Megjelent: 7 éve

Kérdések a folyamatos munkarendről

Kérdéseim a folyamatos munkarendben dolgozó munkavállalókra vonatkoznak. Ebben az esetben napi 8 órás munkavégzésről van szó. Fizetett ünnep esetén ha nem jön ki normál munkarend szerint a havi kötelező óraszám, mert az ünnepnap pihenőnapra esik, ledolgoztatható-e az? Maximum hány órát dolgozhat összefüggően munkavállaló? Itt arra gondolok, hogy normál esetben heti 40 órás munkavégzésnél, heti 48 óra pihenőidővel; akkor MAXIMUM 48 ÓRÁT dolgozhat összefüggően a dolgozó. A fent leírt folyamatos munkarend esetén hány órát? Heti 6 (nyolcórás munkavégzés esetén) nap munkavégzésnél másik hétre áttolódva dolgoztatható-e a munkavállaló 7. napon? Ez nem rendkívüli eset, hanem beosztás szerint.

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A megszakítás nélküli munkarend és a több műszakos munkarend nem ugyanaz. A Munka törvénykönyve meghatároz olyan működési formákat, amelyeknél az általánostól eltérő munka és pihenőidő beosztás lehetséges. Ezeket szűkítően kell értelmezni. Ilyen a megszakítás nélküli munkarend, a több műszakos munkarend, valamint a készenléti jellegű munkakör. Nézzük elsőként a definíciókat, hogy egymástól el lehessen őket határolni (a készenléti jellegű munkakörre nem térek ki, mert Önt nem érinti):

A munkáltató tevékenysége megszakítás nélküli, ha naptári naponként hat órát meg nem haladó tartamban vagy naptári évenként kizárólag a technológiai előírásban meghatározott okból, az ott előírt időszakban szünetel és

aa) társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás biztosítására irányul (pl: energia szolgáltatás), vagy
ab) a termelési technológiából fakadó objektív körülmények miatt gazdaságosan vagy rendeltetésszerűen másként nem folytatható (kohászat, őrző-védő szolgáltatás).
A munkáltató tevékenysége pedig akkor több műszakos, ha tartama hetente eléri a nyolcvan órát.

Ezekben az esetekben a következők lehetségesek: A munkáltató 6 havi munkaidő-keretet alkalmazhat, azaz az Ön munkaidejét 6 hónapon belül dobálhatja egyenlőtlenül szét (Mt.94.§(2)). Ezen túlmenően vasárnapra rendes munkaidő beosztható (Mt.101.§(1)). A megszakítás nélküli tevékenység esetén munkaszüneti napra is beosztható rendes munkaidő (Mt.102.§(2)). A napi pihenőidő 11 óra helyett 8 órára csökkenthető (Mt.104.§(2)). Végezetül 6 napi munkavégzés után sem jár 1 pihenőnap (Mt.105.§(3)).

Összefüggően a munkavállaló 12 órát dolgozhat egyszerre. Egymás után - a fentiek alapján - akárhány napot dolgozhat viszont, amennyiben a munkáltatóra nézve teljesülnek a feltételek. Ami garanciaként marad az ez: A munkaidő-keret átlagában a heti 2 pihenőnapnak meg kell lenniük, de ezeket a munkáltató akárhogyan csoportosíthatja. Havonta legalább 1 alkalommal a pihenőnapot vasárnapra kell kiadni. Végezetül a munka befejezése és a következő napi munkakezdés között 8 órának kell meglennie. Megjegyzem ez sérti a munkaidő-irányelvet, de attól a hazai szabályozás még ez.

Kitartás!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
További cikkek
Hova fordulhatok, ha nem akarják kifizetni a munkabérem?

Megcsináltattak velem egy munkát szerződés nélkül és most nem akartak kifizetni, elmondásuk szerint azért mert megrendelőnek többlet költsége... Teljes cikk

Jogosan kaptam-e csökkentett fizetést táppénz után januárban?

A munkahelyemen július hónaptól január 1-től visszamenőlegesen 10,295 %-os fizetésemelésről döntöttek. A munkaviszonyom 2021. szeptember 1-én... Teljes cikk

Beleszámít-e a jubileumi jutalomba egy alapítványnál töltött évek?

1988.08.01 óta szakápolóként közalkalmazotti jogviszonyba állok. Ebből 4 évet állami normatívával támogatott alapítványi szociális területen... Teljes cikk