Megjelent: 7 éve

Ne hagyja magát átverni a külföldi munkával!

Egyre többen indulnak neki a nagyvilágnak, közülük sokan a megfelelő előkészületek nélkül. Emiatt kész iparág épült a külföldi munkát kereső emberek becsapására. A Pénzcentrum.hu készített összeállítást a módszerekről és a védekezésről.

Rendszeresen beszámolunk olyan esetekről, amikor egy csaló munkát ígér, és az információért, vagy biztosítékként pénzt kér a gyanútlan álláskeresőtől, majd felszívódik. A múlt héten négy évre ítélt csaló kétezer embertől szedett be pénzt, mire lekapcsolták. A tervezgetéstől a munkába állásig rengeteg buktatója van a külföldi munkavállalásnak.

A Pénzcentrum által megkérdezett szakértő szerint ma már külföldön sem olyan egyszerű munkát találni, a siker kulcsa pedig az alapos körültekintés. Célszerű lehet megbízható közvetítőkre hagyatkozni. Fontos felhívni a figyelmet, hogy a munkaerő-közvetítők még regisztrációs díjat sem kérhetnek a munkavállalóktól, a költségeket a dolgozót kereső cégek állják.

A megbízhatóbb közvetítők abban is segíthetnek, hogy kapcsolataik révén garantálják a megfelelő munkakörülményeket.A nemzetközi hálózattal rendelkező közvetítő társaságok helyi munkatársai személyesen bizonyosodnak meg a várható munkakörülményekről, és a munkavállalót ezekkel az információkkal is segítik. A téves tájékoztatással okozott kárért a közvetítő kártérítési felelősséggel tartozik a munkavállaló felé.

A cikk a leggyakoribb buktatók közé sorolja, ha bizonytalan munkahely miatt indulunk külföldre. Fontos minél többet megtudni a feladatról, bérezésről, egyéb juttatásokról. Ha veszélyes anyagokkal vagy -helyen kell dolgozni, ragaszkodni kell ahhoz, hogy előre garanciát kapjunk a megfelelő munkavédelmi körülményekre. Nyelvtudás nélkül becsaphatnak a szerződéssel, ugyanis nem kötelező a fogadó ország nyelvén kívül más nyelven is elkészíteni azt. Fel kell készülni nagyobb váratlan kiadásokra is. A szállás vagy utazás például Nyugat-Európában különösen drága lehet. Ha családdal megyünk, fontos a fokozatosság. Addig ne vigyük ki a családot és számoljuk fel az otthont, amíg nem egészen biztos a külföldi munkahely.

Pénzcentrum.hu
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter