alkalmazottai munkahelyi egészségéről és megfelelő kondíciójáról gondoskodjon - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A Kelly Services nemzetközi munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég által készített felmérésből az derül ki, hogy a munkahelyi zaklatás/megfélemlítés, az ún. bullying valamint az elismerés hiánya egészségi problémákat, stresszt és álmatlanságot okoz. A Kelly Services nemzetközi felmérése 115 ezer dolgozó véleményét gyűjtötte össze összesen 33 országban - köztük több mint négyezer magyar munkavállalóét.

Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvezető igazgatója véleménye szerint a felmérés eredménye egyértelműen megmutatja, hogy a munkahely alapvető hatást gyakorol arra, hogyan ítélik meg az emberek saját egészségi állapotukat és általános közérzetüket. "Sok munkavállaló egészségét jelentősen befolyásolja a munkája, és mivel az emberek idejük számottevő hányadát a munkahelyükön töltik, érdemes megvizsgálni, miként lehet jobban összehangolni a munka és az egészség kérdését." - mutat rá az igazgató.


A felmérés főbb megállapításai a következők: • a válaszadók 33 százaléka úgy érzi, a munkája kifejezetten rossz hatással van az egészségére,
 • 20 százalékuk a munkahelyi stresszt okolja az éjszakai álmatlanságért,
 • 16 százalékuk elismeri, hogy vett már ki betegszabadságot olyankor is, amikor igazából nem volt beteg,
 • 52 százalékuk úgy érzi, őt hibáztatják, ha betegség miatt szabadságra kényszerül,
 • a felmérés magyar résztvevőinek 70 százaléka szerint a vezetők feladata lenne, hogy igyekezzenek beosztottaik egészségét és kondícióját javítani.

  A tanulmány nemzetközi szinten is érzékelhető összefüggést mutat a munkavállaló egészségi állapota és az általa végzett munka között. Világszerte a válaszadók közel 20 százaléka vélte úgy, hogy munkája kifejezetten károsan befolyásolja az egészségét. Nemzetközi összehasonlításban Japán szerepelt a legrosszabbul: a felmérés eredményei szerint a munkához kötődő egészségi problémák aránya itt a legmagasabb. Japánt Kanada, Ukrajna, majd Finnország követi a sorban, az ötödik legrosszabb helyen pedig - a felmérésben vizsgált 33 ország közül - Magyarország és Hong Kong osztozik.

  Arra a kérdésre, hogy mely munkahelyi körülmények gyakorolják a legnagyobb hatást az egészségi állapotukra, a magyar munkavállalók a munkahelyi zaklatást/megfélemlítést (bullying), az elismerés hiányát valamint a minimális fizikai aktivitással járó munkavégzést nevezték meg. A magyarok több mint egyharmada volt betegség miatt szabadságon az elmúlt évben. Csak a válaszadók 56 százaléka számolt be arról, hogy lehetősége van fizetett betegszabadságot kivenni. A betegszabadság kérdésében a dolgozók sem mindig teljesen őszinték. Mintegy 16 százalékuk ismerte el, hogy vett már ki betegszabadságot olyankor is, amikor igazából nem volt beteg.

  Emellett a válaszadók több mint fele (52 százaléka) úgy érzi, főnökei őt hibáztatják, ha betegszabadságra kényszerül. Ez a jelenség a nőket (58 százalék) inkább sújtja, mint a férfiakat (46 százalék). A munkavállalók határozott meggyőződése szerint a munkaadók felelőssége, hogy igyekezzenek beosztottaik egészségét és kondícióját javítani. Magyarországon a válaszadók többsége (70 százalék) úgy véli, hogy ez a munkaadók feladata.

  A munkavállalók elmondása alapján egészségi állapotukra és munkahelyi kondíciójukra a kevesebb munkahelyi stressz, a rugalmas munkaidő és egy edzőterem használatának lehetősége gyakorolná a legpozitívabb hatást. "Nem kétséges, hogy a munkaadók számos munkahelyen sokat tehetnek a dolgozók egészségi állapotának javítása érdekében" - kommentálta a felmérés eredményeit Jónás Anikó.

  "Azok a szervezetek, amelyek egészségügyi és fitness juttatásokat is biztosítanak dolgozóik számára, jelentős eredményeket érhetnek el a termelékenység és a motiváltság javítása terén. Egy szervezetnek mindenképpen érdeke, hogy dolgozói egészségét és jó közérzetét kiemelt fontossággal kezelje, mivel az egészséges munkaerő fokozott produktivitást, kevesebb hiányzást és jobb munkahelyi légkört jelent." - véli Jónás Anikó. A felmérés eredményeinek ellenére egyébként a magyarországi munkavállalók 73 százaléka úgy véli, hogy jelenlegi egészségi állapota "jó" vagy "nagyon jó".
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek