kapubanner for mobile
Szerző: Bánosi Eszter
Megjelent: 5 éve

3 különleges vezetői tréninget mutatunk be!

Mi a közös a lovakban, a mesékben és a kertekben? Azt már régóta tudjuk, hogy az állat és az ember kapcsolatának terápiás célú alkalmazása, az állatasszisztált foglalkozás számos pozitív eredménnyel jár. Arról is lehet sejtésünk, hogy a mesék nemcsak gyerekeknek valók, a bennük rejlő ősi bölcsesség saját, aktuális problémáink megoldásában is sokat segíthet. Arról pedig szinte mindenki olvasott már, sőt maga is tapasztalta, hogy a kertészkedés oldja a stresszt. Azonban egyelőre ritka még, hogy ezeket a módszereket a vezetőfejlesztés, a kreatív brainstormingok vagy a csapatépítő tréningek részeként is beillesszék. Pedig a tapasztalatok nagyon pozitívak. Három különleges céges tréninget mutatunk be.

A ló mint a szociális kompetencia tükre

A lovasterápiának sokféle ága létezik - a fogyatékos személyek gyógytorna-jellegű kezelése, a hippoterápia, a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, a ló asszisztált pszichoterápia és a parasport, amelynek célja a kondíció növelése, rekreáció. Ma már cégek is tartanak lovas tréningeket, amelyek segítségével a résztvevők megtanulják saját viselkedési mintájukat feltérképezni, saját személyiségüket és belső beállítottságukat felmérni, és felismerni azt, mit lát mindebből a külvilág. „Ebben az igen intenzív két napban, amíg a lóval asszisztált vezetőfejlesztés tart, teljes mértékben ki kell kapcsolnunk az agyunkat, mert a ló pontosan érzi azt a lüktetést, amit az ember kisugároz magából. Konkrét feladatokon keresztül a ló olyan visszajelzéseket ad a vezetői kompetenciák területéről, amelyekre egyébként nem feltétlen van rálátásunk, vagy éppen nem veszünk róla tudomást. Ezek nem mindig pozitívak, például hogy mások helyett végezzük el a munkát, vagy hogy sokkal többet kellene a kollégákkal foglalkoznunk, akiket itt a lovak testesítenek meg. Azt tapasztaltam, hogy a lovas tréning nemcsak szakmai kompetenciákat fejleszt, hanem az ott felszínre került tanulságok a magánéletbe is beépíthetők - mondja Burka Szilvia, a Praktiker marketing és online szolgáltatások vezetője. „Amit a ló mond rólunk, az nem jó vagy rossz. Inkább azt érdemes megnéznünk, hogy mi áll ennek a hátterében, és hogyan tudok ezen változtatni. Már egy két napos tréning is olyan erős tükröt ad, amit hosszú távon tudunk használni a munkánk során.”

A Praktikernél 2017-ben indították el a lóval asszisztált vezető tréningeket, és a múlt évben már az összes központi és áruház vezető, valamint vezető-helyettes, vagyis közel 80 ember vett részt a tréningeken. „Az elmúlt 20 évben számos szakmai és kompetencia tréninget kipróbáltunk, amelyek több kevesebb sikert hoztak, de a céges kultúránkban és gondolkodásunkban is el kellett jutnunk odáig, hogy feltegyük a kérdést, mitől jó egy vezető. Végül arra jutottunk, hogy akkor jó egy vezető, ha megfelelő szociális kompetenciával bír. Ennek fejlesztésére találtunk egy ellentmondást nem tűrő módszert, a lóval asszisztált tréninget, hiszen a ló olyan egyértelmű tükröt mutat a saját személyiségünkről, viselkedésünkről és vezetési módszertanunkról, amivel nem lehet vitázni” - mondja Márton Katalin, a Praktiker HR vezetője. „A tréning során nem ülünk fel a lóra, hanem különböző feladatokat kell megoldanunk a lovak segítségével vagy részvételével, folyamatos felügyelet mellett. A lótól nagyon komoly visszacsatolást kapunk arról, hogyan viselkedünk vezetőként a mindennapok során, ezért a coachok utána is rengeteget segítenek abban, hogyan dolgozzuk fel a felszínre került problémákat, és ültessük át a mindennapokra. A kollégák azt mondják, a tréning során megtapasztalt élmények bizonyos szituációkban előjönnek később, és ez változást indukálhat. Emellett minden hónapban részt vesz 5-6 kolléga egy-egy ilyen tréningen, emiatt pedig beszédtémává válik, és így a saját élmények is újra előtérbe kerülnek” - magyarázza a HR vezető. A cégen belül elindítottak egy 2.0-ás programot is, egy továbbképzést, amely még magasabb szintű vezetői fejlesztést tartalmaz. A HR vezető szerint a lovas tréningnek közösségépítő hatása is van, hiszen hiába nem a csapatépítés az elsődleges cél, a résztvevők egy életre közös élményt szereznek.

A ló olyan egyértelmű tükröt mutat a saját személyiségünkről, viselkedésünkről és vezetési módszertanunkról, amivel nem lehet vitázni.
„A lóval asszisztált vezetőfejlesztés azokat a vezetői képességeket fejleszti, amelyeket más fejlesztő tréningek is céloznak: önismeretet, hiteles vezetői jelenlétet, stratégiai szemléletet, érzelmi intelligenciát, kreativitást, bizalom és kontrol közötti helyes egyensúlyt… stb. A lovakkal való munkában azonnali visszajelzést kapunk a nem tudatos működésünkről, mert kifinomult érzékenységgel reagálnak pozitívan a valós vezetői attitűdre és csatlakoznak le számukra nem egyértelmű vezetés esetén” - egészíti ki az elmondottakat Szabó Zoltán tréner, coach, szervezetfejlesztő. „A tréningen komfortzónánkból kilépve, szimbolikusan megjelenített vezetői helyzeteken keresztül kísérletezhetünk új, eddig nem próbált megoldásokkal. A résztvevők rátalálnak saját vezetői stílusukra, ezt az önazonos vezetői minőséget fejlesztik az alapoktól egyre feljebb haladva a vezetői kompetencia skálán. A felismerések gyorsak, a változás mély és hosszan tartó. Igazi csapatjátékról van szó, ahol ember és állat harmóniában működik együtt egy magasabb és fejlettebb minőség születésében” - mondja.

Mesével a céges problémák megoldásáért

A népmesékről nem is olyan régen még az a téves feltételezés élt a köztudatban, hogy csupán gyerekeknek való történetek, amelyek célja a szórakoztatás, esetleg a fantázia és a képzelet fejlesztése. Pedig a népmesék eredetileg egyáltalán nem gyerekeknek szóltak, és nemcsak a közösségi szórakoztatás volt a céljuk, hanem különféle élethelyzetekben, problémákban való segítségnyújtás is. Nem véletlen, hogy manapság egyre többen alkalmazzák különféle terápiás folyamatban, vagy épp önismereti, fejlesztő szándékkal a meséket. Sőt a bennük rejlő bölcsességek olyan céges kérdésekben is segíthetnek, mint a munkatársak kreativitásának növelése, a cég erőforrásainak, az üzlet akadályainak mélyebb megismerése, a változáskezelés, a krízishelyzetekre való jobb válaszadás, a céges stratégiák újragondolása, a pozitív jövőkép kialakítása, a hatékonyság növelése, vagy a jobb csapatmunka, a kommunikáció, az általános elégedettség elérése. Mindezen előnyök ellenére egyelőre még kevés cég nyitott a szervezetfejlesztésbe és vezetői tanácsadásba építhető mese-tréningek iránt, viszont aki kipróbálta - legyen az vendéglátó-ipari egység, kereskedelmi nagyvállalat, óvoda vagy bármi más - garantáltan kapott új kulcsokat problémáinak megoldásához, a cég és a munkatársak életének jobbá tételéhez. Korpuszné Szedlmayer Bea pedagógus, transzperszonális pszichológiai innovatív terapeuta, a Sajátmese-módszer egyik kidolgozója szerint egyelőre nem mindig könnyű a vezetőket meggyőzni arról, hogy a mese nem pusztán „gyerekjáték”, hanem évezredes és máig aktuális bölcsesség, amely a legmodernebb tréning- és szervezetfejlesztési eszközökkel ötvözhető.

„Tudományosan kimutatott tény, hogy életünket és mindennapi döntéseinket legnagyobb részt tudattalan késztetéseink, programjaink, nem tudatosított játszmáink, ihletett pillanataink irányítják. Ugyanakkor az is igaz, hogy tudatalattink számtalan módon küld üzenetet számunkra, legtöbbször képek, szimbólumok formájában. Üzeneteket kaphatunk álom, vagy hirtelen bevillanó ötlet formájában, meditációban, és még számos egyéb módon. Csakhogy ezekre az üzenetekre többnyire nem vagyunk tudatosak, vagy ha szeretnénk is megfejteni, legtöbbször nem sokra megyünk. A Sajátmese-módszer segítségével lehetőség nyílik arra, hogy bármikor megkaphassuk, megérthessük, és javunkra fordíthassuk lelkünk, bölcsebb énünk üzeneteit” - mondja Szedlmayer Bea, aki szerint a céges Sajátmese-módszert vezetői tanácsadás során érdemes használni, de csapatépítésre is kiváló technika. Alapjait több mint 30 évvel ezelőtt Paola Santagostino olasz pszichiáter fektette le. A módszer a mesékben rejlő egyetemes bölcsességre épít, illetve arra, hogy ez a tudás minden ember számára hozzáférhető, sőt sajátmesénk aktuális, egyéni életkérdéseinkre is választ ad.

„Komoly cégvezetők számára talán különös, mégis igaz, hogy a Sajátmese-módszer alternatívaként kiválóan alkalmas szervezetfejlesztési, vagy céges problémák megoldásához. Mindegy, hogy valaki favágó vagy top-manager, a kérdés az, hogy boldogan él-e, míg meg nem hal. Minden cégben emberek és technológia dolgoznak együtt - így az emberi tényező döntő a cég életében. Az emberek egyénileg és közösen is - csoportban, szervezetként - hatnak az üzleti folyamatokra. Viszonyaik, hozzáállásuk, mentalitásuk, érzelmi reakcióik, kreativitásuk, konfliktusaik, motivációs szintjük konkrét hatással van a vállalat életére és eredményeire. Ez teszi megkerülhetetlenül fontossá, hogy tudatosan foglalkozzunk a szervezet lelki kérdéseivel. Két alapkérdés vetődik fel: Mi a helyzet? Milyen lelki folyamatok zajlanak és hogyan? Milyen mentális-lelki állapotban vannak a munkatársak? Illetve miképp lehet javítani, megoldani a problémás jelenségeket és milyen sorrendben? A Sajátmese-módszer éppen ezekre a kérdésekre ad - nyilván a klasszikus és általunk is használt szervezetfejlesztési eljárások kiegészítéseként - gyors, hatékony és taktikai terápiás megoldást. Intenzív pozitív mellékhatása, hogy a csoportos munka során megerősödik, és elmélyül a résztvevők kapcsolata, empátiája, bizalma egymás iránt. Az eljárás egyszerű: az illetékes vezetőkkel problémafeltáró interjút készítünk, majd az adott csoport tagjai 60 perces workshop keretében megírják meséiket. Ezeket elemezzük, és prezentáljuk a mesék révén feltáruló képet. A továbblépés érdekében optimális ezután az egyéni és csoportos munka, illetve a vezetői tanácsadás egyaránt. E munka során a mesék által jelzett megoldási lehetőségeket tudatosítjuk” - fogalja össze Korpusz Sándor, szervezetfejlesztő, coach, Sajátmese-tréner és hozzáteszi, hogy a diagnózis mellett a mese segítségével azonnal kapcsolódni tudnak a résztvevők a gyakorlati megoldásokhoz is. „A cégek életében gyakori probléma például, hogy rangsorolni, priorizálni kell a megoldandó feladatokat. A mese segítségével ráláthatunk személyes erőforrásainkra és lelki blokkjainkra - egyéni és közösségi szinten egyszerre, mert az egyénileg megírt mesék mutatják a szervezeti tendenciákat is.

Kert az irodában - a „gyümölcsöző” kapcsolatokért

Lehet, hogy a munkahelyi kert nem szerepel az irodai fejlesztések listájának tetején, pedig a kertészkedés képes a munkavállalói jólét, a jobb csapatmunka és erkölcs erősítésére. Egy kutatás szerint már az is képes csökkenteni a stressz szintünket, ha egyszerűen csak rálátunk egy kertre az irodából. Az irodai kertek olyan zöldterületet biztosítanak, ahol a munkavállalók ebédidőben pihenhetnek, sőt akár alkotói folyamatokban is részt vehetnek a hosszú, képernyő előtt töltött órák után. Tanulmányok azt mutatják, hogy a munkahelyen elhelyezett növények csökkenthetik a betegnapok számát és a stressz szintjét. A munkahelyi kert egy lépéssel még tovább megy - arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy aktívan részt vegyenek a növények gondozásában, lehetővé téve a csapatépítést és a szocializációt a különböző osztályok között. A tevékenység mindemellett akár olyan gyümölcs-, gyógynövény- és zöldségforrást biztosíthat, amely szabadon megosztható a csapattagok között, és elősegíti az egészséges munkahelyi kultúra megteremtését. Az olyan nagy cégek, mint a Google és a Yahoo vezető szerepet töltenek be a munkahelyi zöldséges területek és kertek létrehozásában, de kisebb vállalatok is átalakíthatnak bizonyos területeket (pl. tetőtér, parkoló), ahol a munkavállalók szabadon kertészkedhetnek.

A kertészet terápia (horticultural therapy) az Amerikai Kertterápia Szövetség szerint olyan folyamat, amely a növényeket és a kertészkedést alkalmazza az emberek szociális, pszichológiai és fizikai rehabilitációjához, a test, az elme és a lélek állapotának javításához. Fizikai előnyei közé tartozik, hogy javulnak a finommotoros képességek, bejártatódnak a nap közben nem használt izmok, javul a mozgáskoordináció és az egyensúlyérzék. Mentális előnye, hogy növekszik a stressztűrés, az önuralom, javul a megfigyelőkészség, a döntésképesség, a problémamegoldó képesség, csökken a szétszórtság. A kertészkedés lehetővé teszi, hogy teljesen más dolgot hozzunk létre, mint a mindennapi munkánk során, ezért növekedhet önbecsülésünk is. Szociális szinten a kertészet terápia csökkenti az együttműködési zavarokat, növeli a résztvevők felelősségérzetét, segíti a sikerek és kudarcok kezelését.

Nyitóképen: Márton Katalin, a Praktiker HR vezetője
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk