Megjelent: 15 éve

Üzlet a diszkrimináció az álláspiacon

"40 év alatti, nemdohányzó, női szakácsot keresünk." Ha ilyen szöveggel jelenik meg egy álláshirdetés Németországban, elképzelhető, hogy kártérítésre játszó "ál-álláskeresőktől" is érkezik pályázat. Néhány tucat munkanélküli ugyanis a diszkriminációs business-ben utazik.

images

"AGG-Hopper". Németországban a "HR-szaknyelvben" így nevezik azokat az ál-álláskeresőket, akik diszkriminatív álláshirdetésekre jelentkeznek. Olyan kiírásokat céloznak meg, amelyek nem felelnek meg az egyenlő bánásmódról szóló törvényi előírásnak és a munkához nem kapcsolódó kitételt - például nem, életkor, életmód - tartalmaznak. Az AGG-Hopperek a munka ígéreténél jobban örülnek az elutasításnak, ugyanis így bírósági pert indíthatnak. Ha alapos az érvelésük, 1-3 havi munkabért kaphatnak kártérítésként.


Nem mindenki sikeresEgy 50 év feletti férfi pályázott egy olyan álláshirdetésre, melyben egy fiatal pár női babysittert (németül Tagesmutter) keresett 2 éves gyermeke mellé. A férfi az állást nem kapta meg, ám munkaügyi bírósághoz fordult. Érvelése szerint azért utasították el jelentkezését, mert férfi. Úgy vélekedett, már a hirdetés szövegéből látszik a pár diszkriminatív magatartása. Végül a bíróság elvetette a férfi érvelését, mert kiderült, a férfinek nincs gyermeknevelési tapasztalata és alkoholproblémákkal küzd, ám a párnak ki kellett fizetnie saját ügyvédi költségét.


Trükköznek az életkori diszkriminációvalNem minden esetben végződik így egy-egy álláskereséssel kapcsolatos diszkriminációs ügy Németországban. Körülbelül negyven-ötven álláskereső a diszkriminációban lát pénzszerzési lehetőséget. Az "AAG-Hopperek" csalafinta trükkje, hogy egy hirdetésre csupán néhány soros bevezető levelet küldenek, majd egy nagy fényképet magukról, amelyről virít, hogy elmúltak 40 évesek. A levél záró soraiban kérik, hogy amennyiben beadható a pályázat, jelezzenek vissza. Ha nem érkezik visszajelzés, máris megvan a diszkriminációs vád, hogy csak az életkor lehet az ok, hogy nem adhatták be CV-jüket.


Egy jogász listát készített a feljelentőkrőlEgy szemfüles jogászhallgató felfigyelt a jelenségre, végigjárta Németország legtöbb munkaügyi bíróságát és összegyűjtötte az utóbbi évek álláspályázással kapcsolatos összes munkaügyi bírósági ítéletét. A több száz ítéletben felfedezett visszatérő pereskedőket, akik szinte kivétel nélkül tartósan munkanélküliek és erre a pénzszerzési formára rendezkedtek be. Bújják a napilapok és az internetes oldalak álláskínálatát és vadásznak a kártérítéssel kecsegtető esetekre. Ha szerepel a kiírásban nemi, életkori vagy egyéb diszkriminatív kikötés, máris lecsapnak és pályáznak.


A kis- és középvállalkozások a célpontokÁltalában kis és közepes vállalkozások a célpontok, amelyek hiányos ismeretekkel rendelkeznek arról, mit lehet és mit nem egy álláshirdetésbe beleírni. A nagyobb cégeknél a HR-esek különösen ügyelnek erre és még a jogi osztállyal is átnézetik.


Magyarországra kevésbé jellemzőMagyarországon egyelőre nem találkozni ezzel a jelenséggel. Dr. Sipos Márta munkajogász szerint ennek oka, hogy Magyarországon nincsen az osztrák és német rendszerhez hasonlóan átlagosan 1-3 havi fizetésnek megfelelő átalánybírság. A diszkriminációgyanús esetekben mindig precízen, pontosan bizonyítania kell az álláskeresőnek hogy mikor, milyen hátrányt tapasztalt az álláskeresés során és mekkora anyagi veszteség érte emiatt. Még ha sikerrel is jár a kártérítésért perlő, legalább 1 évbe telik, amíg pénzt lát mindebből. Ám sokszor abban az esetben is nehéz kártérítéshez jutni, ha jogos volna.


Nehéz bizonyítani az okozott kártEgy történet ennek alátámasztására: "Egy budapesti pénzintézetbe állásra jelentkezőt a munkakezdés reggelén küldtek el a cégtől, mondván vidéki. A pórul járt fél később a bíróságon hiába hivatkozott arra, hogy a diszkrimináció miatt kútba esett munka miatt egy ígéretes álláslehetőség is meghiúsult. A bíróság mindezt nem fogadta el, arra hivatkozva: a visszamondott munkakörben nem is lett volna lehetőség arra a keresetre, amelyet a sértett kárként megjelölt"- mutatott rá a hazai helyzetre Dr. Sipos Márta ügyvéd.

A bírósági út mellett diszkriminációgyanús esetekben az erre a célra létrehozott Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is bejelentést tenni. Ha megalapozott a kifogás, akkor a munkaadó 6 millió forintig büntethető, ám az álláskeresőnek ezen az úton nem jár pénz.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kirúgták a légiutas-kísérőt, dühében szétvert egy reptéri üzletet - videó

A stewardess átszámítva körülbelül 580 ezer forintos kárt okozott. Teljes cikk

Kiszámolták: ennyivel jár rosszabbul egy szülő egy gyerektelenhez képest

A szülők a nem szülőkhöz képest bő két és félszer több saját erőforrást áldoznak a társadalom fenntartására, a gyereknevelésre fordított... Teljes cikk

Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj idei pályázatát az MTA

Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a támogatást 2024-ben is 155 kiváló kutató nyerheti... Teljes cikk