Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

5 tipp: Külső bizonytalanságban is lehet belső biztonságunk

Sok bizonytalanságot kellett egyéni és szervezeti szinten egyaránt megélni 2022-ben. Hogyan használjuk fel az év végi és az ünnepi időszakot a 2023-as mentális készülődésre? Személyes hangvételű írás és 5 tipp Márton-Koczó Ildikó coach, szupervizor tollából.

Márton-Koczó Ildikó, coach-

Amit a jelenünkről gondolunk, befolyásolja a jövőnket, de nem kell, hogy meg is határozza azt. Ha hatalmunk van a negatív gondolataink és hozzáállásunk felett, képessé válunk arra, hogy egy drámai világban is megőrizzük belső harmóniánkat:

Külső helyett belső fókusz. Milyen évünk volt? Biztos, hogy szinte mindenkit más jelző szólít meg. Drámai? Élményteli? Viszontagságos? Izgalmas? Nehéz és félelmetes? Könnyű és derűs? Egy biztos, sokakat izgat, hogyan lesz biztonságos, nyugodt 2023-as évünk, úgy is, hogy kívül minden bizonytalan és forrongó? Az elszálló energiaárak, a fizikai közelségben zajló háború, a klímaváltozás egyre észrevehetőbb jelei, az elmagányosodás, a gyakran hiányzó szolidaritás és törődés egymás iránt, mind arra késztetnek bennünket, hogy többet és másképp törődjünk magunkkal, a körülményeink helyett a belső biztonságunkat teremtsük meg.

Most 5 olyan tipp következik, amik segítenek kordában tartani a negativitást és nagyobb hatalmat adnak a pozitív gondolatoknak, a külső fókusz helyett a belső egyensúlyt erősítik.    

1. Döntsd el, hogy milyen gondolatoknak adsz energiát

Amikor valami olyasmi történik velünk, ami megrendít és aggodalomra ad okot, olyan, mintha egy hatlovas fogaton találnád magad és a lovak ügetésből versenyvágtába gyorsulnának, a gondolataid sebessége fokozódik, fókuszáltan újra és újra visszatér a kiinduló eseményre és érzésre, rombolva ezzel hangulatot, közérzetet, belső majd külső kommunikációt, kapcsolatot. 

Igen, belső kommunikációt is, hiszen folyamatosan beszélünk magunkkal. Az önmagunkkal folytatott beszélgetés minősége meghatározza, hogy vagyunk magunkkal és másokkal. Aki önmagában sokszor bizonytalan, fél vagy szidja magát, az előbb-utóbb kívül is így reagál, sőt, a belső félelem türelmetlenséget is szülhet, ami másokkal ingerült beszélgetésbe torkollhat. Michael D. Lieberman pszichiáter és Naomi I. Eisenberger szociálpszichológus kutatásai alapján, ha a negatív érzelmeket felcímkézzük, nevet adunk nekik, akkor azzal megállítjuk a sodródást és határt szabunk a negativitásnak, legfőképp azonosítjuk, hogy amit tapasztalunk az egy érzés vagy egy viselkedés, és nem mi magunk vagyunk azok, például: „Szorongást érzek.”, „Zavarodottságot tapasztalok., „Most félek”. 

Beszélgess magaddal őszintén, fogalmazd meg a problémát, ne hárítsd, amit érzel, ne hazudj magadnak, és ne is végtelenítsd a problémát: „Most szomorú vagyok, egyelőre ez egy nehezen kezelhető érzés. Urrá szeretnék lenni rajta és elég erősnek érzem magam ahhoz, hogy képes legyek rá.” Lehet, hogy nem megy azonnal, de a hatlovas fogat sem képes rögtön megállni, amikor meghúzod a kantárt: adj időt magadnak. A gondolataidnak csak annyi hatalmuk és energiájuk van, amennyit adsz nekik. Emlékeztesd magad, hogy milyen gondolatoknak adnál inkább energiát, merre fordítod a gondolataid fókuszát, hiszen a fogaton te vagy a kocsis, te irányítod a lovakat. 

2. Erősítsd magad konkrét, pozitív mondatokkal

Sok nyelvtanár szerint hasznos, ha egy idegennyelv tanulónak vannak kész, azonnal bevethető mondatai olyan váratlan helyzetekre, amikor leblokkolna és nem jutna eszébe semmi. Ilyen mondatokat, mantrákat mi is begyakorolhatunk, ha épp cserben hagy a pozitív gondolkodásunk. A mantrák, megerősítések, amik segítenek, ha rajtakapjuk magunkat, hogy a negatív gondolatok sűrűjébe tartunk. Fontos, hogy ezek a megerősítések nem önbecsapások, nem hazugságok, ugyanis, ha ilyenekkel traktálnánk magunkat, a második után nem hinnénk el, hiteltelenné válnánk önmagunk előtt. A mantrák ugródeszkák önmagunk jobb verziója felé. Például: „Haladok a türelem és a nyugalom útján, úton vagyok”., „Erős vagyok és magabiztos, ez a célkitűzésem, e felé tartok.”, „Békesség és harmónia a vágyam, kész és képes vagyok megvalósítani.” A mantrákat bármikor kimondhatod vagy végig gondolhatod, és különösen hasznosak stressz idején. Miközben a mantrára fókuszálsz lélegezz mélyeket, ez segít a jelenben maradnod.        

3. Oszd meg, ami benned van, kapcsolódj

Ha beszélünk a problémáinkról, és megosztjuk a negatív érzelmeinket valakivel, akiben megbízunk, az mélyen gyógyító hatású lehet – csökkenti a fizikai és érzelmi stresszt, erősíti az immunrendszerünket, oldja a bennünk lévő feszültséget már azáltal is, hogy kimondjuk, ami rossz, ami bánt. Ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan panaszkodjunk másnak, mert előbb-utóbb energiavámpírként kezelnek minket. Az érzelmeink megosztását partnerként tegyük, érdekeljen bennünket a másik, hogy vele mi van, benne mi zajlik, ő hogyan érzi magát. Dr. Janice Kiecolt-Glaser egészségpszichológus kutatásai alapján, a negatív érzelmek verbalizálása, amint szavak formájában „kikerülnek” belőlünk, elősegíti, hogy elhiggyük, képesek vagyunk megküzdeni velük. 

Hasznos, ha nem mindig ugyanazt az embert terheljük a bánatunkkal, főleg nem azt, aki több szerepben is mellettünk van: nem lehet valaki egyszemélyben a társunk, a gyermekünk anyja/apja, a szerelmünk, a pszichológusunk, a coachunk, stb., Vagyis célszerű keresni egy szakembert, akinek ventilálhatunk arról, ami fáj, ami nehéz. Sokat segít, ha van olyan barát/barátnő, akinek beszélhetünk az érzéseinkről. Az írás is igazi terápia, kiírni magunkból a rosszkedvet, a félelmet, szintén könnyebbséget hozhat, James Pennebaker pszichológus azt találta, hogy érzelmi élményeink leírása javítja a mentális és a fizikai egészségünket is.   

4. Vedd észre, hol tartasz a változásban

Szakértők állítják, a kutyák tanításához, idomításához négy dologra biztosan szükség van: egyértelmű jelzésekre, hogy mit szeretne a gazdi, következetességre, jutalomra és türelemre. Ezt a négyest önmagunk fejlesztésére, gondolataink és attitűdünk átalakításához is használhatjuk. Ha szorongó, ideges, frusztrált vagy, netán dühös, türelmetlen, ne arra gondolj, hogy milyen nem akarsz lenni, hanem határozd meg, hogy milyen akarsz lenni: harmonikus, nyugodt, békés, türelmes, stb. Vedd észre, amikor nem vagy az és idézd fel az elhatározásod. Tudd, hogy ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Önmagunk „idomításához” szükség van egy ötödik dologra is a felsoroltak mellett: az ok-okozati összefüggésre, hogy miért akarsz változtatni? Szeretnél örömtelibb életet és ahhoz, nagyobb harmóniára van szükség? Vérnyomást emel, ha mindig idegeskedsz és szeretnéd kímélni magad? A belső nyugtalanságod kívül túl sok konfliktust, vitát gerjeszt másokkal és jobb kapcsolatokat szeretnél? 

Sok okod lehet arra, hogy változtass, s ez a belső szükségleted célt adhat és motiválhat téged. Dicsérd meg és ismerd el magad, ha sikerült megállítani egy negatív gondolatmenetet, ha sikerült lestoppolni a szomorúságot, haragot. És hagyd magad hibázni, vedd észre, hogy igen, ez az, ami ellen dolgozol, most épp még nem sikerült megállítanod a negativitást, de rajta vagy az ügyön.

5. Ne csak olvasd, gyakorold 

Talán azt gondolod, hogy nincs új a nap alatt, ezeket a tippeket már ismerted, olvastál vagy hallottál róluk. A kérdés az, hogy gyakorlod-e ezeket, belaktad-e őket az életedbe, szokást formáltál-e belőlük? Elméletben sok mindent tudunk, ám csak akkor válnak hasznukra, ha cselekvéssel kombináljuk az olvasottakat. 

Az alábbi kérdéseket bármikor előveheted, akár ki is másolhatod, nyomtathatod magadnak, ha szeretnéd, hogy időről időre rájuk nézz és válaszolj – önmagadnak. 

1. Melyik negatív gondolatod/attitűdöd szeretnéd megállítani és melyik pozitív gondolatnak adsz helyette energiát? 

2. Miért érdemes átalakítanod ezt a negatív gondolatot? 

3. Hogyan lesz hasznos számodra a változás? 

4. Kivel beszéled meg a veled történteket? 

5. Ki(k)hez kapcsolódsz szívesen? 

6. Miből veszed észre, hogy haladsz? 

7. Ki fogja először észrevenni a pozitív változást és miből? 

8. Milyen mantra, megerősítés zökkent ki a negatív gondolatokból? 

9. Ha éppen elakadsz mivel növeled a türelmed? 

10. Hogyan jutalmazod magad, ha sikert érsz el? 

 

Bizonytalan körülmények közepette is nyugodt, harmonikus és örömteli 2023-as esztendőt kívánok:

Márton-Koczó Ildikó, executive és team coach, szupervizor, az okvagyok.hu alapítója   

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk