kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Vettel után Ricciardónak főz a Red Bull magyar szakácsa

Kilenc évvel ezelőtt csöppent bele a Forma 1-be, hét éve a Red Bull csapat szakácsa. Köbli Lajos főzött Sebastian Vettelnek, akiről csak szuperlatívuszokban beszél, most az ausztrál Ricciardo és az orosz Kvyat eszi ételeit. Hogyan jutott be a motorsport zárt világába? Mit szeret benne és mi kihívás? Erről mesélt a Hello Karrier-nek.

Kilenc évvel ezelőtt csöppent bele a Forma 1-be, hét éve a Red Bull csapat szakácsa. Köbli Lajos főzött Sebastian Vettelnek, akiről csak szuperlatívuszokban beszél, most az ausztrál Ricciardo és az orosz Kvyat eszi ételeit. Hogyan jutott be a motorsport zárt világába? Mit szeret benne és mi kihívás? Erről mesélt a Hello Karrier-nek.

„Most érkeztem meg Spából. Holnap már dolgozom is a szállodában” – kezdi hétfő délutáni beszélgetésünket Köbli Lajos, aki az elmúlt hétvégét a Belga Nagydíjon töltötte, most pedig már egy stájerországi szállodában állt munkába.

15 éve dolgozik Ausztriában

A 42 éves magyar szakácsnak nem unalmas az élete. A Zalai megyei Pókaszepetken felnőve vélhetően nem gondolta volna, hogy ennyi élményben lesz része munkája során. Lajos eredeti végzettsége erősáramú berendezésszerelő, de keveset dolgozott szakmájában. Hivatását a vendéglátóiparban találta meg: elvégezte egy szakközépiskola szakács képzését és e területen folytatta.

Köbli Lajos (balra) kollégájával Sebastian Vettelt öleli át a 2012-es Brazil Nagydíj után. A német pilóta ekkor nyerte meg harmadik világbajnoki címét.

2000-ben úgy gondolta, hogy a jobb kereseti lehetőségek miatt Ausztriában próbál szerencsét. Először kis karinthiai szállodákban dolgozott a konyhafőnök mellett a téli és a nyári szezonban, majd Tirol és Vorarlberg tartományokba költözött. Egy catering cég alkalmazásában kóstolt bele először az autósport világába: motorversenyeken látta el finomságokkal a csapatok tagjait. Végül Salzburg mellett a népszerű turistaparadicsomban, Bad Hofgasteinben kötött ki, a Grand Park Hotel konyháján kényezteti el a vendégeket finomságaival.

Szakács kollégája ajánlotta be

Miként csöppent bele a Forma 1 világába? Egyik szállodai kollégája  ajánlotta be őt a BMW csapathoz - először csak próbaként egy nyári szezonra még 2006-ban. A négy fős konyhai csapat konyhafőnökből, köretesből, előételesből és cukrászból állt. 80 főt kellett étellel ellátniuk. Lajosnak óriási élmény volt belülről látni egy csapat működését. Az istálló pilótája ráadásul egy egykori világbajnok, a kanadai Jacques Villeneuve volt.
Miután lezjalottak az európai versenyek, Lajos visszatért a szállodába és folytatta a turistákra főzést. Aztán bő egy év múlva újra csengett a telefonja. Kiderült, hogy kollégáját, aki korábban a BMW-hez is hívta, kinevezték a Red Bull Forma 1-es csapat konyhafőnökének. Ő pedig szeretné Lajost a teamben látni. De most már nemcsak az európai futamokra, hanem a teljes évadra.

Több mint 200 főre főznek

Így lett Köbli Lajos 2008-ban a Red Bull szakácsa. Ritka sikeres időszak szemtanúja volt. A csapat a szó szoros értelmében szárnyalt, pilótája, a német Sebastian Vettel 2009-2012 között zsinórban négy világbajnoki címet szerzett.
A csapat konyháján mindig nagy a sürgés-forgás. Nem csupán a Red Bullt, hanem a testvéristálló Toro Rossót is ellátják élelemmel, egy versenyen 230 főre főznek. Lajos megjegyzi: a futamok előtt már szerdán megérkeznek a helyszínre és csütörtökön kora reggel indul a munka. 6 órakor már a helyszínen felállított konyhában kellett lenni, 7-kor pedig már a reggelit tálalják, csomagolják. A Red Bull konyhája kétszintes: alul egy alapkonyha, az emeleten pedig egy látványkonyha található. A „napi menük” mellett a la carte főznek a pilótáknak, a vezetőknek, a média munkatársainak és a VIP-vendégeknek.

Ricciardo: csirkemell zöldséges barnarizzsel

Milyen ételeket készít Lajos a Forma 1 sztárjainak? A legutóbbi Belga Nagydíjon az ausztrál Daniele Ricciardo pénteken chilis babot evett, mellé külön zöldségköretet kért. Szombaton és vasárnap már erőnléti edzője határozta meg az ebédet, ami csirkemell zöldséges barna rizzsel volt. Csapattársa, az orosz Danyiil Kvyat paradicsomos mozzarellát fogyasztott, majd marhabélszínt zöldségekkel.

A futam alatt lehet pihenni

Mennyit lát a futamokból? A konyhán vasárnap az ebéd kiküldése után van egy kis üresjárat, így a versenyeket többnyire végig látja. Persze nem saját szemmel, hanem televízión keresztül. Csupán a Hungaroringen olyan a kialakítás, hogy a csapatok bázisáról rá lehet látni a pályára. Ezért is kedvenc versenye a Magyar Nagydíj. Az évek alatt megszerette még a szingapúri pályát, ahol éjszaka rendezik a versenyt és ez ad speciális atmosztférát, valamint az Ausztrál és a Belga Nagydíjat.
Hat éven át minden versenyre elkísérte a Red Bullt, ami rendkívül megterhelő volt. „Két egymás utáni tengerentúli futam esetén 3 hétig úton voltunk folyamatosan. Nehéz ezt az életmódot párkapcsolathoz igazítani, állandóan ki- becsomagolni, repülőről repülőre szállni. Így ettől az évtől csak az európai versenyekre járok” – árulja el.

Nem lehet késni

Mennyiben más a szállodai konyhában dolgozni, mint a Forma 1-es csapat mellett. „Sokkal stresszesebb a Forma 1-es munka. Percre pontosan be van osztva az időnk, nem késhetünk, mert akkor a pilóták, a mérnökök, a vezetők szabadidejéből vennénk el. Egyszer-kétszer még elnéznek kisebb hiányosságokat, de harmadszor már azt mondják, legközelebb nem kell jönni”- árulja el. Köbli Lajos elmondta, a négy aranyévben – amikor világbajnoki címet nyertek - rendkívül jó volt a hangulat, sorozatban ünnepelték partikon a futamgyőzelmeket, amelyekre ő is hivatalos volt. Az utóbbi két sikertelen évben már más a feeling, a csapat összetétele is változik folyamatosan.

„Vettel emberileg is fantasztikus”

Lajosnak az istálló világbajnokáról, Sebastian Vettelről – aki már a Ferrari pilótája - csak pozitív emlékei vannak. „Sokat viccelődött, nagyon közvetlen volt, mindenkihez volt egy jó szava. Nem voltak sztárallűrjei. Ha rossz kedve volt, inkább eltűnt” – mondja.

Lajos fizetéséről konkrétumot nem árult el. Annyit megjegyzett, hogy az ausztriai szállodában a hazai bérek többszörösét keresi, a Red Bull pedig ennél körülbelül 30 százalékkal fizet jobban. Igaz, ez több stresszel, utazással jár.

Ha nincs verseny, akkor szinte minden héten néhány napot szülőfalujában, Pókaszepetken tölt. Hazaköltözést és magyarországi munkavállalást azonban egyelőre nem tevez.

  • 2025.10.01HVG Állásbörze 2025 Toborozz országosan 3 nap alatt - online, foglalj virtuális standot!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.07Óbudai Egyetem Állásbörze Jöjjön el, legyen kiállító! Kerüljön közvetlen kapcsolatba tehetséges, frissen diplomázó vagy végzős hallgatókkal, akik készen állnak a szakmai pályafutásuk elindítására. Akik naprakészen ismerik a legújabb technológiákat, elméleteket és iparági trendeket.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.14Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.21Pannon Állásbörze 2025. A Pannon Állásbörze – ahol a jövő szakemberei és a legjobb munkaadók találkoznakinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk