Megjelent: 11 éve

Kiadványból tájékozódhatnak a beruházók hazánk adottságairól

Új kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, amelyből Magyarország szinte minden fontosabb adatát megismerhetjük. A könyv segíthet a beruházóknak, hiszen az infrastrukturális adatok mellett számos olyan érdekességet, statisztikát is tartalmaz, ami fontos lehet egy fejlesztés beindításánál.

Országos Területi Helyzetkép címmel új kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium háttérintézményével, a VÁTI Kht.-val együttműködésben, hogy tájékoztatást nyújtsanak az infrastruktúra fejlettségéről, a társadalmi helyzetről, illetve ezek országon belüli eltéréseiről - közölte Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium területfejlesztésért és építésügyért felelős szakállamtitkára.

Az új könyv - egy adott beruházásokhoz szükséges adatok nyilvánosságra hozása mellett - az Új Magyarország Fejlesztési Terv lebonyolítását is könnyítheti, hiszen pillanatnyi képet ad a versenyképesség helyzetéről és a gazdasági, illetve társadalmi folyamatokat is követni lehet rajta - hangsúlyozta az államtitkár. A kiadványban így többek közt olyan adatokat is szerepelnek, mint az úthálózat, a levegőszennyezettség, a hulladékkezelés, a csatornarendszer sajátosságai, vagy akár a szolgáltatások helyzete, így az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők száma, vagy a rendszeres szociális segélyben részesülők. A könyvben főképp 2006-os adatokkal dolgoztak, a magyarázat szerint azért, mert erre az évre rendelkeznek már teljes körűen ellenőrzött területi statisztikákkal.

Szakemberek számára digitálisan is hozzáférhetőek az adatok

A területi elemzések a NFGM és a VÁTI Kht. által kidolgozott és üzemeltetett Területfejlesztési Megfigyelő és Értékelő Rendszer (T-MER) módszertanán alapulnak, amely egy, a területfejlesztési politika céljait segítő területi monitoring, elemző, értékelő modell. Az informatikai programot idén újította meg a két szervezet. A T-MER elsősorban a területfejlesztési politika Országos Területfejlesztési Koncepcióban meghatározott céljainak, a területfejlesztés tervezési téregységeinek és speciális térségtípusainak folyamatos, rendszerszerű területi értékeléshez járul hozzá.

A program az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) keretein belül valósul meg. A TeIR-hez bárki hozzáférhet, ám a T-MER-t egyelőre csak a fejlesztők, így például a területfejlesztésben résztvevő (regionális, kistérségi stb.) fejlesztési tanácsok, illetve az ezzel foglalkozó szakemberek (pl. a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai) használhatják. Fontos tudnivaló azonban, hogy az ebből készül statisztikákat, kimutatásokat a nagyközönség számára is elérhetővé teszik.

Az internetes felületen megjelenő T-MER-nek köszönhetően mintegy 500 adatot lehet megjeleníteni, úgy, hogy közben elemzési időszakot és területi szintet - például település, kistérség, megye, régió - is kiválaszthatunk, közölte Barkóci Zsolt, a VÁTI informatikai igazgatója. Az adatokat térképen, vagy akár táblázaton is megkaphatják a szakemberek, így az könnyű áttekintést nyújthat az ország állapotáról. További előny, hogy akár az uniós adatbázisokkal is össze lehet hasonlítani a magyarországi adatokat, így az is megvalósítható, ha valaki Győr-Moson-Sopron megye kukoricatermelését akarja összehasonlítani egy másik uniós területtel - emelte ki Szaló Péter.

A Piac és Profit kérdésére a két szakember elmondta, hogy bár egyelőre a helyi jogszabályok, így például az iparűzési adó mértéke még nem jeleníthető meg, gondolkodnak az ilyen irányú fejlesztésen is.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter