kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Kötelező hétvégén dolgoznom?

Pihenőidővel, túlórával, hétvégi munkavégzéssel kapcsolatos kérdéseim lennének. Állandó munkarendben, napi 8 órában foglalkoztatnak, az utolsó 2 évben hétvégi munkavégzésre is köteleztek. A következő kérdéseim lennének: 1. Köteles vagyok-e hétvégente dolgozni szombaton is és vasárnap is, illetve egymás után 12 napon keresztül? 2. Jár-e plusz pihenőnap a túlórán felül az egybefüggő 12 vagy 19 nap munkavégzés esetén? Illetve az otthonról végzett munka miatt nevezhető e folytonosnak munkavégzés 12 ill. 19 napon keresztül. (kollektív szerződés alapján évi 200. túlóra után jár egy plusz nap szabadság, de ez elég csekély tekintettel arra, hogy ezért hány hétvégét kell ledolgoznom) 3. Ha csípő és derékfájdalmaim bebizonyosodik hogy az ülőmunkától van, akkor mik a lehetőségeim? 4. Nyilván valamilyen szükséghelyzet indokolja a rendkívüli munkavégzést, de az előre tervezhető szükséghelyzet esetén is köteles vagyok megfelelni annak, hogy rendelkezésre álljak hétvégéken / szabadidőmben? 5. Érhet-e engem bármilyen munkáltatói szankció, hogy betegszabadságra megyek azokon a napokon, amikor orvoshoz van időpontom?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban


jó sok kérdést feltett, nézzük egyenként:

általános munkarendben az dolgozik, aki hétfőtől péntekig dolgozik és a hétvége a pihenőnapja(i). Ettől eltérően kizárólag munkaidő-keretben lehet dolgozni. A keretről tudna, mert annak hosszát meg kell határozni (heti, havi, kéthavi stb.) és a kezdő-befejező időpontokat közzé kell tenni írásban. Amennyiben általános munkarendben dolgozik, abban az esetben rendkívüli munkavégzés elrendelhető szombaton, vasárnap pedig csak akkor, ha az Mt. ezt megengedi. Erre akkor van lehetőség, ha a rendeltetése folytán e napon is működik a munkáltató, megszakítás nélküli a tevékenység, több műszakos, készenléti jellegű munkakörről van szó stb. A villamosenergia kereskedés szerintem több kategóriába is belefér. Vannak azonban garanciális szabályok. A rendkívüli munkavégzés plafonja 250 óra naptári évenként, ksz-ben max 300 is kiköthető, és meg kell lennie a napi pihenő idejének, ami minimum 8 óra megszakítás nélküli munkarendnél (egyébként pedig 11 óra). A 2 pihenőnapnak is meg kell lennie, de rendkívüli munkavégzés elrendelhető azzal, hogy van ugye egy maximális plafon és a hétvégi munkáért bérpótlékot kap (100 százalék vagy 50 százalék és pihenőnap).

Amennyiben keretben dolgozik, abban az esetben a hét minden napjára beosztható munkaidő. Vasárnap akkor is csak a törvényben meghatározott munkavégzés esetén osztható be munkára, de az Ön esetében ez valószínűleg lehetséges a munkáltató működése miatt. Mindkét esetben általános szabály, hogy 6 nap munkavégzést követően be kell osztani egy pihenőnapot, kivéve a megszakítás nélküli illetve a több műszakos tevékenységet. Feltehetőleg a megszakítás nélküli munkarendben dolgozik, akkor még erre sem kell figyelnie a munkáltatónak. Az viszont fix szabály az Ön esetében, hogy havonta egy vasárnapnak pihenőnapnak kell lenni.

Fontos szabály, hogy a napi, beosztott munkaideje a rendkívüli munkavégzéssel együtt is max 12 óra és heti 48 óra lehet. Munkaidő-keretnél ennek átlagban kell kijönnie. Ez az Ön beoszthatóságát is korlátozza !! Erre figyeljen.

A plusz pihenőnap szabálya az, hogy amennyiben a pihenőnapján dolgozik, abban az esetben 100% bérpótlék vagy 50% bérpótlék és pihenőnap jár. Pótszabadság nem jár érte.

Nézzük az egészségügyi panaszokat. A munkáltató a munkát a munkavállaló egészségére és biztonságára tekintettel oszthatja be. Ez azt jelenti, hogy felel az Ön egészségéért. Erre a szeptember 10-i EU Bírósági döntés is rámutat. Az egészségi állapotára tehát a munkaidő-beosztás során figyelni kell ! Ezen túlmenően a rendkívüli munkavégzés elrendelésénél hivatkozhat a méltányos mérlegelés követelményére, azaz arra, hogy az Ön egészsége annak a teljesítését aránytalanul megnehezíti.

SZükséghelyzetben a munkavégzés bármikor elrendelhető ! Szükséghelyzet azonban vis maior helyzet, amivel a munkáltató nem számolhatott. Semmi más nem az.

Betegszabira akkor mehet, amikor azt az orvos indokoltnak tarja. Emiatt hátrányos szankció nem érheti.

Uram! Ha van ksz, akkor van szakszervezet is. Tagja Ön annak? Jól tenné úgy látom. Ezért nincsen a szakszervezeteknek súlya, mivel a munkavállalók tesznek arra, hogy együtt érvényesítsék a jogaikat. Amennyiben tag, akkor elnézést.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jogszerűen nem fizették ki a túlóráimat, ha táppénzen voltam?

12 órában dolgozom, ez év januárban 192 órát dolgoztam le, 176 óra helyett, így lett 16 óra túlórám. Februárban voltam betegszabadságon 3 napot.... Teljes cikk

Felmondási idő alatt is jár a temetési szabadság?

A 2 nap temetési szabadság arányosítható-e, ha felmondási idő alatt történt? Teljes cikk

Mit tudok tenni, ha nem kaptam meg a béremet a munkaviszony megszűnését számított 5 munkanapon belül?

Január 31-én szűnt meg a munkaviszonyom, tudomásom szerint az 5. munkanapon meg kellett volna kapnom a béremet és a papírjaimat, viszont ez még a mai... Teljes cikk