Megjelent: 8 éve

Ne hagyja magát átverni a külföldi munkával!

Egyre többen indulnak neki a nagyvilágnak, közülük sokan a megfelelő előkészületek nélkül. Emiatt kész iparág épült a külföldi munkát kereső emberek becsapására. A Pénzcentrum.hu készített összeállítást a módszerekről és a védekezésről.

Rendszeresen beszámolunk olyan esetekről, amikor egy csaló munkát ígér, és az információért, vagy biztosítékként pénzt kér a gyanútlan álláskeresőtől, majd felszívódik. A múlt héten négy évre ítélt csaló kétezer embertől szedett be pénzt, mire lekapcsolták. A tervezgetéstől a munkába állásig rengeteg buktatója van a külföldi munkavállalásnak.

A Pénzcentrum által megkérdezett szakértő szerint ma már külföldön sem olyan egyszerű munkát találni, a siker kulcsa pedig az alapos körültekintés. Célszerű lehet megbízható közvetítőkre hagyatkozni. Fontos felhívni a figyelmet, hogy a munkaerő-közvetítők még regisztrációs díjat sem kérhetnek a munkavállalóktól, a költségeket a dolgozót kereső cégek állják.

A megbízhatóbb közvetítők abban is segíthetnek, hogy kapcsolataik révén garantálják a megfelelő munkakörülményeket.A nemzetközi hálózattal rendelkező közvetítő társaságok helyi munkatársai személyesen bizonyosodnak meg a várható munkakörülményekről, és a munkavállalót ezekkel az információkkal is segítik. A téves tájékoztatással okozott kárért a közvetítő kártérítési felelősséggel tartozik a munkavállaló felé.

A cikk a leggyakoribb buktatók közé sorolja, ha bizonytalan munkahely miatt indulunk külföldre. Fontos minél többet megtudni a feladatról, bérezésről, egyéb juttatásokról. Ha veszélyes anyagokkal vagy -helyen kell dolgozni, ragaszkodni kell ahhoz, hogy előre garanciát kapjunk a megfelelő munkavédelmi körülményekre. Nyelvtudás nélkül becsaphatnak a szerződéssel, ugyanis nem kötelező a fogadó ország nyelvén kívül más nyelven is elkészíteni azt. Fel kell készülni nagyobb váratlan kiadásokra is. A szállás vagy utazás például Nyugat-Európában különösen drága lehet. Ha családdal megyünk, fontos a fokozatosság. Addig ne vigyük ki a családot és számoljuk fel az otthont, amíg nem egészen biztos a külföldi munkahely.

Pénzcentrum.hu
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mentőövet kapnak a fizetésképtelenség határára sodródott cégek

A júliustól életbe lépő törvény célja, a vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelése. Teljes cikk

Ingyen vehetnek részt a Múzeumok Éjszakáján az egészségügyi és a szociális dolgozók

A kedvezmény a két ágazat közel 200 ezer érintett szakdolgozóját érinti. Teljes cikk

Megtöbbszöröződött a vendéglátó szektorban feladott álláshirdetések száma

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke szerint több lépcsőben indul majd újra a vendéglátó szakma. Teljes cikk