kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Megdöbbentő eredmény: elégedettek vagyunk a munkahelyünkkel

A Grafton Recruitment legfrissebb felmérése szerint regionális összehasonlításban a magyarok a legelégedettebbek jelenlegi munkahelyükkel. A megdöbbentőnek tűnő eredmény a szakemberek szerint annak tudható be, hogy az átlag magyar munkavállaló rugalmatlan, és pesszimista karrierjével kapcsolatban.

images

Számos érdekes jelenséget tárt fel a Grafton Recruitment hat közép-kelet európai országban, a munkavállalók attitűdjeit vizsgáló felmérése. A több mint hatezer magyar, szlovák, cseh, lengyel, román és litván válaszadó legalább olyan eltérően dolgozza fel a pénzügyi válság hatásait, mint amilyen különbségek vannak a szorosan egymás mellett élő nemzetek mentalitásában.

A kutatás legmeglepőbb eredménye talán az, hogy a közelebbi és távolabbi szomszédaink közül mi, magyarok válaszoltuk a legmagasabb, 60 százalékos arányban azt, hogy elégedettek vagyunk a munkánkkal, de nyitva tartjuk a szemünket, hátha adódik egy szakmailag vagy anyagilag jobb lehetőség. A csehek és a szlovákok várják leginkább, hogy egy kedvezőbb ajánlat birtokában búcsút inthessenek jelenlegi munkáltatójuknak.

Nincs mit csodálkozni azon, hogy a magyar munkavállalók viszonylag jól tűrik a válság utáni időszakot - mondta el Fehér Tamás a Grafton Recruitment magyarországi ügyvezetője. "A régióban messze mi vagyunk a legrugalmatlanabb munkakeresők, ezért inkább beletörődünk pillanatnyi helyzetünkbe. Ezt erősíti, hogy a magyarok kétharmada még mindig kifejezetten aggódik a válság miatt, és határozottan úgy gondolja, hogy még javában tart. Elenyésző azok száma, akik arra számítanak, hogy már idén javul munkaerő-piaci helyzetük - tette hozzá.

A legrugalmatlanabb nemzet vagyunk

A magyarok munkavállalás terén tanúsított rugalmatlansága számos dologban tetten érhető. A hazai válaszadók több mint fele elutasítja azt a lehetőséget, hogy határozott idejű munkaszerződést fogadjon el. Ezzel szemben a szlovákok és csehek több mint 75 százaléka hajlandó lenne erre a kompromisszumra egy jobb állás érdekében. Hasonló a helyzet a részmunkaidővel: míg a magyarok 50 százalékának meg sem fordulna a fejében, hogy elfogadjon egy ilyen lehetőséget, a lengyelek és románok több mint 80 százaléka vállalná azt. Szintén a legrugalmatlanabb nemzet vagyunk, ha egy új munkahely által ajánlott kezdő fizetésről van szó, ugyanis a magyar válaszadók csupán 53 százaléka lenne hajlandó engedni elvárásaiból.

Szerencsét próbálnánk külföldön

Az országhatárokon belüli költözést a litvánok mellett szintén a magyarok utasítják el a legtöbben. Érdekes módon azonban, ha külföldi munkalehetőség adódna, a magyarok alig egynegyede ragaszkodna hazájához. Ebben a tekintetben csak a románok köröznek le minket és valamennyi régiós népet, ők azonban jócskán: közel 90 százalékuk próbálna szerencsét messze földön. Ha csak a munkába járással töltött idő megnövekedése jelentené az egyetlen kompromisszumot egy új álláslehetőség esetén, a magyarok 85 százaléka hajlandó lenne váltani. Ebben a kérdésben is csak a legrugalmatlanabb közép-kelet európai munkavállaló címét nyerhetnénk el, hiszen az összes többi megkérdezett nemzet szinte egyöntetűen hajlandó lenne ezt az áldozatot vállalni.

Amiben élen járunk

A magyar válaszadók több mint harmadának emelkedett a fizetése az elmúlt év során, és csak 21 százalékuk állította, hogy kevesebbet visz haza. A helyzet csak a lengyeleknél jobb, az összes többi országban kedvezőtlenebbül alakultak a bérek. Bizakodásra ad okot továbbá az, és mellesleg magyarázza a munkahelyekkel való elégedettséget is, hogy a magyarországi cégek kétharmada valamilyen rendszerességgel ad visszajelzést munkavállalóinak az általuk elvégzett munkáról. Ez az arány jelentősen jobb például a cseh és a litván üzleti gyakorlatnál.

Végül az is egy előremutató jelenség, hogy a lengyelek mellett mi magyarok használjuk a legmagasabb arányban az internetes közösségi hálózatokat álláskeresésre. A szlovákok különösen tudatosak e kérdésben: a megkérdezettek 75 százaléka tagja a kifejezetten szakmai kapcsolatok építésére létrehozott LinkedIn-nek.

A regionális felmérés többek között olyan érdekességekre is rámutatott, hogy a román munkavállalók számára rendkívül fontos szempont a munkahelyválasztás során a munkáltató hírneve és a munkatársak személye. Ami a pénzt illeti, a litvánok azok, akik a legmagasabb arányban helyezik minden szempont elé a fizetés nagyságát. Ha ez utóbbival elégedetlenek, a lengyelek közel harmada azonnal elkezd új állást keresni, míg a csehek és a románok azok, akik leginkább hajlamosak közvetlen vezetőjükhöz fordulni, hogy megbeszéljék a fizetésemelés lehetőségét.

A Grafton Recruitment rendszeresen készít felmérést a közép-kelet európai régió hat országa munkavállalóinak helyzetéről és attitűdjeiről. Az aktuális kutatási eredmények több mint hatezer válasz alapján születtek.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Karácsony Gergely: öt évvel növeljük a várható élettartamot Budapesten

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek - DK - MSZP fővárosi listavezetőjének fő célkitűzése, hogy újbóli megválasztása esetén... Teljes cikk

Fájdalmas menstruációval és menopauzával kapcsolatos női munkavállalói jóllétet támogató program indult

A májusban, az Európai Sokszínűségi Hónap keretein belül bevezetett program célja kifejezetten azoknak a női munkavállalóknak nyújtott támogatás,... Teljes cikk