kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Mi történt a magyar álláspiacon, mi várható jövőre? – értékelt az államtitkár


Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon ›


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára kiemelte: a legutóbbi adatok szerint már csaknem négymillióan dolgoztak, a munkanélküliségi ráta pedig 10 százalék alá csökkent. Kiemelte, hogy a kormányváltás óta 235 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma; a növekményből 80 ezer volt közfoglalkoztatott, 50 ezer az egy évnél kevesebbet külföldön dolgozó, 100 ezer pedig a versenyszférában alkalmazott.



Több magyar dolgozik külföldön



Elmondta: bár pontosan nem mérhető fel, hány magyar dolgozik külföldön, a rendelkezésre álló adatok alapján valóban nőtt a külföldön munkát vállalók száma, amiatt is, hogy 2011 májusában megnyílt a német és az osztrák munkaerőpiac a magyarok előtt. Megjegyezte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikájában az egy évnél kevesebbet külföldön dolgozóként nyilvántartottak fele tér vissza 12 hónapon belül Magyarországra.



Az államtitkár szerint elsősorban munkahellyel lehet ösztönözni a külföldön dolgozó magyarok hazatérését, és azzal, hogy a 2014-2020-as, következő uniós költségvetési időszakban rendelkezésre álló források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre szeretné fordítani a kormány.



Marad a munkahelyvédelmi akcióterv



Szólt arról, hogy jövőre is megmaradnak a munkahelyvédelmi akcióterv keretében biztosított kedvezmények, amelyeket eddig 740 ezer munkavállaló után vettek igénybe. Ez a nagy szám véleménye szerint azt jelenti, hogy célt ért a program, épp azokban a szegmensekben segített, ahol a legnagyobb a veszélye a munkahely megszűnésének. Hozzátette, hogy a program inkább a munkahelyek megőrzését szolgálja, noha van munkahelyteremtő "lába" is. Példaként említette, hogy több mint húszezer gyesről, gyedről visszatérő édesanya és több mint tízezer 25 év alatti pályakezdő fiatal után vették igénybe a járulékkedvezményeket.



Első munkahely garancia, gyed extra



Hozzáfűzte: folytatódik jövőre a 2012 őszén indult Első munkahely garancia program is, amelynek indulása óta több mint 14 ezer pályakezdő fiatal talált állást. A program illeszkedik az Európai Unió ifjúsági garancia programjába is. Az államtitkár elmondta, hogy a kisgyermekes édesanyák elhelyezkedését segíti és ösztönző lehet 2014. január elsejétől a gyed extra bevezetése is, amelynek köszönhetően gyed mellett is lehet majd munkát vállalni.



60-80 ezer fős foglalkoztatásbővülés a cél



A jövő évi kilátásokról elmondta: az előrejelzéseknek megfelelő foglalkoztatottság-bővülés esetén 60-80 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak létszáma, ami kedvező lenne, így bízik abban, hogy nemcsak el lehet érni a 4 milliós létszámot, hanem - még a munkaerő-piaci szempontból kedvezőtlenebb téli hónapokban is - sikerül megtartani.



Téli közmunka: 100 ezren tanulnak



Kiemelte, hogy a téli közfoglalkoztatásba bevont 200 ezer ember fele vesz majd részt képzésben, amelyre 20-21 milliárd forint jut. A képzéssel a cél az elsődleges munkaerő-piacon történő elhelyezkedés segítése, mivel a közfoglalkoztatás önmagában erre kevés lehetőséget ad. Arra a kérdésre, hogy lesz-e elég tanár, az államtitkár elmondta: a közel 5000 regisztrált álláskereső, illetve nyugdíjas pedagógusból több mint ezerrel már szerződést is kötött a képző intézmény.



Kitermelhető a magasabb minimálbér



A jövő évre olyan minimálbér és bérajánlási megállapodás születetett, amely mindhárom fél - a munkaadók, a munkavállalók, a kormány - számára elfogadható és vállalható is - mondta Czomba Sándor, hozzátéve: fontos volt, hogy olyan emelés szülessen, amelyet a cégek - valós teljesítménnyel és nem hitellel - ki tudnak termelni, valamint amely nem veszélyezteti a foglalkoztatást. Az államtitkár bízott benne, hogy a jövő évre várt 2,4 százalékos infláció alacsonyabb lehet, ami további reálbér-emelkedést jelent majd.



Nem lesz jelentős jogszabályváltozás



Kifejtette: jövőre nem várhatók nagy jogszabályváltozások a munka világában, mivel az új Munka törvénykönyvével (Mt.), valamint a szakképzési és felnőttképzési törvénnyel már készen vannak azok a jogszabályi keretek, amelyek megalapozzák, hogy a munkaerő-piacon "pozitív fejlemények" legyenek.



Cél: a versenyszféra legyen a bővülés motorja



A célok között említette az államtitkár, hogy a következő kormányzati ciklusban is 4 millió felett maradjon a foglalkoztatotti létszám, és el kell érni, hogy egyre inkább a versenyszférás munkahelyek bővüléséből táplálkozzon a foglalkoztatás növekedése. (MTI)


2013. december 31.
  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek