Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 éve

Kevés nő dolgozik teljes állásban a világon

A Gallup nemzetközi felmérése szerint a nők alig 18 százaléka dolgozik teljes állásban világszerte. A munkaerőpiacon a férfiak összesen háromnegyede, a nők alig fele van jelen, olvasható az ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevelében.

images

NEXONtime munkaidő-menedzsment rendszer

Az egyetlen valóban integrált rendszer Magyarországon: teljes körű megoldás a munkaidő-tervezéstől a bérszámfejtésig. Mérhetővé teszi a munkavállalók teljesítményét, kiszűri az erőforrás-gazdálkodási problémákat, így csökkenthetővé válnak a túlóraköltségek. biztonságos, elegáns beléptető rendszer dolgozói és vezetői önkiszolgáló felületek rugalmas beosztás-tervezés munkaidő-keretes foglalkoztatás támogatása


További információ

A Gallup 130 országra kiterjedő felmérése szerint globálisan a felnőtt férfiak 33, a nők 18 százaléka dolgozik teljes állásban. A felmérés azokat a munkavállalókat definiálta teljes állású dolgozóknak, akik heti minimum 30 óra munkát végeznek ugyannál a munkaadónál.

A teljes állású foglalkoztatottak aránya regionálisan változó, de a férfiak minden régióban nagyobb arányban dolgoznak teljes állásban, mint a nők. A legjobb mutatókkal Észak-Amerika (USA és Kanada) rendelkezik, ahol a férfiak 52, a nők 37 százaléka dolgozik legkevesebb 30 órát egy héten. A FÁK országaiban 45 és 35 százalék a férfiak és a nők teljes állású foglalkoztatási mutatója. Európában a férfiak 38, a nők 23 százaléka van teljes állásban foglalkoztatva. A legrosszabb a helyzet a Szahara alatti afrikai országokban: a régióban a férfiak 16, a nők 9 százalékának van teljes állása. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint a dél-ázsiai régióban a férfiak közel háromszor nagyobb arányban dolgoznak teljes állásban, mint a nők.

A kutatás eredményei szerint a nők 51 százaléka egyáltalán nincs jelen a munkaerőpiacon, vagyis ennyien vannak, akik nem dolgoznak, nem munkaképesek, illetve nem is keresnek állást. Ide tartoznak a nyugdíjasok, a tanulók és a háztartásbeliek is. A 15 évesnél idősebb nők munkaerő-piaci jelenléte globálisan 49, a férfiaké 76 százalékos. Ők azok, akik dolgoznak, munkaképesek, illetve aktívan keresnek munkahelyet. A nők munkaerő-piaci jelenléte Észak-Ázsiában (65 százalék), Észak-Amerikában (64 százalék), illetve Afrika szub-szaharai (60 százalék) övezetében a legmagasabb, míg Dél-Ázsiában (23 százalék) és a közel-keleti, észak-afrikai (24 százalék) a legalacsonyabb. Európában 46 százalékos a nők munkaerő-piaci jelenlétének aránya, a férfiaké 64 százalék.

Az előbbi adatok alapján is egyértelmű, hogy a nők körében nemzetközi szinten nagyobb a munkanélküliek és az alulfoglalkoztatottak aránya, mint a férfiakéban. A kutatás definíciói szerint munkanélküliek azok, akik nem dolgoznak, de munkaképesek és keresnek munkát, míg alulfoglalkoztatottak azok, akik nem dolgoznak vagy részmunkaidős állásuk van, viszont szeretnének teljes állásban munkát végezni.

A Gallup szerint a 130 országban a férfiak 6, a nők 9 százaléka munkanélküli, míg a férfiak 16, a nők 23 százaléka alulfoglalkoztatott. A munkanélküli nők aránya a Közel-Kelet és Észak-Afrika (18 százalék), valamint Latin-Amerika (16 százalék) régiójában, a nők alulfoglalkoztatása a dél-afrikai és latin-amerikai (34-34 százalék), valamint a közel-keleti és észak-afrikai (29 százalék) országokban a legmagasabb. Európában a nők 10 százaléka munkanélküli és 23 százaléka alulfoglalkoztatott.

ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél
Follow hrportal_hu on Twitter