Megjelent: 2 éve

Korrupció: akik nem tiltakoznának

Az Ernst & Young és az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet közös tanulmánya szerint egy feltételezett korrupciós helyzetben a felsővezetők 30%-a válaszolta azt, hogy nem utasítana el egy korrupciós ajánlatot. Többek között ez is kiderül abból a felmérésből, amely a korrupciós kockázatokat és a cégvezetők korrupcióval kapcsolatos attitűdjét vizsgálta a hazai vállalati szektorban.

images

images

Minden negyedik cégnek van kódex


A megkérdezett cégek közel egynegyedének van ilyen szabálygyűjteménye. A nagyobb árbevétel és létszám illetve a tőzsdén való megjelenés valószínűbbé teszi az etikai kódex létezését a vizsgált cégeknél. Az etikai kódexek legjellemzőbb témája a bizalmas információk védelme, a korrupció elkerülésére vonatkozó előírásokat az etikai kódexek csupán 76%-a tartalmaz.


Etikai forródrótot az etikai kódexszel rendelkező vizsgált cégek 33%-a, a válaszadók összesen 11%-a alkalmaz. A kutatás rámutatott arra, hogy a cégen belüli etikai vétségeket 36%-ban bejelentés alapján tárták fel, míg a válaszadók 43%-a úgy nyilatkozott, hogy nem volt etikai vétség a vállalatuknál. Meglepő tény, hogy a feltárt etikai vétségek 33%-ban nem történt semmilyen intézkedés.


Mi az etikai vétség következménye?


A cégek a felfedezett etikai vétségek következményeként ritkán kezdeményeznek rendőrségi feljelentést (15%), gyakoribb az elbocsátás (43%) és a vállalat etikai alapértékeinek nyomatékosítása a dolgozók felé (45%).
31 százaléknál van belső ellenőri osztály


A külföldi tulajdonú vállalatok rendszeresen vizsgálják a cég és a dolgozók érdekellentéteit. Az érdekellentétek kezelésének leggyakoribb módszere a másodállások bejelentési kötelezettsége. A vállalatok 17%-ánál működik a belső szabályok betartásának ellenőrzéséért felelős megfelelési osztály, és a cégek 31%-ánál van belső ellenőrzési osztály, vagy belső ellenőr.


A vállalatok közötti üzleti kapcsolatokban, vagy az állami hivatalok és a vállalatok között lejátszódó ügyeknél a tisztességes és törvényes ügymenet mellett különböző módokon és mértékben kaphat szerepet a korrupció. Viszonylag alacsony (4-13%) azok aránya, akik a korrupciós kínálat megjelenése esetén rendőrséghez fordulnának. Így valóban igaz lehet az a feltételezés, hogy a nyilvánosságra került korrupciós esetek csak a „jéghegy csúcsát” jelentik, az esetek 1/10-e kerül nyilvánosságra, míg 9/10-ük rejtett marad.


A vizsgálatból kapott eredmények egyáltalán nem támasztják alá azt, hogy a közintézmények esetében a korrupció szinte minden kapcsolatot megfertőzött volna. Az üzleti életen belüli korrupció elterjedtsége feltehetően legalább olyan erős, mint a kormányzat és a vállalkozások közötti ügyletek.


2011. február 14.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter