kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 11 éve

Mezőközy András, a Dunaferr HR-igazgatója

Mezőközy András HR-es pályafutása „állomásokban, így tapasztalatokban is gazdag. 2012 óta dolgozik a Dunaferrnél, ahol a legnagyobb feladat jelenleg a létszámleépítés megszervezése. Tudta mit vállal, mikor a pozíciót elfogadta, de mint elmondta, hisz az emberekben és a kollégákban, akik segítségével igyekszik olyan megoldásokat találni, melyek nem lassítják, hanem előreviszik a folyamatot.

images

Mezőközy András pályafutását jogászként kezdte, egy Miskolc környékén lévő állami vállalatnál foglalkozott munkajoggal és társasági joggal. Aztán amikor a 90-es években a régióban sorra szűntek meg a cégek, akkor fordult érdeklődése az akkor még gyerekcipőben járó HR felé. Első, immár a HR-hez köthető állása a DHL-nél volt, ahol 300 munkavállaló személyügyeit intézte.

1994-től a Levi Strauss regionális HR-igazgatója lett, ahol feladatai közé tartozott a HR-stratégia kidolgozása, a toborzás megszervezése. Akkoriban még nem létezett kifejezett HR-képzés, amennyire András visszaemlékszik leginkább angoltanárok kezdtek ezzel a területtel foglalkozni. "A 90-es években nulláról indult az egész személyügy. A HR-képzés self-made módon működött, aztán ahogy indultak a szervezett oktatások, úgy kezdett emelkedni a színvonal ezen a téren. Ma már a leírt HR-folyamatok miatt, az egész kultúra megléte miatt sokkal szabályozottabb lett ez a szakma - nem kell már taposni az utat" - mondja a HR-igazgató.

1997 és 2002 között a Holcim Hungária Zrt.-nél már 1800 munkavállaló személyügyéért felelt és egyben a cég szóvivőjének szerepét is ő töltötte be. Svájci, cseh, szlovák, horvát és román HR-es kollégákkal ötletelve igyekeztek választ adni a régió kihívásaira. Részt vett a bélapátfalvi gyár bezárásában, 275 ember elbocsátásában - éppen ezért abban az időben elég sokat szerepelt a médiában.

2003 és 2006 között a Sanofi Aventisnél dolgozott Miskolcon, itt egy új HR-csapat felállítása volt a feladata, valamint a vállalatnál a hiányzások egyre növekvő aránya miatt akciótervet hozott létre. Ez segítette a hiányzások mértékének drasztikus csökkentését.

2006-tól az 5000 munkavállalóval rendelkező Denso Magyarország Kft.-nél immár 21 fős HR-csapatot irányított. Itt egy év alatt több mint 1000 új alkalmazott felvételét irányította, szervezte. Ugyancsak részt vett a csehországi Denso gyárnál zajló dolgozói elégedettségi vizsgálaton, melyet főleg a régióban dolgozó HR-es kollégák segítségével hajtott végre.

A Robert Bosch miskolci gyárainak HR-vezetőjeként is tevékenykedett illetve a GDF SUEZ Holding Hungary Zrt.-nél is betöltötte a HR-igazgatói posztot.

2012 óta dolgozik a Dunaferrnél, ahol közel 7000 munkavállaló HR-igazgatójaként tevékenykedik. Itt a legnagyobb feladat jelenleg a létszámleépítés megszervezése, annak belső és külső kommunikációja. Ezt a tevékenységet hatékonyságmérés, elemzések, a HR Igazgatóság újraszervezése és egyéb szervezetfejlesztési feladatok előzik meg. A cégnél a fizikai és az adminisztratív dolgozók aránya kétharmad-egyharmad, a leépítés jórészt az irodai dolgozókat érinti. Ez most egy nagyon egyirányú HR-feladat, mellyel egyidejűleg az építkezésre is kell koncentrálni, megőrizve a cég működőképességét egy hatékonyabb szervezetet kialakítva.

A működőképesség fenntartása, illetve az 5500 munkavállaló munkahelyének megőrzése olyan cél, melyért áldozatokat kell hozni. A gyár reorganizációja megköveteli az adminisztrációban lévő kettősségek megszüntetését és a folyamatok egyszerűsítését.

A képzéseket, tréningeket vissza kellett fogni, holott korábban ez is a feladatai közé tartozott. "Jelenleg a cégnél leginkább a munkavégzéshez szükséges hatóság által előírt képzések zajlanak" - mondja Mezőközy András. "Amikor idejöttem, tudtam, hogy mit vállalok, erre szerződtem: ez most tipikus válságmenedzsment, ilyenkor kevésbé tudunk foglalkozni a klasszikus és szép HR-feladatokkal, bármennyire is szeretnénk. Hiszek az emberekben, kollégákban, abban, hogy egy adott helyzetre gyorsan és rugalmasan kell reagálni, és olyan megoldásokat kell találni, amelyek nem lelassítják, hanem előreviszik a folyamatokat. Az adott körülmények között így kell eljárni, de szerencsére támaszkodhatok a HR-en dolgozó kollégáim szakértelmére."

Mezőközy András családja Miskolcon él, ő maga ingázik: hétköznap Budapesten, hétvégenként két lányával és feleségével tölti idejét. Szereti a történelmi könyveket, kedvence az etióp konyhaművészet, mely rendkívül egyedi és egészséges.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk