Megjelent: 1 éve

5 gyakorlati tipp: Így tegyünk magunkért - önbizalom-növelés, célkijelölés, újratervezés

A január oly hirtelen elillant, mint a 2023-as kezdeti lendületünk. Pedig milyen szépen megterveztük az életünket, feladatainkat és mekkora hévvel szaladtunk bele az évkezdésbe. Ha megtorpantál, elkeseredtél, nem tudod hogyan tervezz újra vagy csiszolj a már meglévő terveiden, íme pár gondolatébresztő gyakorlat, amely már kipróbált, jól bevált és számodra is hasznos lehet. Hadobás Bernadett tippjei.

önismeret, önértékelés, önbizalom-

Hogyan használjuk a gyakorlatokat? A szabály az, hogy nincs szabály. Kezdhetjük az elejéről, végéről, közepéről. A lényeg, hogy gondolkodásra késztessük az agytekervényeinket. Hogy olyan impulzusokat kapjunk, amelyek segítségével kibillenünk a stagnáló állapotunkból és cselekvésre késztetjük saját magunkat.

Mire lesz szükségünk? Papírra és tollra. Vessünk papírra minden gondolatot, ami a feladatok elvégzése közben az eszünkbe jut. Felkészülni. Vigyázz. Kész. Tűz. Ugrás!

Tegyünk magunkért!

Ha egyedül nem vagy boldog, senkivel sem leszel boldog. Ezt a határozottan helytálló kijelentést Edith Eva Eger: Az ajándék című könyvében olvashatjuk. Miért mástól várjuk a boldogságot? Majd, ha lefogyok... Majd, ha megtaláltam a nagybetűs Igazit... Majd, ha megvettem azt a piros, ágaskodó-ló emblémás autót és még sorolhatnánk... Az élet rövid és szinte pillanatok alatt elillan. Kezdjünk el tenni magunkért. Most. Minden nap egy apró kis lépés előrébb juttat minket a célunk és egy teljesebb élet megélése felé. A saját filmünk főszereplője mi magunk vagyunk, a saját életünk történetéért egyedül mi vagyunk a felelősek, mindenki más mellékszereplőként van jelen. Eger úgy fogalmazza könyvében, hogy te magad vagy az, egyedül te, aki egy életen át megmaradsz magadnak. A házasságok és a romantikus kapcsolatok véget érhetnek. A gyerekek felnőnek és elköltöznek. A kedves barátok meghalhatnak. Te vagy az egyetlen állandó az életedben. Itt az ideje, hogy életet adj a valódi énednek, annak, amit egykor talán feladtál, hogy kifizeted a számlákat, vagy hogy valaki másnak örömet okoz. Mit élvezel a legjobban a saját társaságodban? Miben tudsz mindig önmagad a támaszkodni? Hogyan fejezed ki a szereteted és a háládat saját legértékesebb társadnak-önmagadnak?

Természetesen az úton kísérhetnek mentorok, segítők, barátok, olyanok, akik képesek megtartani a kilátástalannak tűnő időszakokban, akik olykor helyettünk is hisznek magunkban. 

Önbizalom növelése papírral és ceruzával

Egyszerű, könnyen elvégezhető gyakorlat önbizalom növelésre, nagy valószínűséggel kellemes érzések kavarognak majd bennünk és rácsodálkozunk egy-egy megállapításra, miután végeztünk. Előszeretettel alkalmazom belépő feladatként azoknál, akik önbizalom hiányban szenvednek és kételkednek saját képességeikben. 

Írjunk össze legalább 5 olyan pozitív tulajdonságot magunkról, amiben remekelünk, abszolút jellemző ránk és büszkék vagyunk arra, hogy ezen tulajdonságok, képességek birtokában vagyunk. Majd kérdezzünk meg legalább három-öt olyan személyt, akinek adunk a véleményére, akiben bízunk, aki közel áll hozzánk, aki meglehet jobban ismer minket, mint mi magunkat, hogy soroljon fel legalább 5 olyan pozitív tulajdonságot, képességet, amit nagyra értékel bennünk. Ami szerinte egyedivé tesz minket és abszolút jellemző ránk. A legjobb, ha indoklást is kapunk, miért azt az ötöt választotta, milyen történet köthető hozzájuk. Fény derülhet olyan rejtett erőforrásunkra, amelynek meglétére és pozitív töltetére addig nem gondoltunk, mert sokszor nem látjuk a fától az erdőt, annyira benne vagyunk saját életünk sűrűjében.

Karrierváltás, kiégés, útkeresés

Az önfeledt gyermekkor, elfeledett vágyai. Amikor karrierváltásban gondolkodunk, esetleg kiégés közeli állapotba kerülünk, nem tudjuk megfogalmazni, hogy igazából mivel szeretnének foglalkozni a későbbiekben. Általában rengeteg ötlet bukkan felszínre, azonban egyik sem szippant annyira be, hogy valójában cselekedjünk és tegyünk is érte. Mindemellett azoknak is kiváló gyakorlat, akik a munkájuk mellett szeretnének kikapcsolódni, feltöltődni, hobbi tevékenységet választani. Esetleg, akik alkotói szabadságra mennének és nem tudják mihez kezdjenek majd a rengeteg szabadidővel.

Miután valaki kilépett/ felmondott az addigi munkaköréből és még nem tudja, hogy milyen új munkakört, karrier utat szeretne választani, nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen olyankor a világon bármik és bárkik lehetünk. Ebből a rengeteg lehetőségből pedig szinte lehetetlenség választani, annyira csábító szinte az összes felmerülő opció.

Amikor annyira elegünk van, hogy mindegy mit, csak azt ne, amivel addig foglalkoztunk és a kíváncsiság szemernyi szikrája is kihalt bennünk, azt tanácsolnám, hogy gondolkozzunk el azon, mi az, ami egy kicsit is megmozgatott az utóbbi időben? Ilyenkor érdemes kitekintenünk a munka világából és a hétköznapi civil ember szintjére visszamennünk. Mi az, amit az utóbbi időben csináltunk és remek érzéssel töltött el? Menjünk vissza a gyermeki állapotunkba. Mi az, ami szerettem volna gyerekként lenni? Vagy mi az, ami gyerekként foglalkoztatott? Ez lehet egy szakkör, hobbi, olyan tevékenység, amelyet sosem próbáltunk ki, pedig mindig is szerettünk volna. Biztosan találunk legalább egy olyan pontot, ami megmozgat. Meglehet a végén nem abban fogunk kiteljesedni, viszont életünk egy bizonyos periódusában jó érzéssel tölthet el a tevékenység, a kíváncsiság és új dolgok kipróbálásának erejével fog hatni ránk. 

Szabad asszociáció könyvlapozgatás közben. Ez a módszer azért is kedves számomra, mert a könyveket és az asszociációs feladatokat külön-külön is roppant kedvelem, a kettő ötvözetéből csak jó dolog sülhet ki. Gondoljunk arra a helyzetre, ami aktuálisan foglalkoztat. Most pedig emeljünk le egy könyvet a saját, könyvtári vagy könyvesbolt polcáról. Random helyen lapozzunk bele, nyissuk ki és bökjünk rá egy szóra. Mi jut eszünkbe a szóról, ha arra a helyzetre gondolunk, ami aktuálisan foglalkoztat minket? Írjuk le. Aztán bökjünk rá egy másik szóra és ismételjük meg a feladatot. Biztosan beugrik majd egy új gondolat, akár egy ötlet, másfajta nézőpont, amire addig nem is gondoltunk.

Célkijelölés

Hogyan valósítsuk meg a céljainkat, ha igazából azt sem tudjuk, mik a céljaink? Hogyan fogalmazzuk meg egyáltalán azokat? Brian Tracey gyakorlata közelebb visz minket a célkitűzéseinkhez. Vegyünk elő egy papírlapot, írjuk fel az oldal közepére, hogy ’Célok’, az aznapi dátummal. A figyelmünket csak erre a feladatra összpontosítsuk. Kezdjünk el leírni legalább 10 olyan gondolatot, vágyat, célt, amelyet szeretnénk megvalósítani 2023-ban. Ügyeljünk arra, hogy mindezt jelen időben és egyes szám, első személyben fogalmazzuk meg. Például: „Ennyi forintot keresek az év végéig.”, vagyis az „én” szót kövesse egy cselekvési ige, amely a tudatos elménktől a tudatalattink felé irányuló parancsként működik. Ha a célunk egy új autó, mondjuk azt: „(Én) Ilyen és olyan új autót vezetek ilyen és ilyen időpontra.” Mindig pozitívan és jelen időben fogalmazzunk, mintha már a birtokunkban lenne az adott tárgy, képesség. Ahelyett, hogy azt mondanánk: „Leszokok a dohányzásról.”, mondjuk azt: „Nem dohányzom.”.

Amikor úgy érezzük a listánk teljes, tegyük fel magunknak a következő kérdést: Amennyiben 24 órán belül bármelyik célomat elérhetném a listámról, melyiknek lenne a legnagyobb pozitív hatása az életemre? Egy cél kitűnik majd a többi közül. Azt az egyet karikázzuk be, vegyünk elő ismét egy üres papírlapot és dolgozzunk annak a célnak az elérésén az alábbi 9 pont segítségével:

1. Írjuk le világosan és részletesen az elérni kívánt célunkat.

2. Állítsunk be határidőt a célunknak, illetve alhatáridőket, amennyiben szükséges.

3. Határozzuk meg azokat az akadályokat, amelyeket le kell küzdenünk, hogy elérjük céljainkat.

4. Határozzuk meg azon készségeinket és már meglévő tudásunkat, amelyekre szükségünk lesz a célunk eléréséhez.

5. Kiknek a segítségére és együttműködésére lesz szükségünk, hogy elérjük a célunkat és mi mit tehetünk viszonzásként?

6. Milyen lépéseket kell még megtennünk a célunk elérése érdekében?

7. Tegyük sorrendbe a lépéseket prioritás szerint, az alapján, hogy mit kell először megtennünk, és mi a legfontosabb.

8. Tervezzük meg előre a célunkat azon tevékenységek tekintetében, amelyeket napi, heti és havi szinten kell végrehajtanunk.

9. Minden nap, az aznapi legfontosabb dologra koncentráljunk és azt zárjuk is le.

Kitartásra és önfegyelemre lesz szükségünk a célunk beteljesedéséhez vezető úton, azonban ne adjuk fel.

IKIGAI

Az IKIGAI egy japán szó, azt jelenti: értelmesnek tartani az életet. Arra mutat rá, miért érdemes minden reggel felkelnünk. Az ikigaink megtalálásához vezető gyakorlatokból most kettőt emelek ki. Az egyikkel a célkitűzéseinkre deríthetünk fényt, a másikkal pedig közelebb juthatunk ahhoz, amiben igazán jók vagyunk, mások szerint is.

Mit tennénk, ha biztosan tudnánk, hogy sikerülni fog, amit elterveztünk? Vannak olyan terveink vagy álmaink, amelyek megvalósításába szívesen belevágnánk, de a kudarctól való félelmeink miatt eddig nem mertük elkezdeni? Vessük papírra, hogy mely tervekbe vágnánk bele, ha bizton tudjuk, hogy sikerül megvalósítanunk őket.

Ha elgondolkodunk azon, mikor kérték a barátaink a támogatásunkat, akkor tágabb perspektívából világíthatjuk meg az erősségeinket. írjuk le mely dolgokban fordulnak hozzám a barátaim, amikor segítségre szorulnak.

Iránytű az évre

És végezetül a Yearcompass. Magyar fordításban az éviránytű. Egy teljesen ingyenes füzetről van szó, amely gondolatindító kérdésekkel és gyakorlatokkal segít lezárni az előző évünket és megtervezni a számunkra ideális következőt. A füzet feladatai által megünnepelhetjük a sikereinket, tanulhatunk a hibáinkból és meghatározhatjuk azt az irányt, amerre haladni szeretnénk. Mindehhez néhány csendes órára lesz szükségünk. Kedvenc gyakorlatom a füzetből a ’hat mondat a következő évemről’, vagyis amikor befejezhetjük az alábbi állításokat az előttünk álló évre vonatkoztatva:

1. Ebben az évben azt nem halogatom tovább, hogy...

2. Ebben az évben abból merítem majd a legtöbb erőt, hogy...

3. Ebben az évben akkor leszek a legbátrabb, amikor...

4. Ebben az évben akkor fogok igent mondani, ha...

5. Erre az évre azt tanácsolom magamnak, hogy...

6. Ez az év számomra azért lesz különleges, mert...

 

Akik inspiráltak: Brian Tracey, Bettina Lemke: IKIGAI, Edith Eva Eger: Az ajándék, yearcompass.com

Nyitókép: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk